hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
kultúra [színház]  2019. február 27. szerda   04:19
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Duąan Kovačević A maratonfutók tiszteletkört futnak
Bemutató - április 12. Magyar Színház

  Nemzetközi alkotócsapat dolgozik a Magyar Színház nagyszínpadán, szerb, olasz, macedón és magyar művészek közreműködésével készülnek A maratonfutók tiszteletkört futnak bemutatójára, amely hamisítatlan Kusturica--érzést ígér a közönségnek.
  
  Duąan Kovačević a legismertebb szerb drámaíró világszerte. Ő a forgatókönyvírója az Emir Kusturica által rendezett Undergroundnak. A maratonfutók tiszteletkört futnak című drámából még a régi Jugoszláviában készült film (1982), és úgy tartják, hogy a film és a színdarab előrevetítette mindazt, ami később bekövetkezett.
  
  A Topalovity család napjait az ópapáról ükapára, dédpapáról fiúra szálló koporsókészítés szép mestersége tölti ki. A család valahol a koporsók között elveszítette nőtagjait, mert se egy anya, se egy lány, sem egy nővér sehol. Csak apák és fiúk, akik tovább viszik a nevet és a koporsókat. Öt generáció él együtt huszonöttől százhuszonöt éves korig. Ám a jól teljesítő Végtelen Nyugalom Kft. valójában a koporsók újrahasznosításának kreatív családi biznisze. A család tagjai nem is annyira a koporsókészítést, sokkal inkább a koporsólopást hagyományozták egymásra generációkon át. Száz év alatt nagyjából húszezer reciklált koporsóval teremtették meg a családi jólétet.
  
  Ám a legifjabb Topalovity, nevezett Mirko, fellázad és szökne, élné a saját életét. Ki akarna szállni az üzletből, de a család természetesen nem engedi. A fiú kötelessége a családi biznisz folytatása, külön karrierépítésnek itt nincs helye. Az üzlet minden előtt, mert ez a családi jólét alapja. Így tör mindenki mindenki ellen, még akkor is, ha egyébként senki sem lenne senkivel.
  Műfaját tekintve fekete komédia ez a darab, de bátran nevezhetjük groteszknek vagy egyszerűen kelet-európai dzsuvának. Jól ismerjük, otthon vagyunk benne.
  
  A nemzetközi csapat:
  
  A rendező: Paolo Magelli
  
  Érzékeny, szenvedélyes, politikus színházcsináló, sok nyelven beszélő világpolgár, aki az ösztöneiben érzi a vibráló Balkánt. Folyamatosan dolgozott Kelet-Európa felénk eső régiójában, időnként feltűnt még nálunk is, de új bemutatóra jó tíz év után most készül először.
  Paolo Magelli egy toscanai nagyvárosban Prato-ban született és nem volt még húsz éves sem, amikor már színházi stúdiót alapított a Prato Színházban. Roberto Benignivel dolgozott együtt, majd Giorgio Strehler asszisztense lett. Attól kezdve azon dolgozott, hogy a színház ne csak élményt adjon a nézőknek, hanem változtassa meg az életüket is. Tudatosan használta a színházi formákat a társadalmi változások provokálására. Még az egységesnek tűnő Jugoszláviában kezdett el dolgozni, végigrendezte a jugoszláv nagyvárosok színházait és fesztiváljait tévedhetetlenül szembesítve a nézőket és így a társadalmat is mindazzal, amit a féktelen és gyilkos nacionalizmusukkal majd a fejükre idéznek.
  Közben Magelli és az akkori európai avantgarde is egymásra találtak. A hetvenes évek BITEF (Belgrádi színházi Találkozó) az a hely volt, ahol összejöttek az akkori színházi újítók: Robert Wilson, Pina Bausch, Zadek és Benno Besson.
  Körberendezte és játszotta Európát aztán Latin-Amerikát is, problémaérzékeny személyiségére jellemzően 2000-ben palesztin és izraeli színészekkel dolgozott együtt.
  A kilencvenes években baráti meghívásra érkezett Zalaegerszegre ahol nagyszerű előadást rendezett Molnár Ferenc Liliom című előadásából. Érzelmes, megrendítő és üdítően tiszteletlen előadás volt. A színházi barátság megmaradt és mivel Magelli folyamatosan dolgozott Kelet-Európa felénk eső régiójában időnként feltűnt még nálunk, de új bemutatóra jó tíz év után most készül először.
  Legutóbb olasz-román-szerb-magyar-horvát-albán közös társulattal dolgozott a szerbiai Kosztolányi Dezső Színházban. A színészek azt mesélték nagyon jó volt dolgozni vele. Magelli igazi nagy színházi ember, olyan formátumú, amilyen ma már ritkán akad errefelé.
  Paolo Magelli érzékeny, szenvedélyes, politikus színházcsináló, sok nyelven beszélő világpolgár, aki az ösztöneiben érzi a vibráló Balkánt, a talajmélyi társadalmi eróziókat és hisz a színház eszközeiben annyira, hogy segítségül hívja a gyilkos nacionalista indulatok ellen. A látvány, a zene, a humor a líra jellemzi az előadásait és a soknyelvű, soknemzetiségű, sokféle kultúra egységbe terelése.
  Személyében a XX. századi kísérletező alternatívból indult nagy színházi megújítók egyikét köszönthetjük a Magyar Színházban.
  
  Dramaturg: ®eljka Udovičić
  
  Több mint 100 előadást jegyez Horvátországban, Szlovéniában, Németországban, Magyarországon, Olaszországban, Venezuelában, Montenegróban, Kolumbiában, Franciaországban, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Macedóniában, Montenegróban. Paolo Magellivel 2011 óta dolgozik együtt.
  
  Zeneszerző: Ljupčo Konstantinov
  
  Macedón születésű. Számtalan film és színházi előadás zeneszerzője. 1976 óta dolgozik Paolo Magellivel és szinte valamennyi rendezéséhez ő szerzett zenét. Számos díjjal jutalmazták Európában és Mexikóban is.
  
  Díszlettervező: Lorenzo Banci, a jelmeztervező: Marina Čopo.
  
  A színészek: Hunyadkürti István mv, Mertz Tibor mv, Végh Péter mv, Rancsó Dezső, Takács Géza, Telekes Péter, Horváth Illés, Gáspár Kata, Soltész Bözse



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tara reid    eddie murphy    aerodrome    bathory    tom stormy trio    through the never    satyr    constants    heights    kassandra    devil sold his soul    guy ritchie    eric bana    fates warning    refused    hollyhell    angertea         polod    war of ages    cannibal corpse    world painted blood    csak szexre kellesz    love and other drugs    jason rouse  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!