hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2018. december 17. hétfő   09:45
nincsen hozzászólás

szerző: Móni
Marillion
2018. december 7. Barba Negra

  2018. december 7-én, a Barba Negrában lépett színpadra az idei nagyszabású Theatre turnéja keretében a Marillion. Az USA-ból februárban startolt az 1979 óta létező angol csapat. Tavasztól már Európát járták körbe, majd a német állomások után hozzánk is eljutottak, és közel teltházas koncertet adtak.
  
  Az 5 tagú, neo-progresszív rockot játszó banda 1988-tól- Steve Hogarth énekes csatlakozása óta- azonos felállásban zenél. Ezt a jubileumot ünneplik ezzel a koncert körúttal, aminek repertoárjához volt miből válogatni. A közel 40 év alatt 18 stúdióalbumot jelentettek meg, és a nevük alatt összesen 155 koncertalbum, DVD, válogatás és kislemez fémjelezhető. A 2008-ban megjelent Happiness is the road után, tavaly új albummal jelentkeztek, amelyre a turné is épül. A sokat mondó Fear, F*** everyone and run után már több koncertalbum is elérhető, a csapat aktív még napjainkban is. Az idei évben adták ki az eredetileg 1987-ben megjelent, Clutching at straws albumuk felújított változatát, ami 5 lemezből áll. A remixeket, demókat és élő felvételeket is tartalmazó box set valószínűleg sok rajongó polcán megtalálható. Ha hihetünk a kiszivárgott információknak, a banda új albumon dolgozik, aminek kiadása 2019-ben várható. Legnagyobb sikereiket ugyan a 80-as években érték el, amikor még Fish énekelt a zenekarban (1988-ig), de koncertjeik nagy tömegeket vonzanak még most is. Stílusukat leginkább a Genesishez hasonlítják.
  
  Eredetileg Silmarillion névvel indultak, de ezt egy jogvédelmi vita miatt meg kellett változtatniuk. Az alapító tagok közül, Steve Rothery gitáros még most is a csapatban zenél. A rangidős 1981-es csatlakozásával: Mark Kelly, szintetizátoros. A következő évben érkezett Pete Trewavas, basszusgitáros. 1984 óta dobol a Marillionban Ian Mosley. Utolsóként, 1988-ban csatlakozott Steve Hogarth énekes, szövegíró. Szívesen játszik zongorán és gitáron is, ezért szóló koncerteket is ad. A dalai összefoglalásaként jelent meg: The invisible man diaries 1991-2014, ami a fenti időszakot foglalja össze egy dupla album formájában.
  
  Mark Kelly balesete miatt félő volt, hogy esetleg helyettesíteni kell a koncerten a billentyűst, de annak ellenére, hogy több bordája eltörött, amikor egy furgon elütötte futás közben, csak egyetlen fellépést hagyott ki, így őt is hallhatták játszani a magyar rajongók. Hogarth kissé morcosan érkezett. Mint egy szigorú tanár kikérte magának, hogy telefonnal bárki felvételt készítsen. – Tedd a zsebedbe, vagy menj haza!- foglalta össze tömören a lényeget. Látva aztán, hogy a közönség szinte folyamatosan énekel, mivel ismeri a dalokat és élvezi a zenét, hamarosan megenyhült, és sokkal barátságosabban folytatta tovább. Innentől már igazán oldott hangulatban társalgott és énekelt.
  Érdekes volt látni, hogy most a közönség hatása volt erősebb, és érzelmileg támogatni tudta az énekest. Az akusztikus hatást folyamatosan ötvözték videó bejátszások, illetve grafikák a kivetítőn, amik aktív egységben voltak egymással. A zenekar mögött elhelyezkedő vásznat nem láthatta mindenki, mert a tömeg miatt sokan oldalra álltak. Hogarth tartózkodott a hatásvadászattól. Egyszerű cipzáras pulóverben lépett színpadra, látszott rajta, hogy már nincs rászorulva a siker adta drogra. Nem hívta tapsolni a közönséget, nem rohangált a színpadon, egyszerűen csak zenélt, azzal a magabiztossággal, amit az elmúlt 30 év adott meg neki.
  Összeszokott, rutinos csapatként azt gondolom, senkinek sem okoztak csalódást. Maga Hogarth sem gondolta csatlakozása idején, hogy ilyen hosszasan fognak tudni hatékonyan együttműködni. 5 évet tervezett eredetileg a zenekarban, de mivel folyamatosan képesek megújulni ennyi idő után is, ezért még mindig kreatívan ki tud teljesedni, és megvalósítja magát a Marillionban.
  
  A számok tükrében mit várhattunk egy csapattól, aminek a tarsolyában 40 év munkássága lapul, akik 30 éve együtt zenélnek, rengeteg fellépésen vannak túl, és rutinjuk ellenében még mindig szívből csinálják? Minőséget, nosztalgiát és hangulatot mindenképp. Más nem is volt szükséges egy igazán jó koncerthez.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 rakamaz    harcsa veronika    wind rose    morbid angel    rio    mick jagger    neochrome    barbra streisand    honey rock klub    crest of darkness    the toy dolls    corrodal    battle: los angeles    joana amendoeira    sziget 2013    talentométer    reggae    lara stone    dalriada    batman    hellyeah    ana de la reguera    steven tyler    beastie boys    judie jay  

r42
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!