hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
film [filmfesztivál]  2019. augusztus 7. szerda   04:26
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
3. Budapesti Klasszikus Film Maraton
2019. szeptember 04-11. Budapest, Eger, Győr

  2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Nemzeti Filmalap a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját. A restaurált klasszikus filmek seregszemléjén nyolc nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség több budapesti moziban és idén is lesznek Egerben és Győrben vetítések. Budapestre érkezik Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna Ter Steege és Magda Vášáryová is. Budapesten a Szent István Bazilika előtt ismét lesznek ingyenes szabadtéri vetítések.
  
  Az idei program a film és a zene közel 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilm klasszikusok, világhírű musicalek, mint pl. a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, legendás film noir-ok a Máltai sólyomtól A Szamurájig, western eposzok, a filmművészet kiemelkedő zenei témájú kultfilmjei mint a Ragtime, a Jazz Királya, a Mindhalálig zene, a Hair, az Evita, a Rocky Horror Picture Show, és csodálatos magyar zenés filmek is.
  
  “A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, ezzel is megszólítva a fiatalokat. Filmritkaságokat és ‘újrahangszerelt’, népszerű filmeket állítunk középpontba – mindezt nagyvásznon, varázslatos, igazi moziélményként.” – emelte ki Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatója.
  
  Először láthatja a közönség a teljeskörűen restaurált Meseautót, melyhez egy izgalmas kiállítás is kapcsolódik majd. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön filmes blokkal ünnepli a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton. A 80-as évek olyan magyar zenés kultuszfilmek frissen felújított változatait is megtekinthetik a nézők, mint az Eszkimó asszony fázik, Kopaszkutya, István, a király.
  
  A fesztivál tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós és az Oscar-díjas Kertész Mihály (Michael Curtiz) életműve előtt. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotóinak, színészeinek - köztük Mészáros Márta, Agnès Varda, Putty Lia (Lya de Putty), Bánki Vilma (Vilma Banki), a némafilmes korszak női filmrendezői és producerei - filmjeit is.
  
  A közönség ismét élvezheti az európai filmarchívumok gyűjteményeinek restaurált filmritkaságait. Az idei Klasszikus Film Maraton vendége lesz Michael Nyman világhírű filmzeneszerző (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke zeneszerzője és Peter Greenaway kultikus filmjeinek alkotótársa), Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja, a Balfácán, a Félénk vagyok, de hódítani akarok, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője, Udo Kier világhírű német származású, amerikai színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, valamint Magda Vásáryova színésznő, akit Jiří Menzel Sörgyári capriccio-jának elbűvölő szőkeségeként szeretett meg a magyar közönség. Szabó István berlini Ezüst Medve és Európai Filmdíjas Édes Emma, Drága Böbe című filmjének, a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatának bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege is.
  
  A fesztivál programja vetítéssorozattal emlékezik meg az év elején elhunyt világhírű magyar producerről, Andy Vajnáról.
  
  A Szent István téri Bazilikánál megrendezett ingyenes szabadtéri vetítések idén hat estén át várják a közönséget. A nézők óriásvásznon láthatják majd Jankovics Marcell teljeskörűen restaurált remekművét, a János vitézt, Koltay Gábor nagysikerű zenés filmjét, az István, a királyt 4K-ban felújított képi és Dolby hangminőségben, a Macskafogót, a Magas szőke férfi felemás cipőben-t (Pierre Richard jelenlétében), valamint Dziga Vertov klasszikusát, az Ember a felvevőgéppel-t, melyet Michael Nyman zenéje kísér. A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi.
  
  Az eseménysorozatot nemzetközi filmszakmai előadások, workshopok, mesterkurzusok, zenés programok, dokumentumfilm vetítések, és plakátkiállítás kísérik.
  
  Eger városa idén is átveszi a Klasszikus Film Maraton programját és a szeptemberi Győri Filmnapok is válogat a bemutatott filmekből.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 gods tower    ministry    black veil brides    ugly kid joe    past perfect    origin    yellowcake    stonehenge    paradise lost    végső állomás    infection    puf    the hated tomorrow    murderdolls    house of pain    toxic holocaust    amaranthe    system of a down    barabás lőrinc eklektric    zakk wylde    a vadon törvényei    machine head    the lightning thief    exhumed    pixelhősök  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!