hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. április 14. vasárnap   21:16
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Az életmű koncert - Hobó
2019. március 30. Papp László Sportaréna

  2019. március 30-án, életmű koncertet adott Földes László, Hobó az Arénában. A Hobó Blues Band 2011-es búcsúkoncertje óta nem lépett fel ekkora közönség előtt az 1945-ben született Kossuth-díjas előadó. Nem csak nosztalgiázni szertett volna, és nem is fergeteges bulit csapni, hanem elsősorban új dalai bemutatására készült.
  
  A Hé, magyar Joe dupla album az alapja a Nemzeti Színházban azonos címmel futó zenés darabnak, amit Vidnyánszky Attila rendezésében nagy sikerrel játszanak. A koncert első blokkjában 6 új dalt adtak elő a lemezről Rácz József, Jászai Mari-díjas színésszel, aki a Nemzetiben is partnere az előadásokon. Az éneklés mellet Hobó sokat szavalt, színházi és irodalmi idézeteket adott elő. József Attila és Pilinszky János művei elhangzottak szóban és dalban is. Mivel az este az életművéről szólt, nincs is mit csodálkozni ezen, hiszen pályafutása alatt 23 albuma jelent meg, 14 filmben szerepelt, 6 könyvet, és 8 színpadi szerepet jegyez. Annak ellenére, hogy nem akart színész lenni, csak önmaga, 2013. óta a Nemzeti Színház tagja.
  
  Hobó amellett, hogy dalszövegeket szerez, novellákat és verseket ír, filmekben és színházakban is szerepel, évekig kosarazott, majd történelem tanárként is dolgozott, mielőtt a zene felé fordult volna egy Rolling Stones koncert hatására. Nem zenésznek, hanem frontembernek tartja magát. Azért választotta a bluest, mert nem táncoltatni szeretett volna, hanem el akarta mondani a gondolatait, és ehhez ezt a műfajt tartotta a legalkalmasabbnak.
   Rebellis személyisége miatt sokszor került bajba az előző rendszerben. Politikai nézetei miatt többször letartóztatták, lemezeit betiltották, illetve nem engedték külföldön koncertezni. Ahogy ő fogalmaz: nem tudott jó kommunista lenni. Figyelembe véve, hogy édesapja belügyminiszter-helyettes volt, ez valószínűleg otthon is okozott némi feszültséget. Mivel édesapja is vadászni járt (ez adta részben az 1984-ben megjelent Vadászat ihletettségét), és bejárónőt tartottak, nem látta a változást, illetve az ideológiát a gyakorlatban. Ennek az időszaknak az emléke volt a Petőfi oratórium, aminek szövegét a Történelmi Levéltárból szerezte vissza, mivel azt egy házkutatás alkalmával lefoglalták tőle. Ez egy olyan új nóta volt a koncerten, aminek szövege közel 50 éve elkészült. A dokumentum a led falon végig látható volt a dal előadása alatt. A teljes koncerten jelentős volt a képi világ, ami teljes egésszé formálta a hallottakat.
  
  Az életműből természetesen nem maradhatott ki az 1978-ban, kezdetben hobbi zenekarnak alapított Hobó Blues Band sem. Póka Egon, legendás basszus gitáros mellett, Tátrai Tibusz, szintén legendás gitáros - és ezen az estén először vokalista - kísérte. Nem volt meglepetés, hogy Deák Bill Gyula, a blues királya (Amennyiben a blues királyság - mondta Hobó) is megjelent, akivel együtt szerepeltek az 1981-es, Szomjas György által rendezett, Kopaszkutya című filmben, aminek lemezét betiltották, és így csak 1993-ban jelenhetett meg. Ennek elrendelőiről fotóikkal emlékezett meg Hobó, a nosztalgia jegyében. Előkerültek a régi nagy öregek is: Jimi Hendrix, The Doors, The Rolling Stones… Több számuknak magyar fordítását Hobó készítette el, illetve zenéjük sokszor inspirálta őt. Elhangzott az Országút blues, a Halál apa blues, a néhai társak emlékére, felélesztették Csipkerózsikát, és Cseh Tamásnak szólt két fúvós kíséretében a Balladás Barátaim. Az oroszlánszelídítő vallomása a balerinának című dalt Hobó a feleségének címezte. Eigner Mártáról mindig nagy szeretettel beszél több évtizede. Nem maradhatott ki a Viharban születtem, és a Hetedik sem. A zenekar 2011-ben oszlott fel, mert Hobó szerint a 60-as évek generációjának ideje és zenéje lejárt, és sajnos a bluesnak is vége. Ha nem tudják már újraindítani, zárják le. Mivel 11.000 embert mozgatott meg még most is, akik végig énekelték a 33 dalt, nem vagyok benne biztos, hogy így van.
  
  A koncert után hálás volt a közönségnek, mert mint mondta, megvédte őt a hatalomtól és saját magától is az évtizedek alatt. Új dalainak pozitív fogadtatása, és a versek alatti csend évtizedekre erőt fog neki adni, hogy elviselje a világot, és most már tudja, hogy amit csinál, nem felesleges. Hobó kortalan előadó. Nem csupán azért, mert 74 évesen még simán lenyom egy ilyen koncertet, és hangja változatlan már 40 éve, hanem még mindig él benne az a tűz, ami korábban annyi bajba sodorta.
  
  
  


Kulcsszavak:
  hobó 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 kapcsolódó előadók: 

Hobo Blues Band

 kapcsolódó cikkek: 

Hobo- Vadászat 40

HOBO Vadászat 40

„ Az ám, hazám” 44. HOBO karácsony

44. HOBO karácsony - „Az ám, hazám”

HOBO 77 - Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
 kapcsolódó fotók: 

HOBO - 2019. március 30. Papp László Budapest Sportaréna- VIHARBAN SZÜLETTEM

HOBO ÉS BILL - 2019. július 24-27. FEZEN- Székesfehérvár
 kiemelt 
Crypta: brazil death metal démonok csapnak le a Barba Negrára áprilisban
  
Második lemezét mutatja be április 12-én Budapesten a Crypta

Március végén érkezik az U.D.O.
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 hellripper    szexhead    jaume collet-serra    florence and the machine    true grit    judie jay    jon favreau    data animal    tűzzománc    kells    lizzy borden    faster    idea implant    candlemass    the kolin    wass albert    turisas    stetl    világgödör    az élet fája    poisonblack    aerosmith    gasometer    fields of the nephilim    vasko krapkata  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!