hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. július 19. péntek   08:04
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Steel Panther, Atomic Playboyz
2019. július 17, Barba Negra Track

  Ahogy egyre inkább kiöregszik és elhízik a Mötley Crüe (illetve mostanra lényegében bandaként is megszűntek létezni), az olyanok meg, mint például a Skid Row, hosszú ideje semmi értékelhetőt nem tettek le az asztalra, felmerül a kínzó kérdés, hogy vajon ki fogja jelenteni a csiricsáré, csajhajkurászó glam rock/metal jövőjét? Vagy úttörőivel és létrehozóival együtt maga a műfaj is nyugdíjba vonul, illetve kisebb szubkulturális szintre zuhan vissza? Szerencsére vannak páran, akik nem hagyják elöregedni a glam műfajt és próbálják új élettel, hovatovább némi öniróniával is felpumpálni. Ilyen a kaliforniai Steel Panther gárdája, akik a 2009-es Feel The Steel albumukkal kezdték magukra irányítani a figyelmet.
  Mi lehetne más ihletője a Steel Panther daloknak, mint a csajok, csajok, csajok, bulizás, piálás, és persze a csajok, csajok, csajok? Egyetlen gond van csak: ma már nem 1987-et írunk, amikor a Mötley – Girls, Girls, Girls albuma kijött, a világ (és persze a mindenre kapható nőneműek) pedig megőrültek az ilyen csapatokért. Akkortájt felfoghatatlan méretű világszenzációvá válhatott egy glam rock banda, ma már – a kiadók és a zeneipar fejreállásával – közel sem lehet ekkora csinnadratta egy feltörekvő új csapatból. És – mondjuk ki őszintén – talán már a csajok sem omolnak térdre pár tupírhaj és flitteres, csillámos felső láttán.
  
  A Steel Panther tehát 2019-ben ha akarná, se tudná eljátszani, hogy ők a földbolygó új glam legendája. Szerencsére nem is akarják, így inkább egy nagy adagnyi cinikus öniróniával, valamint a külsőségek és belsőségek (itt most altesti tájakra tessenek gondolni...) szándékos túltolásával akarnak fityiszt (vagy fütyiszt?) mutatni mindenkinek, és gyakorlatilag csak szórakoztatni akarnak, semmi mást. Ez pedig így ebben a formában tökéletesen működik.
  Az amerikai csapat idén megjelenő hatodik nagylemezével és korhatáros videóklipjeivel egyre komolyabb figyelemre tesz szert, így időszerű volt, hogy Magyarországon is bemutatkozzanak. A Barba Negra Track-ben szép számú érdeklődő gyűlt össze ezen az enyhe nyári napon, elsőként viszont az Atomic Playboyz melegíthette be a közönséget.
  
  A hazai csapat tökéletes választás volt ehhez a glam rock-os, rock & roll-os estére. A műfaj jellegzetes manírjaival korrekt koncertet adtak és a játékidejük sem volt annyira nyúlfarknyi, ahogy az előzenekaroknál szokás. Persze így este 7 környékén még nem volt óriási beindulás és a bugyik se olvadtak le az énekes hangjától, de hangulatos buli volt.
  Az amerikai csapatoknak viszont a vérükben van a szórakoztatás. Ezt nem lehet tanulni, egyszerűen ösztönösen jön a showműsor, minden percben történik valami élménydús a színpadon, non stop Hollywood, amit művelnek. A Steel Panther pedig kifejezetten arra állt rá, hogy a zene mellett valódi élmény és szórakoztatás legyen egy-egy koncertjük, így sok esetben azon kapta magát az ember, hogy már-már inkább stand-up comedy-t lát a színpadon, mintsem egy klasszikus értelemben vett koncertet.
  A tagoknak ugyanis be nem állt a szájuk a számok között, állandóan lökték a sódert, amely persze kivétel nélkül egymás froclizásáról szólt és hogy milyen csajokkal milyen (általában cikis) élményeik fűződnek. Ez elég idegesítő tudna lenni, de mivel a sok süketelés dúskált az öniróniában és a szándékos túlzásokban, így mégis szórakoztató és kacagtató volt, ahogy a tagok egymást túllicitálva szekírozták egymást.
  
  A szót elsősorban Michael Starr énekes és Satchel, a gitáros vitték. És bár néha tényleg kicsit úgy lehetett érezni, hogy túl sok a duma a zenei program kárára, azért így is lejátszották a legfontosabb számaikat. Hallhattuk tehát az Eyes Of A Panther, Goin´ In The Backdoor, Party Like Tomorrow Is The End Of The World, Just Like Tiger Woods, Poontang Boomerang, Asian Hooker dalokat a korábbi lemezekről, de a szeptemberben érkező Heavy Metal Rules is bemutatkozott a vadiúj All I Wanna Do Is Fuck (Myself Tonight) dallal.
  Steel Panther koncert persze nem mehet le anélkül, hogy ne cibáljanak fel a színpadra egy rahedli csajt, akik persze bájosan táncikáltak a deszkákon és kokettáltak a zenészekkel. Előtte viszont még egyetlen lányt húzott fel Michael Starr a nézőtérről és ültetett le középre egy székre – neki énekelte el a Girl From Oklahoma című zsengét. Ez után következett az említett tömegjelenet, ami alatt a stílszerű 17 Girls In A Row és a Gold Digging Whore dalokat játszották el.
  Mondjuk az én szememben nagyon szánalmas volt, hogy ezt az igazi buliélményt a színpadi hölgyek jelentős része úgy „használta ki”, hogy a színpadon töltött idő 90%-ban agyatlanul nyomták a szelfit. Ezúton is gratulálok!
  
  Két éve láttam már Nova Rock-on a Steel Panther előadását, ott is megvolt természetesen a csajokkal színpadon táncolós történet. Mondjuk akkor kissé leharcoltabb csajok illegették magukat nagyobb részben, itt Budapesten ma üdítőbb volt az eredmény. Magyarország jobban teljesít.
  De a szórakoztatási faktor nem csak ebben nyilvánult meg. A csapatban az énekes mellett elsősorban Satchel volt a szószóló, és olykor némi szólóblokkal is villogtatta tehetségét. Volt, hogy veszettül gitárszólózott, miközben a lábdobbal is adta magának az ütemet, máskor pedig pár rock klasszikus jellegzetes témáival vadította a közönségét.
  
  A csapat nyilván agyba-főbe dicsérte a magyar közönséget és a várost (na meg természetesen a fehérnépet), engem viszont meglepetésként ért, hogy Satchel azt is hangoztatta, hogy ő maga is egyébként részben magyar származású, a nagymamája magyar és Budapesten él. Persze ebből a csapatból folyamatosan ömlik a marháskodás, semmit nem lehet készpénznek venni, hogy mit gondolnak komolyan és mi az ami poén. Szóval nem tudom eldönteni, hogy csak a közönségnek akart-e bevágódni az ilyen dumákkal a gitáros, vagy tényleg van igazság a szavaiban.
  Satchel persze más módon is igyekezett a magyar közönség kedvére tenni, a kezére felírt magyar szavakkal okozott ovációt a rajongóknak. Egy Steel Panther-en persze nem olyanok hangzanak el, mint az „egészségedre” vagy a „hogy vagytok”, hanem a „cici”, „punci”, avagy hogy Michael Starr énekesnek „kicsi a farka”.
  
  A két hangadó mellett néha-néha belefeleselt a mikrofonba Lexxi Foxx basszer is - már ha épp nem a haját igazgatta a rózsaszín kistükörben, mint egy rossz díszbuzi. Akárhogy is néztem, nekem folyamatosan úgy tűnt, hogy alapvetően cingár emberünk a köldökig dekoltált ing alatt akkora sörhasat növesztett, hogy az egy terhes kismamának is becsületére válna. Az arca egyébként is úgy volt kipreparálva, mint azok a jellegzetes széjjelbotoxolt 70 éves öregasszonyok, akik 20 évesnek akarnak kinézni (van egy ilyen néni a szomszédságunkban, nagyon szoktunk röhögni rajta, amikor pöffeszkedve végigsétál az úton, a padlócirkálóját pórázon vezetve...)
  Stix Zadinia dobos nem szerepelt annyit, mint a többiek, ő csak megbízhatóan hozta az ütemeket. A vége felé vonták csak be a játékba, amikor a neki dobált kalapot kellett elkapnia a dobverőjével.
  
  De nem volt elég a bolondozásból, gurult tovább a móka-vonat, a csapat még Ozzy-tól is eljátszotta a Crazy Train-t. Az adaptáció pedig annyira tökéletesre sikerült, hogy Satchel szólózása közben az észrevétlenül eltűnt és a kulisszák mögött átöltözött Michael Starr Ozzy Osbourne-nak maszkírozva tért vissza a deszkákra. De nem ám a klasszikus, kígyózó mozgású Ozzy-t láttuk a színpadon, hanem a jelenkor totyogós, autistán vigyorgó, gyermekien tapsikoló Ozzy-ját idézte meg a Steel Panther énekese. Na az ilyen momentumokra mondom, hogy a rock & roll mellett az irónia is jelen van egy nagy adaggal a Steel Panther-ben, nem volt olyan ember, aki ne fakadt volna kacagásra a frontember performanszát látva.
  
  A koncert végére eljátszották még a Community Property-t, a befutást jelentő Death To All But Metal című számukat 2009-ből, a ráadásra pedig a Gloryhole maradt. A fentebb sorolt számcímek alapján mindenki számára egyértelmű lehet, milyen témákat jár körül a Steel Panther életműve. De amibe bizarr belegondolni, annak idején pontosan ugyanezekről énekelt pl. a Mötley is (maximum kevésbé expliciten), csak ők ezt a nagypofájú kivagyiságot tök komolyan is gondolták, ma viszont ugyanez csak paródiának hat a Steel Panther szájából. Hát, ennyit változott a világ...
  


Kulcsszavak:
  steel panther     atomic playboyz 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

Steel Panther: jövő júliusban lesz megtartva a koncert

Glam/rock´n´roll buli az Atomic Playboyz-zal a KVLT-ban

Steel Panther Budapesten

Jön a Steel Panther a Barba Negrába

Nova Rock 2017 - 1. rész

 programajánló: 
2021. január 27.
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten (A38 Hajó - Budapest)
2021. január 31.
Online koncertre vár minket a Dream Theater
2021. február 16.
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Myrath, Eleine
Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves
Marko Hietala, Oceanhoarse
Dream Theater
Darkest Hour, Fallujah, Bloodlet, Une Misére, Lowest Creature
Vinnie Moore
Sabaton, Apocalyptica, Amaranthe
Maxxwel, CoreLeoni
Újra aratott a D-A-D
Eluveitie, Lacuna Coil, Infected Rain
Sonata Arctica, Edge of Paradise, Temple Balls
Mustasch, Dynamite és a Motorjesus
Insomnium, The Black Dahlia Murder
 kapcsolódó fotók: 

STEEL PANTHER - 2019. július 17. BARBA NEGRA TRACK
 kiemelt 
The Dead Daises Glenn Hughes-zal, 2021. Barba Negra
  
Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér

Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Deep Purple klasszikusokkal, Ian Paice Budapesten
Jethro Tull – The Prog Years 21
Pineapple Thief az A38-on
 friss hozzászólások 

Turin Horse címmel debütál a Bengal rockprojekt videoklipje (1)
Interjú Kalapács Józseffel (2)
Insomnium, The Black Dahlia Murder (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 atreyu    affliction    cowboyok és űrlények    stereotone    smici    ashes you leave    glen berger    anna karenina    bohemian betyars    the bouncing souls    wien    underworld 4    hail    daniel craig    larsen    a közösségi háló    crescendo    eluveite    after all    grinderman    darkfall    ihsahn    zzz    hard    aranyember fesztivál  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!