hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. augusztus 29. vasárnap   11:45
nincsen hozzászólás

szerző: kishell
Maradandó változások: 2004
Szerzői kiadás

  Egy szimpatikus zenekarral és egy első hallgatásra is roppant kellemes lemezzel találkoztam a Maradandó változások 2004-es című demo kiadványában. A lemezborító és a zenekari név is jelzi, hogy egy többé-kevésbé instrumentális és művészi jellegű programot ismerhetünk meg, és csakugyan, az első két track rögtön instrumentális.
  
  Ahogy vallják, és ahogy bemutatják azt a CHILLag című számban, szívesen játszanak chillout stílust, ami ugyebár egyfajta nyugizene” az ellazulás jegyében, és kerülve minden fejfájást keltő dolgot. Erdélyi Zsófi fémes hangzású fuvolajátéka az ugyancsak fémes gitárokkal, az erős dobokkal és cinekkel inkább pszichedelikus hatást kelt, attól függetlenül nagyon jó, és a dolog chill out” értelmében problémamentes zene, nem igyekszik bizonytalanságot, vagy feszültséget kelteni, ami a lemez többi daláról nem mondható el.
  
  A Terasz sokkal nehezebb darab, továbbra is az erős gitár és dobok uralják a teremtett légkört, egyszerű gitármenetek és némi kis keverési trükk dobja fel ezt a lemez többi részéhez képest elhanyagolható számot, mely valószínűleg nem kevés iróniával született, de aki nem érti benne a viccet, valószínűleg csak a hangszerkezelés miatt fogja érdekesnek találni, és nem azért, mert különösebben jó.
  
  Egészen máshogy van ez az Akkor című dallal, amely szerintem jócskán túllép egy demo lemez keretein, annyira önálló és különleges mű. Szövege teljes szürrealista gondolkodást kíván a megértéshez, még olvasni is kifejezetten fárasztó, nem csoda, hogy a majd öt perces dalt csak sokszori meghallgatásra lehet csak igazán lefordítani a saját gondolkodásunkra. (Az ilyen szövegírás trükkje valószínűleg a gondolatainkban hirtelen előtörő mondandó leírása egyfajta belső ritmus alapján, aminek valódi ízét a magyar nyelvben rejlő csodálatos ragozási lehetőségek adják meg. A sok rag pedig megbolondítja a szöveget, ahogy azt például a Hiperkarma frontembere is felfedezte és alkalmazza.) Ügyes kis gitárpengetéssel indul a dal, lassú dobokkal és narratív szöveggel, mely Papp László hangjával éppen eléggé kifejezi azt a félelmet, amit egyébként közvetíteni szeretne. Ebből az elbeszélő szövegből aztán gyors ének lesz, majd szinte hadaró elbeszélés egyes szám második személyben, így kerülünk bele egészen hirtelen a történetbe. Nagyon nagy kiáltás hangzik el az unalom, az elfáradt test és lélek, az érdektelenség ellen. Repülsz velük fel az égig fel a felhőkig, fel a holdig és varázsport hintesz a városra, had mosolyogjanak az emberek újra álmukban, had szeressenek a gyűlölködők, had érezzék milyen szép ez, körbe szállod az egész földet, megmented az éhezőket, rendet raksz a csúf világban, és amikor minden rendben van, leszállsz szépen házad fölött.” Egy lélek problémáinak közel tökéletes kivetítése sikerült az Akkorban. Ha az iskolai kötelező olvasmányok mellett létezne kötelező hallgatvány, ennek a dalnak mindenképp ott kéne szerepelnie a listán, annyira jól sikerült mintapéldánya ez az abszolút jó és kissé elvont zenének. és visszafekszel az ágyadba, mosolyogsz már te is akkor, oldalt fekve nem alszol már, csakis háton, büszkén és hát boldogan, elégedetten, lámpát oltasz szépen csendben, s visszaalszol, édes álom, sose múlj el, azt kívánom.” Ha minden zenekar képes lenne legalább egy hasonló dalt létrehozni, előbb-utóbb megértenék a zenehallgatók, hogy hol van értékhordozó szerepe a művészeteknek. Már csak emiatt a dal miatt érdemes megismerni a Maradandó változásokat, hiszen muszáj újra és újra meghallgatni.
  
  A Milyenjóvoltmég öt sornyi szövege a legnagyobb emberi őszinteséggel vall, azaz, hogy Milyen jó volt még, amikor még csak engem vertek át, és én még nem vertem át senkit.” ehhez egyszerű és szórakoztató zeneiség társul, kis háttérben maradós virtuóz gitárjáték, egészen egyedi ritmusvilágban egymáshoz alkalmazkodó zenészekkel brilliáns.
  
  Ha még nem lombozott volna le eléggé mindaz a sok szomorúság, amit eddig hallottunk, akkor most a Soha többé nem leszek nyitva című dal megadja a kellő hangulatot. Magában ez is éppoly érdekes kis dalocska, mint a többi, aztán ha figyelünk a szövegre, meg arra, hogy azt hogy támasztja alá a zene, annyira konkrét formában találkozunk saját magunkkal, hogy az talán már ijesztően is hat. Jó kis gitárszóló vezeti le a hatalmas belső feszültséget, és afféle táncos refrén kerekedik ki a végére.
  
  Egy biztos, számomra soha nem volt még ennyire felemelő élmény zenét hallgatni, és zenét értelmezni, mint a Maradandó változások első igazi kiadványának esetében. Mindazoknak ajánlom, akik szívesen fordulnak egy kicsit befelé, vagy akik egyszerűen csak kíváncsiak arra, milyen egy olyan zenekar, aki a tudását száz százalékig az általa megálmodott formába tudja önteni. A korongot a zenekartól lehet megszerezni mindenképp megéri.
  
  1. CHILLag
  2. Terasz
  3. Akkor
  4. Milyenjóvoltmég
  5. Soha többé nem leszek nyitva
  
  Papp László: ének és gitár
  Bognár Benedek: Basszusgitár
  Bukovinszki Ádám: dob és konga
  Erdélyi Zsófi: fuvola



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Maradandó változások

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 wildbirds & peacedrums    artweg    peter watkins    powerwolf    bad religion    legion of the damned    mytra    guillermo del toro    korog    holy grail    paranormal activity    bereményi géza    harcsa veronika    red´s cool    instant    doherty    lujuria    hooligans    female metal voices    fit fat    the gathering    darkrise    harloch    wasting light    kenneth branagh  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!