hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2019. október 10. csütörtök   04:32
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Fesztiválsikerek és új magyar filmek a 2019-es Európai Art Mozi Napon


  Idén is különleges kínálattal várja a filmrajongókat az Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több mint 700 filmszínházban rendeznek meg október 13-án. A nemzetközi eseményhez 28 magyarországi művészmozi is csatlakozott, a hazai programot öt díjnyertes európai koprodukció, két új magyar játékfilm és egy magyar családi animáció színesíti.
  
  „Európa mozizni megy!” – szól az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi, mint kulturális és közösségi tér fontosságára. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére meghirdetett nemzetközi eseményhez Európa-szerte több mint 700 mozi csatlakozott, köztük az Art-Mozi Egyesület szinte teljes tagsága, összesen 28 művészmozi is. Ezen a napon a résztvevő filmszínházak változatos filmes programokkal, többek között fesztiváldíjas különlegességek premier előtti vetítésével várják a közönséget.
  
  
  
  Hazánkban a filmdrámától a kortárs ifjúsági filmen, vígjátékon és bűnügyi filmen át az animációs családi filmig változatos műfajokban öt új európai film és három magyar alkotás adja a program vezérfonalát, amelyek többsége az országos bemutatóik előtt, premier előtti vetítéseken kerül műsorra. A programhoz csatlakozó 9 budapesti és országszerte 19 további art mozi ezekből válogatva alakította ki október 13-i műsorát. Premier előtt látható lesz a Cannes-i Filmfesztiválon „Rising Star Award” díjjal elismert izlandi-dán dráma, A legfehérebb nap, a Berlini Filmfesztiválon a Legjobb forgatókönyv díját elnyert olasz bűnügyi dráma, a Ragadozók, a Különleges életek című francia vígjáték-dráma Vincent Cassel főszereplésével, a szintén Berlinben a Legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve-díjával elismert norvég-svéd-dán dráma, a Lótolvajok, valamint Nagy Zoltán első nagyjátékfilmje, a Szép csendben. Ezen kívül műsorra kerül a kétszeres Oscar-jelölt Mű szerző nélkül, Florian Henckel von Donnersmarck ( Mások élete) új filmje a művészi útkeresésről, meghasonlásról és a siker visszásságairól, az ezredfordulón születettek hiteles magyar ifjúsági filmdrámájaként aposztrofált FOMO – Megosztod és uralkodsz, valamint a legkisebbek körében népszerű Kuflik-mesekönyvsorozat alapján készült új magyar animációs film, a Mi újság, kuflik?.
  
  A filmkínálatot a Mások életéért Oscarral jutalmazott rendező, Florian Henckel von Donnersmarck új alkotása, a Mű szerző nélkül nyitja, amely a híres kortárs képzőművész, Gerhard Richter élettörténetét alapul véve fest képet a művészi útkeresésről, meghasonlásról és a siker visszásságairól, egyúttal monumentális tablót képezve a 20. századi történelemről. A film a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be és emellett Oscar-jelöltést kapott a Legjobb idegen nyelvű film és a Legjobb operatőr kategóriában.
  
  Premier előtt lesz látható Hlynur Palmason izlandi-dán koprodukcióban készült filmdrámája, A legfehérebb nap, amely az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Louis Roederer Alapítvány Rising Star díját nyerte meg. A megrázó történet egy földrajzilag és érzelmileg is elszigetelődött ex-rendőr kálváriáját mutatja be, akiben egyre erősebb a gyanú, hogy autóbalesetben elhunyt feleségének viszonya volt valakivel a városból. Napról napra megszállottabban nyomoz, hogy megtudja az igazságot, miközben veszélybe sodorja saját jó hírét és lelki épségét. A film a Cirko Film forgalmazásában, október 31-től érkezik a hazai mozikba.
  
  Az Európai Art Mozi Nap részeként számos helyszínen vetítik Hartung Attila ifjúsági filmdrámáját, amely az ezredfordulón születettek nagy problémájával foglalkozik: a közösségi médiában zajló és akár minden határon túlmenő bizonyítási vágyról, a lájkoktól és videó nézettségi számoktól való görcsös függésről. A beszédes című, többek közt a Mary PopKids, a Fran Palermo, Deep Glaze és a Hősök zenéjével aláfestett FOMO – Megosztod és uralkodsz (a betűszó jelentése Fear Of Missing Out, azaz „félelem, hogy kimaradok valamiből”) olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és néhol ijesztően féktelen éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk. A film október 10-től kerül a mozikba a Mozinet forgalmazásában.
  
  Különleges színfolt a programban a francia Olivier Nakache és Éric Toledano vígjáték-drámája, amely az idei Cannes-i Fesztivál záróakkordjaként debütált Vincent Cassel és Reda Kateb főszereplésével. A Különleges életek szociális problémákat szívmelengető humorral és őszinte empátiával ábrázoló történetének főhősei egy speciális feladatnak szentelik az életüket: autista fiataloknak igyekeznek segítséget nyújtani, akik mind más-más területen küzdenek nehézségekkel. Mindegyikük kezelése egyedi módszereket kíván, amelyek olykor szélsőségesek, de leginkább rendkívül szerethetőek és a mulatságosak. A főszereplők oldalán kizárólag amatőrök és autista fiatalok tűnnek fel ebben az egyszerre derűs és megrázó filmben, amely december 26-tól érkezik a mozikba az ADS Service forgalmazásában.
  
  Premier előtt kerül műsorra a Ragadozók című olasz bűnügyi dráma Nápoly utcáinak riasztó arcáról, a robogókon száguldó felfegyverkezett tizenévesekből álló bandákról, akik félelemben tartják a város kerületeit. Claudio Giovannesi Berlinben a Legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medve-díjjal elismert filmjében a tizenöt éves Nicola és társai mindent kockára téve vesznek részt egy olyan háborúban, ahol nem győzhetnek. A film forgalmazását november 14-én kezdi meg au ADS Service.
  
  Nehéz témát dolgoz fel Nagy Zoltán, Gothár Péter tanítványának első nagyjátékfilmje, a Szép csendben, amely a zágrábi filmfesztiválon elnyerte a My First Script workshop fődíját. A történetben egy ifjúsági zenekar hegedűszólistája, Dávid megsejti, hogy a csellistaként újonnan csatlakozott, tizenhárom éves Nórinak viszonya van a társulat 60 éves karmesterével. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, elhatározza, hogy kideríti az igazságot az állítólagos afférról. A film november 14-től kerül a mozikban a Vertigo Media forgalmazásában.
  
  A skandináv filmművészet kedvelőinek igazi csemegét tartogat a programban Hans Petter Muland norvég-svéd-dán koprodukcióban készült filmdrámája, a Lótolvajok, amely a norvég bestseller szerző, Per Petterson Magyarországon is megjelent, díjnyertes regényének feldolgozása. A Berlinalén a legjobb művészeti teljesítmény operatőri Ezüst Medve-díjával elismert film főszerepében a színészlegenda Stellan Skarsgård (Hullámtörés, Melankólia, A nimfomániás I-II., A tetovált lány, Csernobil-sorozat) látható. A történetben múltjának titkait, feldolgozatlan traumáit és gyógyulatlan sebeit feszegeti, szomszédjával felidézve a régi idők emlékeit. 15 éves tinédzserként életre szóló élményekkel gazdagodott, amikor apjával az egész nyarat egy egyszerű folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a vadlovak betörését, a kemény favágó munkát és az első szerelem élményét. A film október 31-én érkezik a hazai mozikba, a Vertigo Media forgalmazásában.
  
  Az Európai Art Mozi Nap műsorából idén sem hiányozhat a legkisebbeknek szóló program, amit a Dániel András író-grafikus népszerű Kuflik-mesekönyvsorozata alapján készült új magyar animációs film, a Mi újság, kuflik? testesít meg. A két évvel ezelőtti Európai Art Mozi Napon debütált, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató Egy kupac kufli folytatása ismét elkalauzol a kukacok és kiflik keresztezéséből létrejött „kuflik” abszurd humorral átszőtt, mókás világába. Jurik Kristóf és M. Tóth Géza animációs filmjében az előző részhez hasonlóan minden karakternek Scherer Péter adja a hangját, hazai moziforgalmazásba a KEDD Animációs Stúdió jóvoltából került.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
Elindult a nevezés a 2024-es Magyar Mozgókép Díjra
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tarja    reflected    greg graffin    casey affleck    world war z    scar symmetry    animid effect    sofitel    the treatment    falco    kollaps    hipno5e    welicoruss    cliteater    tündértantra    mechanical sound empire    ensign    adam sandler    supernem    jeordie white    dilis    kaptár    anna & the barbies    abracadabra    alkonost  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!