hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. augusztus 17. kedd   15:46
nincsen hozzászólás

szerző: Tompi
Polterchrist: Engulfed By The Swarm
Seasons Of Mist

  Meglehetősen hosszú és viszontagságos életút után készült el a philadelphiai Polterchrist idei albuma. A tíz éve alakult négyes munkáját számos tagcsere is nehezítette, sőt a kilencvenes évek közepén még fel is oszlottak egy hároméves kényszerpihenő erejéig. Az együttes sokáig kereste saját hangját és önmagát, azonban az alapító gitáros Dan Loughry tavalyi visszatértével új erőre kapott a csapat.
  
  Ez az új erő pedig mindjárt testet is ölt az Engulfed By The Swarm nyitódalában, az Alone-ban, amelynek death metalos kezdőriffje rögtön falhoz is szegezi a hallgatót. Hihetetlen dinamizmus feszül a nótában, és ez igaz a korong szinte összes szerzeményére. Mégsem ezt az elsöprő lendületet tartom a lemez legerősebb pontjának, hanem azt, hogy a rendkívül változatos. Nagyon sok különböző jellegű és tempójú témát olvasztott össze a Polterchrist, de úgy, hogy a zene nem válik emészthetetlen káosszá, hanem végig különleges és izgalmas marad. Például a The Sun Will Burn In Black jól megcsavart középtempójú döngölése után mindjárt szélsebes black metalba váltanak, majd egy Morbid Angel jellegű szaggatásra úsztatnak rá egy ügyesen megírt, dallamos szólót. Ebből gondolom már ki is derült, hogy nem éppen favágók a zenészek. A Kevin McClintock/ Dan Loughry gitárpáros hihetetlen ötlettárral rendelkezik, öt-hat riffet simán elhasználnak egy nótában, és ezek mellett még arra is marad energiájuk, hogy a mikrofon-közeli teendőket is ellássák. Vokális fronton egyébként kifejezetten jól állnak, hiszen nemcsak mélyről feltörő hörgések és magasabb fekvésű károgós énektémák hagyják el torkukat, hanem időnként bizony dallamos énekkel lepik meg a hallgatót. Brian Deal dobosról is csak jókat tudok mondani. Nem az a villámkezű kalapáló típus, inkább pörgetéseivel, díszítéseivel kápráztatott el, és azzal, hogy mindig eltalálja, melyik ritmus adja a legtöbbet az adott dal hangulatához. Elég csak meghallgatni a hármas Terminalt, amelynek atmoszférikus billentyűi után gördülékenyen váltanak egy szinte power balladás részbe, és így még magasztosabbnak hat a Bathory epikus korszakát idéző monumentális középrész. Az ütemek pedig szinte játszi könnyedséggel követik ezeket a drasztikusnak tűnő váltásokat. Ezután a bájos című LiesPainHate kerül sorra, és talán ez a legfenyegetőbb tétel, jócskán bővelkedik beteges hajlításokban, gonosz harmóniákban”, de nincs híján a duplázós tempóknak sem. Öt és fél percével az album egyik leghosszabb dala egyébként, és a fent említett érdemek mellett még az is mindenképpen előnyére válik, hogy a kiállásoknál nemcsak a szokásos üveghangokat erőltetik, hanem fúvós hangszerrel dúsítják az amúgy is igen vastag hangzást. Nem erőltetik túl a dolgot, épp csak feltűnik a legváratlanabb helyeken egy harsonaszó egy-két taktus erejéig. Nem is illene ebbe a zenébe, ha szőnyegszerűen borítaná be ezeket a kicsit futurisztikus jellegű riffeket. Rájöttek viszont arra, hogy ezt a rideg, ha úgy tetszik anti-utópisztikus hangulatot tovább fokozhatják bevezetőkkel, zajokkal, hangmintákkal. Hallhatunk beszédfoszlányokat a Sun Will Burn előtt, vagy csatazajt a Battle felvezetéseként, de a leghatásosabb talán az Art Of Ferocity techno ütemekre épülő nyitánya. Riasztó akkordjai és a torzított kántálások szerintem minden Satyricon/Zyklon rajongó elismerő bólintását kivívnák.
  
  Csakúgy, mint az Engulfed By The Swarm bármely dala. Úgy érzem fölösleges mindet külön-külön bemutatnom, mert tényleg bivalyerős az összes darab. Arról nem is beszélve, hogy következő turnéján a Polterchrist nem kisebb nevek előtt mutathatja be ezt a kiváló lemezt, mint a Mayhem, vagy a Danzig. Soha rosszabb újrakezdést!
  
  1. Alone
  2. The Sun Will Burn In Black
  3. Terminal
  4. LiesPainHate
  5. The Art Of Ferocity
  6. Here We Lie
  7. Engulfed By The Swarm
  8. Desolate Paradise
  9. The Battle



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Seasons Of Mist

Polterchrist

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
Sabaton: The Last Stand
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 sorbon sexual    the smurfs movie    dragon hunters    bornholm    day of mourning    fran palermo    prosectura    bad wolves    animid effect    des filles et des riffs    tobias sammet    tóth gergő    jamie winchester    spacesh!t    mando diao    fezen fesztivál    exploited    tűzzománc    trixie whitley    greg graffin    the devils blood    full of hate    garbage    hupikék törpikék    continoom  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!