hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2019. december 16. hétfő   04:46
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Baráti Kristóf, Vigh Andrea és Balázs János az MVM Karácsonyi koncerten a Zeneakadémia Nagytermében


  Az MVM Koncertek a 2019-es évet búcsúztatja és egyben egy különleges karácsonyi koncerttel lepi meg hűséges közönségét. Bár sokan úgy hihették, hogy lemaradnak erről a csodálatos koncertről, a hangverseny rendezői jó hírt tartogatnak számukra: december 21-én 11 órakor megelőlegezik az esti koncertet, mivel arra már hetekkel ezelőtt minden jegy elkelt. Így senkinek nem kell csüggednie, aki az esti koncertre nem kapott jegyeket.
  Az est főszereplőit aligha kell bemutatni, mindannyian saját hangszereik legkiválóbb magyar művészei közé tartoznak. Vigh Andrea, Baráti Kristóf és Balázs János egy különlegesen szép hárfa-hegedű-zongora programmal készülnek. A zeneirodalom legszebb darabjai mellett, mint J.S. Bach d-moll partitája olyan klasszikus slágerek is felcsendülnek, mint Smetana Moldva-fantáziája vagy Liszt Nagy kromatikus galoppja. Méltó nyitánya a koncert a karácsonyi ünnepkörnek és egyben lezárása a 2019-es évnek, amelyben az MVM Koncertek igazi komolyzenei csemegékkel ajándékozta meg közönségét. A koncertekre a Zeneakadémia jegypénztárában is lehet jegyeket váltani! Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat 2020. január 14-én a Müpában Alekszandr Gavriljuk koncertjével folytatódik.
  
  Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu oldalon vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon a Jegyvásárlás menüpontban.
  
  2019. december 21. (szombat), 11 és 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
  MVM Karácsonyi Koncert
  Baráti Kristóf (hegedű), Vigh Andrea (hárfa) és Balázs János (zongora)
  J. S. Bach: d-moll partita, BWV 1004
  Hasselmans: Forrásnál, Thomas: A vándor búcsúja, Smetana–Trneček: Moldva-fantázia
  Chopin: Asz-dúr (hárfa) etűd, op. 25, f-moll ballada, op. 52, Liszt: Nagy kromatikus galopp
  
  Vigh Andrea Liszt- és Prima Díjas hárfaművésznő 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013-tól a Zeneakadémia rektora. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók-évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (New York – Carnegie Hall). 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemezének sikere kapcsán. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt, 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 2005-ben a Téli Ünnepi Esteken Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett. Számos TV-felvétel örökítette meg játékát. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Mozart fuvola-hárfaversenyéből Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával. A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Japánban, Szapporóban, a Kitara Hallban szóló hárfakoncertet tartott, 2016-ban pedig Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 2016-ban 3 koncertből álló sorozaton „Remekművek 3 tételben” címmel a Zeneakadémia Nagytermében Mozart-, Debussy-, Ravel- és Saint Saёns-műveket játszott a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Kelemen Kvartett közreműködésével. 2018 októberében Fekete Gyula Hárfaversenyét mutatta be a Budapesti Vonósokkal, novemberben Ránki Dezsővel és Klukon Edittel adott hangversenyt Debussy halálának 100. évfordulóján, majd Balázs Jánossal játszott a Karácsonyi Hangversenyen a Zeneakadémia Nagytermében. 2019-ben a Nemzeti Filharmonikusokkal Hamar Zsolt, a Manchester Cameratával pedig Takács-Nagy Gábor vezényletével adott koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.
  
  Baráti Kristóf 1979-ben született Budapesten. Zenész családból származik, édesanyja hegedűs, édesapja csellista. Gyermek-kora nagy részét Venezuelában töltötte, ahol nyolcévesen lépett először színpadra szólistaként a Maracaibói Szimfonikus Zenekarral. Zenei tanulmányait édesanyjával kezdte, majd Caracasban, Emil Friedman professzor irányításával folytatta. Tizenkét éves korában nyert felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatára, ahol Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei. Eduard Wulfson Professzor, a Stradivarius Társaság igazgatója 1996-ban fedezte fel őt a párizsi Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen, és ettől kezdve zenei tanácsadója, szakmai mentora lett. Wulfson, a híres orosz hegedűiskola tradíciójának egyik örököse, Yehudi Menuhintól, Nathan Milsteintől és Henryk Szeryngtől kapott tudását adta tovább Kristófnak.
  Vendégtanárként részt vett - Ida Handel, Vadim Repin és Natalia Gutman mellett - azokon a mesterkurzusokon, melyeket Eduard Wulfson szervezett Champs-Sur-Marne kastélyában, illetve a párizsi Sorbonne Egyetemen. A Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik, mely hozzájárul előadóművészetének még teljesebb kibontakozásához. Rendszeresen fellép a világ nagy koncerttermeiben, pl.: Concert-gebouw, Amszterdam; Salle Pleyel, Párizs; Berlini Filharmónia; Teatro Teresa Careńo Sala Rios Reyna, Venezuela; Moszkvai Konzervatórium, Nagyterem; Berlin, Konzerthaus; Suntory Hall, Tokyo; Symphony Hall, Osaka; Verona, Olaszország; Művészetek Palotája, Budapest; Chicago, Egyesült Államok; Sanghaj, Kína, és szerepelt a következő fesztiválokon: Gstaad Sommets Musicaux, Elba Musical Festival (A legjobb előadó díja), Berliner Festspiele, Santander Music Festival és Colmari Nemzetközi Fesztivál. 1997-ben az Erzsébet Királynő Nemzetközi Hegedűversenyen Brüsszelben III. díjat és közönségdíjat kapott, az 1996-os Jacques Thibaud Nemzetközi Hegedűversenyen Párizsban pedig II. díjat. A Rodolfo Lipizer Nemzetközi Hegedűversenyt Goriziában 1995-ben megnyerte. Eddigi kamarapartnerei közül érdemes megemlíteni Natalia Gutman, Mikhail Mouratch, Michel Portal, Mario Brunello, Evgeny Koroliov és Rohmann Imre nevét. A következő karmesterekkel dolgozott együtt: Vladimir Spivakov, Yuri Bashmet, Kurt Masur, Vajda Gergely, Jiří Bělohlávek, Arthur Fagen, Yoel Levi, Andrew Manze, Paul Mann, Robert Houlihan, Kiril Karabits, Vasily Petrenko, Kocsis Zoltán, Ariel Zuckerman, Fischer Iván; Yuri Temirkanov, Marek Janovski és Eiji Oue. 2002 óta Paganini, Ravel, Bartók és J. S. Bach kamara- és verseny-műveiből is készített lemezfelvételeket. 2014 óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának levelező tagja.
  
  Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. A 31 éves Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott, jelenleg az egyetem tanára. Olyan neves művészekkel és karmesterekkel dolgozott együtt, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Várdai István, Pinchas Steinberg, Charles-Olivier Munroe, Stéphane Denéve, Ksenia Zharko vagy Gwendolyn Masin. Emellett számos neves egyetemen tartott mesterkurzust, mint: McGill University, Kanada, Shenyang Conservatory of Music, Hanoi Conservatory of Music. Jelentős koncerthelyszínei az elmúlt években: Konzerthaus Wien, Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris, Megaron Athen, Palau de la Música Catalana, Vendégszerepelt Amerika és Ázsia ismertebb koncerttermeiben. Fellépett a Brüsszeli Filharmonikusokkal, a Dortmundi Filharmonikusokkal, az Aspeni Filharmonikus Zenekarral, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, a Moscow Women Symphony Orchestrával, a Budafoki Dohnányi Zenekarral és a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával.  2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Önálló bérletei, a „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” is teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Az elmúlt években Budapesten a Bazilika előtti Szent István téren ZEnergia címmel tartott szabadtéri koncertjeit alkalmanként is több mint 10.000 néző hallgatta meg. Virtuóz játéka, magasszintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
Női fókusz - Eve Arnold, Nanna Heitmann, Susan Meiselas, Inge Morath, Marilyn Silverstone
A Tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen újjászületett!
Áprilisban rendhagyó táncházi események és új táncházak a Fonóban
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 from afar    kötelező közhelyek    social distortion    vinnie moore     szelíd teremtés - a frankenstein-terv    billy corgan    memorial    legion of the damned    bloodbath    tribute    the hellacopters    ego project    bloc party    drone    mastic scum    vortex    crushing caspars    antalgia    loreena  mckennitt    will smith    curse this ocean    tnt    frequency    disztraktor    in mourning  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!