hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. szeptember 7. kedd   15:41
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Inner Circle: Sweet A La La La La Long – The Best Of Inner Circle
Warner Music

  Emlékszem, a kilencvenes évek elején elég volt pár percre bekapcsolni valamelyik zenei TV csatornát, szinte garantált volt, hogy feltűnik majd az Inner Circle Sweat( A La La La La Long) című klipje. A közönség csak csodálkozott, hogy honnan kerültek elő ezek a hihetetlenül vidám fekete srácok, és sokan már el is könyvelték őket egynyári szenzációnak. Az állítás már csak azért sem bizonyulhatott igaznak, mert egyfelől a Sweat után hatalmas sláger lett még a Grammy-díjas Bad Boys és a Games People Play is, másfelől pedig az Inner Circle úgy 1975 körül alakult.
  
  Ekkora életmű összefoglalásához egy 10 lemezes box-set lenne talán a legalkalmasabb, de jelen esetben tökéletesen megteszi ez a húsz dalt tartalmazó lemez is, hiszen az Inner Circle nem nagyon ugrándozott a stílusok között, mindvégig napfényes, vidám reggae-t játszottak.
  A válogatás gerincét is az ismertebb slágerek építik fel, de számos érdekesség is helyet kapott a rendelkezésre álló hetvenöt percben.
  
  Rögtön nyitásként megkapjuk a Sweat idei verzióját, amelyben Lady Saw vendégszerepel egy jó kis ragga betéttel. Nem mondom, hogy jobb lett, mint az 1993-as verzió, de szerintem kicsit dobott rajta az új hang és a másfajta énekstílus, és az is mindenképpen pozitívum, hogy a rajongók is más oldalról ismerhetik meg az ezerszer hallott dalt.
  
  Az Inner Circle mindig szívesen dolgozta fel mások szerzeményeit, legyen szó reggae-ről, vagy egy teljesen más műfajról. Ha nem ismerném például a Beatles Ob-La-Di, Ob-La-Da című dalát, simán elhinném, hogy ezt is a Bud Spencer méretű IC basszusgitáros, Ian Lewis írta. Tökéletes harmóniában vannak a McCartney/ Lennon duó dallamai a fúvósokkal, és a jellegzetesen jamaicai ritmikus szövegmondással, a raggával. Ezt a klasszikust ugyan régebben gyúrták át, de ez itt egy új változat, a Click Remix. Nem nagyon piszkálták meg az eredetit, ami igazán kár, mert az együttesnek igen jól szoktak sikerülni az ilyen dubosan lebegős elborult kísérleteik. A Mr. Mister Broken Wings-e is soulosan, reggae-sen lüktetővé vált, de Trevor Skatta Bonnick hangja valahogy mégis megőrzi az eredeti hangulatot. A számos előadó (Rolling Stones, Beach Boys, Bette Milder, Jackson 5) által eljátszott Boardwalk is jól áll a csapatnak, míg a Three Dog Night Black & White-ja szerintem kicsit jellegtelen lett, de még bőven beleesik a tűrhető kategóriába.
  
  A saját nóták közül a legtöbb az 1996-os Da Bomb című lemezről származik, és talán ezek is a legjobbak. Kedvencem a szövegében a nemzeteket egyesíteni kívánó (igazi reggae hagyomány) Speak My Language, amelyben még Speech is rappel egy kört, de az igazi katarzist a szám végén hallható, visszhangosított Wake Up Everybody sor hozza. A Not About Romance, az I Love Girls és a Da Bomb természetesen a lányokról szólnak, (ez meg igazi Inner Circle hagyomány) míg a Book Of Rules egy rasztafári módra megénekelt hitvallás a Bibliáról.
  
  Itt van még az I Spy (What Do I Spy), és a Girls Gone Wild is, talán ezekben énekel a legjobban az új vokalista Kris Bentley, akinek ugyan más jellegű hangja, talán nem is olyan markáns, mint elődjének, Carlton Coffie-nak de semmivel sem rosszabb. Carlton egyébként hét szerzeményben énekel, ezek természetesen a gigaslágerek, a Sweat, a Bad Boys, a Rock With You, és társai. A sajnálatosan korán elhunyt legendás első frontember, Jacob Miller dalai viszont sajnos hiányoznak, és az is kár, hogy nincsenek koncertfelvételek, mert az Inner Circle élőben még egy lapáttal rádob amúgy is kiváló teljesítményére. Mindegy, ez így is egy nagyon korrekt, színvonalas válogatás, ami a rajongóknak is melegen ajánlott, valamint azoknak is akik egyszerűen csak jó kis lazulós reggae-re vágynak.
  
  . 1. Sweat (A La La La La Long) 2004 (Inner Circle feat
  Lady Saw)
  2. Da Bomb
  3. Games People Play
  4. Ob-la-di Ob-la-da (Click Remix)
  5. Bad Boys
  6. It´´s Not About Romance
  7. Book Of Rules
  8. Reggae Dancer
  9. Rock With You
  10. Broken Wings (új dal)
  11. I Spy (What Do I Spy)
  12. Speak My Language
  13. Bad To The Bone
  14. La Di Da (Join The Army) (új dal)
  15. Girls Gone Wild (új dal)
  16. I Love Girls
  17. Black & White
  18. Montego Bay (új dal)
  19. Boardwalk (új dal)
  20. Sweat Original version



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. október 13.
Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
XIII. Wine&Violin: Hegedű- és Vonókészítők Szalonja: A holland Skanza Kvartet koncertje a MERITA projekt keretében
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 andrew garfield    uma thurman    pentagram    man overboard    editors    devildriver    oliva    megazetor    lamb of god    kill ferelli    michael caine    velőrózsák    zaják és társa    mr2    gasometer    antillectual    korpás éva    wrath    nuclear beast    concerto    grand mexican warlock    autumn    as you drown    the bourne legacy    popovich viktória  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!