hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
beszámoló [fesztivál]  2019. július 23. kedd   10:26
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
EFOTT ´19
2019. július 9-15.Velence

  Idén július 9 és 15 között rendezték az immár harmadszorra is 6 napon át tartó EFOTT fesztivált. Összességében közel 120.000 fesztiválozó csapatta, immár 44. alkalommal, ez a létszám pedig a tavalyi rekord 115.000 fős megjelenést is túlszárnyalta. Ha a tendencia tovább folytatódik a következő években is, a fesztivál kinövi jelenlegi helyszínét...
  Idén népszerűbbek voltak az early bird jegyek, ezért kezelhető hosszúságú sorok voltak a helyszíni jegyértékesítő konténereknél. Maszlavér Gábor fesztiváligazgató rengeteg sportos, kulturális, turisztikai és gasztronómiai programot ígért. Lássuk ezek részleteit.
  
  A szervezést részben – házigazdaként - az idén 250 éves Semmelweis Egyetem vállalta, amit nemrégiben beválasztottak Európa legjobb 50 egyeteme közé. Mint minden évben, most is igyekeztek populáris csapatokat, minél több műfajból meghívni. Zsinórban ötödszörre tartották Velencén a korábban mindig vándorló Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját, így jogosan azt gondolhatnánk, hogy honfoglalás történt, de nem ígérték biztosra, hogy jövőre is marad a tó szomszédságában a fesztivál.
  A Velencei tó partja ideális helyszín volt, hogy ne csak zenei programok legyenek a kínálatban. A legsportosabb fesztivál 35 féle aktív kikapcsolódással várta a fiatalokat. A strandolás és a vízi sportok háttérbe szorultak idén az időjárás miatt, de a parton lehetett izzadni Rubint Rékával, akit élőben Bárány Attila dj szettje kísért. A Paralimpiai Bizottság együttműködésében ki lehetett próbálni, milyen ülve röplabda meccset játszani, illetve a kor szellemében E-sportra is volt lehetőség. Az igazán sportosak, jöhettek biciklivel idén is.
  
  A Tekerj az EFOTT-ra budapesti és székesfehérvári indulással is elstartolt. Kevésbé jó állóképességű fiatalok hallgathattak stand-up comedyt vagy éppen népzenét, illetve meglátogathatták az egyetemek és a különböző civil szervezetek sátrait. Adrenalin függőknek készültek vidámparkkal és bungee jumpinggal is, aminek hosszú percekig tanulmányoztam a pszichológiáját...
  Akit zavart a tiszta ruházat, mehetett colorpartira vagy akár habpartira is. Idén is gondoltak a gyerekekre. Belépésük 14 év alatt ingyenes volt, és különböző társasjátékok várták őket, míg a szülők lazulnak. Négylábú kedvenceknek kutya megőrzőt is igénybe lehetett venni.
  
  Az időjárás nem volt rekkenő, péntek éjszaka esett is az eső. Estére már jó volt előszedni a pulóvert a hátizsákból. Idén is le a kalappal a hölgyek előtt. Néhány szett teljes mértékben alkalmas volt a nyugalom megzavarására, de egy fesztiválon ez így is van rendjén. A szervezők a -1. napra kifejezetten kérték is az extrém, csillogó outfitet.
  A tájékozódás könnyedén ment. Papír alapon is elérhető volt a programfüzet, de több helyen is volt térkép, a színpadoknál pedig ki voltak írva a fellépők egész hétre. A tavaly 20 hektárosra kibővített terület teljes kihasználtságban volt. Idén is elkészült a kivilágított út a nagy színpadhoz, ami nagyban könnyítette a tömeg mozgását a koncertek végeztével, illetve a rajongók egyenletesebben tudtak eloszlani a keverő pult két oldalán. A sátrazók is nagy helyet kaptak, de ennek ellenére a bejárat előtt szinte minden nap mini fesztivált csaptak a füvön üldögélő baráti társaságok. Gyengébbek kedvéért volt információs pont.
  A rendezvényen csak fesztiválkártyával, illetve paypassos bankkártyával lehetett fizetni. Előnyeként emelték ki, hogy nem kell bajlódni a visszajáróval. Nem bajlódtunk vele… A biztonságunkért állandó rendőri jelenlét volt a kapuknál, a kényelmünkért taxi droszt állt a bejáratnál, és fesztivál busz ingázott az állomás, és a bekötő út között.
  
  Éhes és szomjas valószínűleg nem maradt senki, mert igen változatos streetfood kínálat állt össze. Aki kevésbé kedveli a műfajt, találhatott elemózsiát a fesztivál marketben, ami egészen este 10 óráig tartott nyitva. Újdonságként már vegán ételek is elérhetőek voltak, aminek bódéjánál nagyjából annyian álltak, mint a szomszédos hot-dog árusnál. Ami kicsit elszomorított, hogy a dohánybolt előtt mindig nagyon hosszú sorok kígyóztak. A házigazda természetesen igyekezett mindent megtenni a fesztiválozók egészségéért, ezért volt szűrőkamion, véradás, és előadást tartott dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus, és dr. Zacher Gábor is.
  Összesen 20 zenei helyszín volt, viszonylag kis területen, ezért az áthallások néha jelentettek problémát, de cserébe nem kellett sokat gyalogolni. A nagyszínpadon négy koncert volt a valódi fesztiválnapokon, mert most már minden valamire való fesztivál mínusz napokkal kezdődik, és a nulladik nappal folytatódik… Nézzük hát sorban.
  
  -1. nap
  Ez a hetijegyesek beköltöző partija volt, igazi utcakarnevállal. A drescode csillámból, flitterből, állati jelmezekből áll, de jöhetett bármi, ami feltűnő.
  
  0. nap
  A tábortűz napja, ami a tavon lángolt, közelebb hozva egymáshoz a fesztiválozók szívét. Szakács Gergő (The Flow) akusztikus estje fűszerezte a napot.
  
  1. nap
  Csütörtökön indult a valódi fesztivál, a maga klasszikus értelmében. Fellépett a nagyszínpadon Kowalsky meg a Vega, a Punnany Massif. A sátorba szorult a Lóci játszik, a teltházas Irie Maffia, az Esti Kornél, és a Cloud9+. A koncertek pontosan kezdődtek, és mindenképp jó hangulatban teltek. A hip-hop színpadra átnézve Animal Cannibals nótákat skandáltak a fiatalok. Mindenki nagy tapsot kapott. Végig követhető volt a fesztiválon a retró térhódítása a fiatalok körében.
  
  2. nap
  Pénteken Szabó Balázs Bandája kezdett a nagyszínpadon, ami előtt zsúfolva volt a placc szinte végig. Valószínűleg a látogatók zöme kedvelte az összes fellépőt. A Wellhello dalait is természetesen fújták kívülről a fiatalok. Felszabadultan táncolt a közönség, még a hátsó sorokban is. A brit X-faktor illetve The Voice mentorát, Rita Orát is nagyon sokan várták. Az újabban színésznői pályát is kezdő énekesnő sokszínű fellépő ruhája tökéletes lett volna az utcakarneválra is.
  A sátor romantikájában zenélt Caramel, aki első alkalommal lépett fel az EFOTT-on. Nem úgy, mint a szédületesen jó csaj Péterfy Bori, aki még Európa Kiadót is énekelt.
  Kinőtte a sátrat Horváth Tamás, az messziről látszott. A rock színpadon Ganxsta Zolee és a kartel mutatta meg, ki a fasza gyerek, míg a hip-hop színpadon a szomszédban Sub Bass Monster csapatta. A már említett retró jegyében Dévényi Tibi bácsi sokkolta a közönségét pöttyös labdáival, hajnali egytől.
  
  3. nap
  Szombatra a Margaret Island érkezett, akiket Majka váltott. Őket követte a Tankcsapda, akik 30 éves jubileumi koncertjüket adták. Miután a fiúk ölébe ültek a lányok, következett a nem kevésbé retró Scooter, akinek szintén több évtizedes dalaira extázisban szeletelt a közönség.
  Ha a rave nem lett volna elegendő a hangulat fokozásához, lehetett nézni a kivetítőkön az operatőr munkáját, ahogy a táncos lányok testrészeit megörökítette. A sátorban volt a szintén nagy tömegeket vonzó Belga.
  Őket követte Ivan&the Parazol, aki paprikás hangulatban volt az elején, mint mindig, és hozott magával egy klassz fellépő inget, mint mindig. A 30Y bőven beérte azokkal, akik Scootert nem szeretik. Hangulatos, együtt éneklős koncertet adtak. A retróhoz a Prosectura is hozzátartozik, akik szintén 30 éve tépik a gitárt.
  
  4. nap
  Vasárnapra az Efott Special x Vasovski Symphonic foglalta be a nagyszínpadot, amiben Király Viktor, Kollányi Zsuzsi, Nági, Szakács Gergő, Szivák Zsolt énekelt, míg az alapot Vasovski Norbert dj szolgáltatta. Őket követte a Halott Pénz, akik minden évben hatalmas rajongótábort tudhatnak magukénak az Efotton.
  A Follow the Flow koncertje után még egy romantikus eljegyzés is belefért. A sátorban járt Bye Alex a sleppjével, és Pásztor Anna is, aki mindig felrobbantja a színpadot. Miért pont vasárnapra ne lett volna retró csapatás? A Brooklyn Bounce várta hajnalban a fesztivál méltó zárását.
  A fesztivál hétfőn délelőtt 10-kor zárta kapuit. Addigra már az elektromos zenei sátor is elcsendesedett, pedig a hajnalok legnépszerűbb helyszíne volt, zsúfolásig tömve a napfelkeltében. Összességében: jó volt a hangulat ez alatt a néhány nap alatt szinte végig. Aki akart, kiszakadhatott a valóságából egy kis időre. Ahogy a fesztivál jelmondata is hirdeti: csak szabadon...


Kulcsszavak:
  scooter     rita ora     tankcsapda     péterfy bori     szabó balázs     brains     ivan & the parazol     margaret island     belga     bws     efott arcok 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó előadók: 

Brains
Tankcsapda

 kapcsolódó cikkek: 

Brainstorm: szeptemberben Budapestre jönnek

A Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company a legkedveltebb zenekar

Brains: a rajongók segítségével születtek meg a szövegek az új dalhoz

Hollandia első számú pszichedelikus rocktriója lesz az Ivan & The Parazol vendége

Trixie Whitley felvillanyozza a Müpát – a belga-amerikai énekesnő először Magyarországon
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Myrath, Eleine
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Marko Hietala, Oceanhoarse
Dream Theater
Darkest Hour, Fallujah, Bloodlet, Une Misére, Lowest Creature
Vinnie Moore
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Maxxwel, CoreLeoni
Újra aratott a D-A-D
Eluveitie, Lacuna Coil, Infected Rain
Sonata Arctica, Edge of Paradise, Temple Balls
Mustasch, Dynamite és a Motorjesus
 kapcsolódó fotók: 

SCOOTER - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

RITA ORA - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

TANKCSAPDA - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

PÉTERFY BORI & THE LOVE BAND - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

SZABÓ BALÁZS BANDÁJA - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

BRAINS - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

IVAN & THE PARAZOL - 2019. június 25. BARBA NEGRA TRACK - FLESH & BLOOD WORLD TOUR 2019

IVAN & THE PARAZOL - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

MARGARET ISLAND - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE

BELGA - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE
BWS - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE
| EFOTT ARCOK 19´ -1 - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE
| EFOTT ARCOK 19´ -2 - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE
| EFOTT ARCOK 19´ -3 - 2019. július 9-15. EFOTT- VELENCE
 kiemelt 
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
  
2022

Unleash the Archers, Striker, Northtale a Barba Negra klubban
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Pineapple Thief az A38-on
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2
 friss hozzászólások 

Két tizenéves srác hip-hop projektje (2)
Cinetrip nyár (1)
Turin Horse címmel debütál a Bengal rockprojekt videoklipje (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sweetest devilry    the heartless aisha    atticus ross    cherokee    kovács attila    tompos kátya    testcsere    christina aguilera    pókember    brittney jones    fifa    thy catafalque    darkthrone    john sykes    winter    hammer barlang    nofx    neckbreakers ball    dope stars inc.    geezer butler    billy gibbons    rival sons    haggard    alcest    claps for caroline  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!