hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2019. április 9. kedd   03:50
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
20 éves lett Budapest Komédiása


  Egy magyar családi vállalkozás sikertörténete: a pesti művészvilág otthona és a minőségi hazai ízek elkötelezett konyhája a napokban ünnepli 20. születésnapját.
  
  1999-ben hosszas tervezés és kivitelezés után nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában Schőn Zsuzsa és András Komédiás Kávéháza. Eleinte csak klasszikus, francia stílusú kávézóként működött, majd három év után terjeszkedett tovább, és az egykori légópincéből profi konyhát alakítottak ki. Ahogy lecsökkent az autóforgalom a Nagymező utca átépítésével, úgy nőtt meg a kávéház vendégforgalma, ami ekkor már teljes választékkal, hideg és meleg ételekkel várta a színház előtt és után betérőket.
  A 2008-as válság idején érezhetően visszaesett a hazai vendégek száma, viszont éppen akkoriban vált az Andrássy út és környéke kiemelt turisztikai célponttá, amit a Komédiás is megérzett: a színházi közönségen kívül megjelentek a turisták, hétvégente pedig élőzene is várta a vendégeket a Komédiásban. A kávéház már egy saját cukrászatot is képes volt fenntartani, amiért a közönségük is igazán hálás volt, hiszen nem mindenki akart egy teljes vacsorát végigenni, az igazán jó süteményekre pedig egyre inkább megnőtt az igény.
  
  „Nem volt vendéglátós tapasztalatunk, de olyan éttermet akartunk létrehozni, ahol mi is jól éreznénk magunkat, ahová vendégként is bármikor betérnénk. Hallani sem akartunk az olyan vendéglátós legendákról, hogy ami ma pörkölt, az holnap gulyáslevesnek, vagy hortobágyinak még jó lesz. Minden éttermes barátunk azt mondta, hogy ez így halálra van ítélve, és ha nem trükközünk, tönkre fogunk menni. Azt nem mondom, hogy könnyű volt. Az első évben 18 szakácsot „fogyasztottunk”. De kitartottunk és a mai napig minden egyes nap az lebeg a szemünk előtt, hogy ha mi lennénk a vendégek, akkor mindennel meg lennénk-e elégedve.” – mondta Schőn András.
  
  A Komédiás közönsége sokat változott az utóbbi években. A fapados légitársaságokkal érkező turisták és a színházba járók közössége is átalakult. Ma már egyaránt mutatkozik igény a klasszikus sütemények és desszertek, mint az Esterházy, a Dobos torta, vagy a Somlói és a gesztenyepüré iránt, azonban bővíteni kellett az étlapot például könnyedebb, „nőiesebb” salátákkal is.
  A Komédiás a kifogástalan ételek mellett a hangulatra is mindig odafigyel: voltak olyan évek, amikor a bárzongorista verseny első négy helyezettje mind ott játszott esténként.
  „Amikor elkezdtük a kávéházat a családi, kárpátaljai recepteket hoztam be, és én mutattam meg a szakácsoknak. Később, amikor teljes étteremmé váltunk, megint én tanítottam meg, hogy otthon hogyan csináljuk a maceszgombócot, milyen az igazi pecsenyés sült, hogyan kell sütés előtt előfőzni és ízesíteni a libacombot.” – tette hozzá Schőn Zsuzsa.
  
  A nemzetközi szokásokkal némileg szembe menve széles választékkal várják a betérőket: az a cél, hogy ne a séf mondja meg, mit akar enni a vendég aznap, hanem a vendég maga találjon olyan fogást az étlapon, ami a leginkább a fogára való. Nem nevezhetjük hagyományos vendéglátós hozzáállásnak, de a Komédiásban minden variálható, kicserélhető vagy éppen másképpen rendelhető.
  A Komédiás továbbra is lépést tart a változásokkal, hiszen izgalmas borokat kóstolhatunk nálunk, vagy akár ebédmenüt is rendelhetünk, sőt, izgalmas és merész süteményekkel is találkozhatunk a kínálatukban. Ami pedig biztosan sosem változik, az a vendégek tökéletes kiszolgálása, valamint a rendre felbukkanó sztárok, színészek és énekesek és az egyedi Komédiás hangulat!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. november 21.
Et Citera - Dömény Krisztián önálló estje
2024. november 22.
Swing à la Django & Kozma Orsi koncert
2024. november 23.
Hollywood Undead, Sleeping Theory
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A latin-amerikai absztrakt művészet úttörőjének alkotásai a Cervantes Intézetben
A Cziffra Fesztivál több programján is megelevenedik a legendás pesti mulatók világa
Jazz, nép- és világzene, manouche swing és folkpop - elementáris erejű koncertek a Fonó novemberi műsorán
Novemberben különleges vendégekkel folytatódik az Élő hagyományok ünnepe a Fonóban
MVM Classic&Club: Éjszaka a lokálban – mámoros zenei élmény a MOMKULT-ban
Nyílt Nap a Magyar Képzőművészeti Egyetemen
Versenybe szállt a Macskafogó, Doktor Bubó és a Mézga család
Vuk, Óz, a nagy varázsló és Garfield a Marczibányin
 kiemelt 
Dying Fetus, Chelsea Grin, Despised Icon
  
Tengerentúli extrém metal csomaggal kínál túlnyomás elleni szelepet a karácsonyi készülődés / őrület közepén Concerto Music

Terror, Nasty, Combust a Durer Kertben
Descendents (US), Circle Jerks (US), Negative Approach (US)
Electric Callboy: 2025-ben már az MVM Dome-ba térnek vissza!
Wheel, Múr: izgalmas és feltörekvő zenekarokat hoz idén a progmetal Mikulás
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 arany jános    born to lose    csihar    s-modell    darkest hour    katona tamás    rupert grint    death by stereo    therion    dark moor    propeller band    cauldron    reason    immortal    the moon and the nightspirit    halálos iramban    krapulax & bellepomme    astral doors    blahó borbála    nin    the amity affliction    mantra    crescend    ego project    tom hanks  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!