hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2004. szeptember 5. vasárnap   14:22
nincsen hozzászólás

szerző: A38
Threshold és Dead Soul Tribe az A38-on
2004 szeptembet 13, A38 Hajó Belépő: 5200 HUF

  Threshold

  A - korábban többek között a Conception-nel, a Dream Theater-rel, a Psychotic Waltz-cal és az Enchant-tal is turnézott - Threshold zenekar aktuális európai koncertkörútja augusztusban indult útjára, és a csapat a Life Sound Productions jóvoltából szeptember 13-án Budapesten is fellép majd egy progresszív rock/metal eseménnyel megajándékozva minket, méghozzá az A-38 hajón a Dead Soul Tribe társaságában. Az este mindkét zenekar lemezbemutató programmal készül. Jegyek augusztus 1-től a következő helyken kaphatók: PeCsa, A38 Hajó, Publika Jegyiroda, Ticket Express, CD Pince, Hammer Zenebarlang, Stereo Kft. (Budapest, Bartók Béla út 59.), Lemezkuckó (Budapest, Király u. 67.), FreeTicket Jegyiroda (Budai Skála, XI. Budapest, Október Huszonharmadika út 6-10., Tel.: 06-1-209-2548). Most pedig nézzük át mindkét zenekar történetét.
  
  A jelenkori európai progresszív metal színtér egyik vezető bandájának számító, Dél-Angliából származó Threshold pályafutása 1988-ban kezdődött, amikor a gitáros Karl Groom és Nick Midson, a bőgős Jon Jeary, a dobos Tony Grinham, az énekes Damian Wilson és a billentyűs Richard West elhatározták, zenekart alapítanak. A szándékot tett követte, majd a szokásos kezdeti lépések után öt évvel később, 1993-ban az első nagylemez, a Wounded Land is a boltokba került. Az album, amelyet a brit Giant Electric Pea kiadó gondozott, világszerte pozitív reakciókat váltott ki a szaksajtó és a hozzáértő rajongók körében, a Paradox című nóta pedig a mai napig is a Threshold bulik elmaradhatatlan momentumát jelenti, egyáltalán nem véletlenül. A csapat - sikeres koncertek után - egy évvel később adta ki második korongját, melyen azonban már nem Damian, hanem a szintén igen jó torkú, bár karcosabban, power metalosabban vokalizáló Glynn Morgan énekelt, valamint Nick Harradence dobolt. A bulik forró hangulatát megörökítő Livedelica című élő felvétel 1995-ben látott napvilágot, immáron Jay Micciché-vel a dobfelszerelés mögött.
  
  A felállás továbbra sem stabilizálódott, Jay és az énekes Glynn nem sokkal később kiváltak a bandából, és megalapították a két nagylemezt megért, direktebb és nyersebb hangzású, modern power metalt játszó Mindfeed-et. A Threshold élére ekkor került vissza az első korongról már ismerős Damian Wilson énekes, a dobok mögé pedig Mark Heaney ült - a harmadik stúdiókorong, az 1997-es Extinct Instinct már velük készült. Ez az album, elődeihez hasonlóan, pozitív visszhangra talált az erre a muzsikára fogékonyak körében; az igazi vízválasztót azonban az egy évvel későbbi Clone jelentette, amely már a progresszív muzsikák legnagyobb, leghatékonyabb európai kiadójánál, a német InsideOut-nál jelent meg. A felállás persze most sem maradt változatlan: az újbóli távozás mellett döntő Damian Wilson helyére az ex-Sargant Fury torok Andrew „Mac” McDermott került, aki a mai napig is a zenekar frontembereként ténykedik a mikrofonállvány mögött.
  
  A Clone megjelenését követően a zenekar egy masszív Euro-turnét bonyolított le az olasz Eldritch és a svéd Pain Of Salvation társaságában, majd - Johanne James személyében immáron új dobossal megerősödve - 2000-ben megjelentették Hypothetical című ötödik nagylemezüket. Európát ennek örömére az Ark vendégeskedésével szántották végig, hogy aztán 2002-ben kihozzák eddigi legnagyobb szakmai- és közönségsikert elért anyagukat, a Critical Mass-t. Az album számos igen jó kritikát kapott, a legtekintélyesebb európai metal magazinnak számító német Rock Hard például egyenesen a Hónap Lemezének választotta. Az egyik alapító tagnak számító Jon Jeary basszer a megjelenést követő turnén már nem tartott a többiekkel - helyére Steve Anderson került, akinek a játékát a júliusra várható friss korongon, a Subsurface-en is hallhatjuk majd. Az idei év történéseihez tartozik egy tavalyi hollandiai Threshold bulin rögzített dupla koncertalbum és DVD kiadása is, amely Critical Energy címmel kora tavasszal látott napvilágot.
  
  Felállás:
  
  Andrew „Mac” McDermott - ének
  Karl Groom - gitár
  Nick Midson - gitár
  Richard West - billentyűk
  Steve Anderson - basszusgitár
  Johanne James - dobok
  
  Diszkográfia:
  
  Wounded Land (1993 - Giant Electric Pea)
  Psychedelicatessen (1994 - Giant Electric Pea)
  Livelelica (1995 - Giant Electric Pea)
  Extinct Instinct (1997 - Giant Electric Pea)
  Clone (1998 - InsideOut)
  Hypothetical (2000 - InsideOut)
  Critical Mass (2002 - InsideOut)
  Critical Energy DCD és DVD (2004 - InsideOut)
  Subsurface (2004 július - InsideOut)
  Decadent (1999 - Fan Club kiadvány)
  Concert In Paris (2002 - Fan Klub kiadvány)
  Wireless - acoustic sessions (2003 - Fan Club kiadvány)

  Dead Soul Tribe

  A Dead Soul Tribe az egykori Psychotic Waltz frontember Buddy Lackey illetve újabbkori nevén Devon Graves jelenlegi zenekara. A Psychotic Waltz 1991 és 1997 között négy progresszív rock/metal mérföldkőnek számító albumot készített (az énekesnek egy szólóalbuma is megjelent „The Strange Mind Of Buddy Lackey” címmel), és 1997 nyarán Budapesten is felejthetetlen koncertet adott, amelyet Devon azóta is élete egyik legjobb fellépéseként emleget. Nem sokkal utána azonban az énekes váratlanul elhagyta az együttest. „Úgy éreztem, szükségem volt rá, hogy kilépjek vall maga Devon a történtekről. Ki akartam iktatni a zeneszerzésből a csatákat, az egyezkedéseket, a vitákat, a kompromisszumokat.”
  
  A kilépés óta nemcsak zenei pályáját, de gyakorlatilag az egész életét is átrendezte és igyekezett tiszta lappal újra indítani Devon, hiszen az Egyesült Államokból Európába, Ausztriába tette át a székhelyét. Az újrakezdés első két éve azonban igen keménynek bizonyult, tele súlyos személyes problémákkal. Ennek a nyomasztó időszaknak lett a hű lenyomata az osztrák muzsikusokból verbuvált Dead Soul Tribe, amely 2002-ben jelentette meg bemutatkozó albumát. A lemezen Devon gitározik is az éneklés mellett, és saját bevallása szerint mind előadóként, mind dalszerzőként sokkal tisztábban és határozottabban sikerült megvalósítania az elképzeléseit, ötleteit, mint bármikor korábban. Zeneileg az anyag nyomokban őrzi ugyan a Psychotic Waltz késői korszakának jegyeit, de általánosságban sötétebb és kevésbé technikás a mostani irányvonal. Himnikus hangzású tételek, akusztikus betétek, atmoszférikus darabok és erőteljes, mélyreható progresszív témák egyaránt hallhatók az albumon.
  
  ”Ez a lemez olyan, mint egy napló életem elmúlt két évéről” meséli Devon. - A szövegek nem túlságosan filozofikusak, viszont nagyon személyesek. Nem kell a sorok között olvasnod, mert a szavak elég világosak, és pontosan azt mondják, amit el akarok mondani Most is nagyon büszke vagyok a Psychotic Waltz-al készített albumokra, de a Dead Soul Tribe-ban inkább vagyok önmagam. A zeném belülről fakad. Teljes egészében hallom, még mielött tudnám, hogyan játsszam.” Minderről a magyar közönség is meggyőződhetett, amikor a csapat fellépett Budapesten, a 2002. évi Summer Rocks fesztiválon.
  
  A Dead Soul Tribe második albuma 2003. július 28-án jelent meg A Murder Of Crows címmel az Inside Out kiadónál (magyarországi terjesztője a Record Express). Még a hivatalos európai megjelenés elött azonban másodszorra is hazánkba látogatott a zenekar, így 2003. Június 27-én a budapesti Mega Pubban a már ismert „törzsi indulók” és természetesen a nagy Psychotic Waltz klasszikusok mellett friss dalok is felcsendültek a kétórás műsorban. Így Magyarországon nyílt alkalom elöször a világon belehallgatni az új Dead Soul Tribe nótákba! A felállásban annyi változás történt, hogy Rolls Kerschbaumer személyében egy új gitáros került a zenekarba Volker Wischko helyére!
  
  Felállás:
  
  Devon Grave (Buddy Lackey) ének, gitár
  Rolls Kerschbaumer gitár
  Roland Ivenz basszusgitár
  Adel Moustafa dob
  
  Diszkográfia:
  
  Dead Soul Tribe (2002 Inside Out Music)
  A Murder Of Crows (2003 Inside Out Music)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Dead Soul Tribe

Threshold

 programajánló: 
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
2024. október 16.
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
2024. október 18.
Within Temptation: meghirdette 2024-es turnéját a zenekar, Budapestre is ellátogatnak
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Imminence: Budapesten is teltházas, nagyszínpadra költözött a svéd metalcore csapat koncertje
Fun Lovin’ Criminals - The Capistrano Tour 2024. - New York-i hip-hop, jazz, blues és rock keveréke egy kis Escobarral
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
Glenn Hughes és a Győri Filharmonikusok ősszel: már csak pár jegy maradt a szimfonikus koncertre
Cimbaliband - GÓRÉ lemezbemutató a Fonóban
Lindsey Stirling: „Van valami megmagyarázhatatlan varázsa Budapestnek”
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice
Dark Funeral: 8 év után headliner eu turnéval tér vissza a svéd black metal csapat
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deranged    robert downey jr    wisdom    reason    subsonica    kawa musical circus    morning star    masters of rock    superhero    donots    lamb of god    balatoni boli    narnia    weweew    desultory    jubileum    transformers    fleshgod apocalypse    heidevolk    sanatorium    Ébredj velünk    no strings attached    still got the blues    grieved    mech  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!