hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2019. október 1. kedd   15:16
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Léleksimogató könnyűzenei találkozások a CAFe Budapesten


  A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál védjegyévé vált, hogy a fellépők minden műfajban egy-egy friss és minden szempontból különleges produkciót hoznak a fővárosba, így a könnyűzenei szcéna szereplői is izgalmasabbnál izgalmasabb koncertekkel érkeznek a fesztiválra: jön többek között William Fitzsimmons, Apparat, Jozef van Wissem, Lisa Morgenstern és a Volkova Sisters is!
  
  Óriási érdeklődés övezi a hosszú idő után újra szólóalbumot megjelentető Sascha Ring, vagy ahogy többen ismerik, Apparat koncertjét a Müpa hangversenytermében. A német elektronikai zseni az év elején jelentette meg LP5 névre keresztelt albumát, amely a Modeselektorral közös projekttel, a Moderattal ellentétben inkább a neoklasszikus ambient műfaja felé kacsingat. A lemez elkészítésében a csellista Philipp Thimm is szerepet kapott, de a felvételeken hallható harsona, trombita, szaxofon, hárfa és nagybőgő is.
  
  Az amerikai énekes-dalszerző William Fitzsimmons talán eddig legszemélyesebb albumát hozza el az Akvárium Klub KisHalljába. A vak szülők gyermekeként felcseperedő énekestől egyáltalán nem áll távol a lélek mélyebb zugaiba való utazás, mielőtt ugyanis elkötelezte volna magát gyerekkori szenvedélye, a zene mellett, évekig dolgozott pszichoterapeutaként. Ezek után nem meglepő, hogy az életét meghatározó két elem egyszer csak találkozott, és 2006-ban megszületett a szülei válását feldolgozó Goodnight album, amelynek dalait saját otthonában rögzítette. Két évvel később egy újabb házasság végét énekelte meg, ezúttal a sajátját. A The Sparrow and The Crow dalai szívfacsaróan mesélnek kudarcról, megcsalásáról és fájdalomról, és olyan népszerű tv-sorozatokban csendültek fel, mint a Grace Klinika (Grey’s Anatomy) vagy a Tuti Gimi (One Tree Hill). A sors úgy tűnik, ismétli önmagát, hiszen a pontosan 10 évvel később, 2018 szeptemberében megjelent Mission Bell egy újabb válás történetét meséli el. A két album azonban nem lehetne egymástól különbözőbb. Az eltelt évtizedben nemcsak Fiztsimmons zenei stílusa, de ő maga is sokkal érettebb, komplexebb személyiséggé vált, amely részben annak is köszönhető, hogy időközben családot alapított. „A Mission Bellből hiányzik az a kilátástalanság, amit a The Sparrow and The Crow készítésekor éreztem. Sokkal inkább a reményről szól, mint a rombolásról” – vallotta a dalszerző. Az estet a Halott Pénz énekeseként megismert Járai Márk különösen intim koncertje nyitja majd.
  Jozef van Wissem nemcsak hangszerén, a lanton, de az emberi lélek húrjain is mesterien játszik. Erre ékes bizonyíték Jim Jarmusch 2013-ban bemutatott kultfilmje, a Halhatatlan szeretők (Only Lovers Left Alive), amelynek misztikus atmoszféráját döntően meghatározza a rendkívüli intenzitású zene, amit a holland lantos komponált, és amiért Cannes-ban díjjal ismerték el. Az A38-on is hasonlóan katartikus élményben lehet része a közönségnek, hiszen az este során számos, a filmből ismert dallam szólal majd meg.
  
  Hasonlóan éteri hangulatúnak ígérkezik a bolgár származású, Berlinben élő Lisa Morgenstern koncertje is. A komoly- és könnyűzenéből egyaránt inspirációt merítő zongorista-énekes-dalszerző második, az argentin származású producer-csellista, Sebastian Plano közreműködésével rögzített Chameleon című nagylemezével tér vissza az A38 Hajó színpadára. A szimfonikus zenészek gyerekeként nevelkedett előadó profi balett-táncos is volt tinédzser korában – a sok őt érő művészeti impulzus hatására pedig már fiatal korára olyan színpadi jelenség vált belőle, akinek fellépésein a sötét romanticizmus és az érzelmes előadásmód sokakat lélegzet-visszafojtott hallgatásra késztet. Az est tökéletes nyitánya lesz az előzenekarként fellépő Jónás Vera, aki a díjnyertes Tiger, Now! album anyaga mellett még sosem hallott, kiadatlan dalokat is játszik majd.
  Igazi kuriózum lesz a Garden Wonder: The Big Secret névre hallgató városi koncert, amelynek, ahogy a neve is sugallja, egyelőre homály fedi a helyszínét. A havonta megrendezett különleges, titkokkal övezett est helyszínei közt volt már festőműterem, egy privát nappali, egy kert, egy kávézó és egy gyárépület is. A főszereplő pedig mindig egy olyan művész, aki korábban nem járt még Budapesten: ezúttal a kaliforniai születésű, jelenleg Berlinben élő, indie folk-popot játszó Ed Prosek érkezik, aki nem kevesebb, mint tizenhat fős vonós kísérettel zenél majd. Az estét a magyar elektronikus zenei élet egyik legsokoldalúbb zenésze, iamyank és a zongorista-énekes Lavalu koncertjei teszik majd teljessé.
  A hazai underground szcéna nagyágyúi is különlegességgel készülnek a fesztiválra: a már 40 éve töretlen népszerűségnek örvendő Vágtázó Halottkémek ezúttal az Átrium színpadát veszik majd be, meghatározhatatlan műfajú, pszichedelikus hardcore etno-sámánpunkjukkal, amelyhez keresve sem találhattak volna jobb előfutárt, mint a chilei vendégzenekar, a Föllakozoid. Vendégzenészekkel, különleges installációkkal és egy egész estés bulival ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját az Artus Stúdió falai között a Volkova Sisters, akik egy igazi darkos boszorkánydiszkót ígérnek a jeles alkalomra.
  A „magyar Laurie Andersonként” is emlegetett Kamondy Ágnes az A38 Hajó színpadán tér vissza bensőségesen szép, új dalokkal és egy szcenírozott koncerttel, amelyet a régi barát és munkatárs, Vörös Róbert rendez. A Pest fölött az ég szövegeinek megalkotásában többek mellett Karafiáth Orsolya, Müller Péter Sziámi és Simon Márton is közreműködtek.
  
  A 3. Magyar Klipszemle CAFe-különdíjasa, a pop-rockban utazó Ed Is On zenekar egy igazi nagyágyú frontemberrel, a Katona József Színház Junior Prima-díjas színésze, Tasnádi Bence vezetésével veszi be TRIP Hajó fedélzetét, míg a legjobb hazai zenei videók a 4. Magyar Klipszemlén, az Akváriumban küzdenek meg a szakma és a nézők szavazataiért.
  A tavalyi nagy siker után idén is a VOLT Lokál kisterme ad otthont az Akvárium Klub és a CAFe Budapest közös klubsorozata, a Downtown CAFe koncertjeinek, amelyek kimozdítják a közönséget a zenei komfortzónájukból. Az ingyenes koncertek sorát az improvizációra épülő, pszichedelikus elektronikában utazó 12z nyitja, de fellép a 60-as évek Amerikájának avantgárd jazzéből merítő Dzsindzsa, az improvizációnak szabad teret adó JazzaJ az ősi hangzásokkal és hangszerekkel kísérletező Decolonize Your Mind Society és a hazai avantgárd legnagyobb hatású személyisége, Kassák Lajos előtt tisztelgő, négy zenészből (Harcsa Veronika, Márkos Albert, Benkő Róbert, Pándi Balázs) és egy színészből (Keszég László) összeálló szuperformáció is.
  
  A Margó Irodalmi Fesztiválnak otthont adó Várkert Bazárban a magyar és a világirodalom újdonságai mellett hazai könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket: képzeletbeli könyvtárát mutatja be színészvendégeivel az Ivan & The Parazol, a VAN Filmzenekar a kritikai és közönségsikert is hozó Rossz versek című film zenéjével jön, Lovasi András pedig az év elején megjelent második szólóalbumának dalait hozza el a közönségnek.
  
  A fesztivál programjáról ide kattintva találhatók információk.
  
  CAFe BUDAPEST KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
  A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.
  
  „A fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk. A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb téR” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.
  
  „A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának és alkotó kortársának lenni” – fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest sokszínű programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2020. augusztus 9.
XII. Alkotótábor és Művésztelep Drégelypalánk
CAMERA OBSCURA építés és sztereo fényképezés Laczkó Péterrel
2020. augusztus 29.
T Á B O R Fesztivál 2020
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Rock Hangjával (Glenn Hughes) az élen koncertezik jövőre a Dead Daises
2021-es beköltözőnapot kapnak Lovasival, Kispállal, Beck Zolival es Bérczesi Robival, akik nem kérik vissza a Fishinges bérletük árát
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Idiot Prayer – online koncerttel jelentkezik Nick Cave
Maximum Rock Festival 2021 (Open Air)
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 kiemelt 
A Rock Hangjával (Glenn Hughes) az élen koncertezik jövőre a Dead Daises
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Elkészült a MegaHertz első albuma (1)
Exopop: A szakadék mélyén (1)
Végighallgatható a Lemurian Folk Songs új lemeze (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 death in vegas    tompos kátya    rakamaz    sziget    jena malone    ingmar bergman    petőfi rádió    alba hyseni    chuck schuldiner    csak szexre kellesz    the hellfreaks    möbel    rumproof    lich king    unknown    flúg    erik sumo band    the prodigy    mortician    69 eyes    rimszkij-korszakov    symphony x    sisters of mercy    keith richard    carpathian forest  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2020 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!