hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2019. április 12. péntek   09:27
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
Loreena McKennitt
2019. március 29., Papp László Budapest Sportaréna

  2019. március 29-én járt nálunk az Arénában Loreena McKennitt. A kanadai származású énekesnő, dal- és zeneszerző, hárfán és zongorán játszó zenész, ír és skót felmenőkkel rendelkezik, ezért gyerekkora óta természetes neki a különböző kultúrák találkozása. Főként kelta népzenei alapokon nyugvó szerzeményei mellett, az utazásai inspirálják, ahol nem csak földrajzi, hanem irodalmi, történelmi és szociális benyomásokat is szerez.
  
  Loreena érkezését azért is várták feszülten a rajongói, mert 2006-ban megjelent albuma után, végre tavaly kijött a Lost Souls című, amelynek turnéja keretében 24 koncertet ad egy hónap alatt, 8 európai országban. Tavaly nyáron, a közel félmillió követő ellenére, törölte Facebook profilját a kiszivárgó adat botrány kapcsán. Erről így nyilatkozott: Tudom, hogy ez szakmai öngyilkosság a lemez megjelenése előtt. Arra biztatom a rajongóimat, hogy a weboldalamat kövessék. A 80-as évek óta sokat változott a zenei üzleti élet, aminek folytán az alkotó egyre kevésbé tudja kontroll alatt tartani a saját szerzeményeit. A média sok álhírt gyárt, a virtuális kapcsolatok átláthatatlanok, felületesek, és lehetetlen úgy védeni velük a privát életem, ahogy szeretném. Átlagosan 150 emberrel van mindenki tényleges kapcsolatban, és ez évtizedek óta nem változott.
  
  Magánéletének védelme miatt korábban perben is állt az egyik alkalmazottjával, aki egyik könyvében olyan bizalmas információkat közölt, amihez Loreena nem járult hozzá. A pert megnyerte a sziget országban, ahol ez precedensként fontos lehet a későbbiekben is. Népszerűségét a szakmaisága mellett egészen biztosan karakterisztikája, és humán beállítódása mellett a hagyományos értékrendje adja. Ezek elismeréseként 2004-ben Kanada kormányzója az egyik legmagasabb állami kitüntetést adományozta neki. Kanada Renddel tüntették ki.
  
  A fentiek fényében nem meglepő, hogy magánéletéről viszonylag keveset tudunk az 1957-ben született énekesnőnek. Viszonylag későn fordult az előadó művészet felé, első albuma 1985-ben, 28 éves korában jelent meg. Szereti az önállóságot, ezért saját kiadó vállalata van, a Quinlan Road. Valódi ismertségét az hozta meg, hogy Mike Oldfield elő zenekara volt 1993-ban. Az ő nevéhez fűződik a Hegylakó 3 (Bony Portmore), és a Disney által jegyzett Csingiling betétdala is. Ez utóbbinak narrátora is volt egyben.
  
  Személyes tragédiája, melyben vőlegényét elvesztette egy vízi balesetben, évekre háttérbe húzta a rivaldafényből. 1998 és 2006 között nem jelentett meg új stúdió albumot. Létrehozta a Cook-Rees Emlékalapítványt, amit a Live in Paris and Toronto című live albumának teljes bevételével, 3 millió dollárral támogatott. Az alapítvány mellett több civil szervezetben jótékonykodik jelenleg is.
  
  Új lemezének alapját friss benyomásai ihlették a spanyol, az ír és az arab kultúrából. Valódi világzenét játszik. Fellépése mentes mindenféle show elemtől. Sugárzik róla a humanitás, a természet szeretete és a lelki mélység. Nem csupán hosszú haja, a hárfája, és a szoprán énekhangja végett gondolom őt nagyon nőiesnek, hanem a belőle sugárzó békesség miatt is. Dalai sokszor szólnak a természetről, saját emlékeiről, emberségről. Ezeknek köszönheti, hogy közel 14 millió lemezt adott el, a világ szinte valamennyi nagy koncert helyszínén megfordult, és II. Erzsébet előtt is játszhatott.
  Az estén Brian Hughes kísérte gitáron, Caroline Lavelle csellón, Hugh Marsch hegedűn, Dudley Philips nagybőgőn és Robert Brian dobolt, hogy kialakuljon egy lélekig hatoló, átlúgozó este, markáns értékrenddel, és emberi tartással. Szép példa, hogy a világ felgyorsulása és felületessége ellenére is lehet másképp, de továbbra is sikeresen csinálni.


Kulcsszavak:
  loreena mckennitt 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 kapcsolódó cikkek: 

Varázslatos visszatérés: Loreena McKennitt a “The Visit Revisited“ európai turné keretén belül érkezik vissza Budapestre

Loreena McKennitt ‘Lost Souls’ turné keretén belül Budapestre látogat

Loreena McKennitt – Mediterranean Tour ’09

Loreena McKennitt Mediterran Tour

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
Slaughter To Prevail
Delain, Illumishade
Beast In Black, Gloryhammer
Az indie rock királyai, a The Sherlocks és a DOTE a Dürer kertben
Fear Factory, Butcher Babies, Ignea, Ghost Of Atlantis
Black Veil Brides az Arénában
 kapcsolódó fotók: 

LOREENA McKENNITT - 2019. március 29. PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA - LOST SOULS TOUR
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 true grit    dark tranquillity    unleashed    hecate enthroned    n roses    factorial-x    morbid angel    jürgen von knoblauch    resident evil    csorna    kick ass    mundruczó    distillator    velvet revorver    Északi támpont egyesület    carpathian forest    after crying    sin of god    gloryhammer    helia    dark wave    stolen beat    glen matlock    mortal sin    pilinszky jános  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!