hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2019. január 18. péntek   04:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Valerij Gergijev, a Mariinszkij Színház Zenekara és Balettegyüttese, Emanuel Gat és Yoann Bourgeois a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválon!


  A karmesterlegenda, Valerij Gergijev a Mariinszkij Színház Zenekara élén érkezik a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Mariinszkij Színház Balettegyüttese Prokofjev varázslatos balettjét, a Hamupipőkét hozza el, de itt lesz a francia újcirkusz egyik legizgalmasabb alkotója, Yoann Bourgeois és a világhírű koreográfus, Emanuel Gat társulata is! 2019-ben április 5-én kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, azaz a térség egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata, és vele a kulturális tavasz – a fesztivál folyamatosan bővülő programjára a jegyek már kaphatók!
  
  Valerij Gergijev nem csupán legendás karmester, de nála többet talán senki sem tett azért, hogy a 19. és 20. század orosz szerzőinek lenyűgöző alkotásai az európai koncertrepertoár részévé váljanak. Pontosan ezért ígér páratlan élményt az orosz zene kiválóságait felvonultató 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál záróhétvégéje és a Jolánta, azaz Csajkovszkij utolsó – eredeti formájában egyfelvonásos – operája. Gergijev a mű koncerttermi előadásával már meghódította Barcelona és Hamburg közönségét, most Budapesten a sor!
  
  A Mariinszkij Színház 236. évadánál tartó balettegyüttesének története a 18. századtól elválaszthatatlanul összefonódik az európai táncművészet történetével, ikonikus társulat, mely a klasszikus hagyományokat is őrizve a kortárs táncművészet legjobbjaival dolgozik. Prokofjev csodálatos balettmeséjének egyszerre klasszikus és merészen kísérletező koreográfiáját, az orosz–amerikai Alekszej Ratmanszkij munkáját 2002-ben mutatta be a társulat. Ratmanszkij Gergijevvel szoros együttműködésben alakította ki koncepcióját, a produkció pedig a mai napig a Mariinszkij egyik legsikeresebb és folyamatosan repertoáron tartott balettelőadása, melyet a hazai közönség a fesztivál zárónapján két alkalommal is láthat az Erkel Színház színpadán.
  
  A marokkói–izraeli gyökerekkel rendelkező francia táncművész-koreográfus, Emanuel Gat nem először jár Budapesten. A tiszta tánc műfajában alkotó Gat kezdetben karmesternek készült, így nem meglepő, hogy a zenei anyagból építkező, érzékeny koreográfiáiról szuperlatívuszokban nyilatkozik a táncszakma. A Le Figaro kritikusa egyenesen mesterműként hivatkozik az Awir Leon zeneszerzővel közösen jegyzett, SUNNY című előadására, kiemelve, hogy „a hosszúra nyúló csendek, a bravúros jelmezek, a játékosság, a metsző pillantások és a kitörő kacajok együtt hozzák létre az előadás világát, melyben túlcsordul a fiatalosság, az életöröm és a derű”. A Marvin Gaye Sunny című dalának motívumaira épülő táncelőadás április 12-én és 13-án látható a Trafóban.
  Ugyanitt, a Liliom utcai kortárs művészeti központban varázsolja majd el a közönséget a Minuit (Éjféltájt) című produkció, mely a karizmatikus akrobata-előadó, a francia újcirkusz egyik legjelentősebb alkotója, Yoann Bourgeois kreációja. Bourgeois 2017-ben A történelem mechanikája című előadásával kápráztatta el a világot, melyet a párizsi Panthéonban mutatott be: ha valaki egyszer látta a különös, forgó lépcsőről lezuhanó, majd oda „visszapattanó” férfi figuráját, sosem felejti el. Új produkciója ehhez hasonló, lenyűgöző jelenetek füzére. Szólók, duettek és rögtönzött élő zene: négy akrobata és egy hárfaművész költői küzdelme a világ kiegyensúlyozatlanságával – földön, trambulinon, levegőben.
  
  A kulturális tavasz 2019-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, azaz április 5-én kezdődik, és egészen április 22-ig tart. A fesztivál programjaira a jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a www.btf.hu weboldalon vásárolhatók meg.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 ideas    arch enemy    kerecsensólyom    inception    life as we know it    nuclear assault    hungarica    eye beyond sight    maurics andrás    visions of atlantis    paradise lost    memorial    the amity affliction    crazy mama    sunset    god dethroned    social distortion    angerseed    tara reid    exivious    elyose    steroid    buena vista social club    kiss erzsi    zságer  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!