hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. július 31. szombat   10:51
nincsen hozzászólás

szerző: Rossika
The Goodtimes: Long Kept Secrets
Beniihana Records

  A Beniihana Records jóvoltából végre napvilágot láthatott a The Goodtimes hosszú hányattatásokon átesett Long Kept Secrets című albuma. Lássuk röviden milyen fordulatokon kellett túljutnia a korongnak, hogy végre mi is a lemezjátszónkban tudhassuk.
  
  A csapat a 90-es évek végén alakult a norvég fővárosban, s nem kellett sokáig várniuk, hogy első albumuk elkészülhessen a Here&Now. Már a stúdiózás sem szokványos hisz mindössze három napot töltöttek a számok feljátszásával a srácok. Aztán egy szerencsétlen koncertnek köszönhetően feloszlott a csapat, s csak 2001-ben alakultak újra, s igaz, hogy néhány tagváltás történt de a régi” anyag aktualitását és frissességét nem veszítette el, így a kiadása mellett döntöttek. A sors azonban megint közbeszólt a Bushido Records bemondta az unalmast és úgy tűnt a dalok megint csak a fiókban fognak kikötni. A csapat ismét feloszlott. S ekkor lépett a képbe a német kiadó, s szánta rá magát, hogy az egyébiránt remek kis anyagot végre az emo-, punk- és rockszerető közönség elé tárja.
  
  A tíz számos anyag meglepően változatos és többszöri meghallgatás után szinte beissza magát az agyadba. Azon veszed észre magad, hogy vágod a dallamokat, énekeled a szöveget. Nekem egyáltalán nem fekszik a stílus amit a norvégok játszanak, de az albumot nagyon megszerettem, a maga lázadós dallamvilágával. A borító szerintem elég vicces, egy csaj locsolja a földből kinövő gitárt meg cint meg miegymást, s sejtelmes igéző szemei hívogatnak, hogy mielőbb tedd be a lejátszóba a korongot s mintegy vele együtt légy részese a The Goodtimes zenéjének kifejlődésében. Maga a booklet a kis montázsaival, semmi extra, szerencsére a dalszövegek olvashatóak, ha már a számcímeket írott dőltbetűkkel is írták fel.

  A The Same Old Song egyből belevág a közepébe. Rögtön érezni, hogy itt a közös éneklések és a táncolhatóság kerül a középpontba. Kis hardcore hatás érezhető, de én inkább a punk-rock irányba helyezném a dalokat. Arild hangja szerintem nagyon jó, bár nem ebben a dalban mutatja meg mit is tudnak hangszalagjai. A következő nótából nekem a something odd”-os refrén nagyon tetszik, s az a tendencia, hogy egy pillanatra sem hagyják a hallgatót nyugton. Nincsenek üresjáratok, nincsenek olyan betétek amikre azt mondanám, hogy feleslegesek. Röviden, tömören leküldik a mondanivalójukat, s aztán otthagynak, hogy legyen időd végiggondolni miről is van szó. A hármas nóta igazi csajozós dal, itt már előbukik Arild hangjának tökéletessége. Nagyon szép dallammal, de a punkos lendületet sem hiányolva adják tudtunkra a norvégok, hogy a fű a szex és a romantika felvillanyoz ugyan, de hamar elillan a felfokozott állapot és csak az üresség marad. A Were Coming eleje picit kaotikusnak tűnt, gyors tempó és ráhadart szöveg, de a were coming, too powerful to control”belassulása és Havard és Andreas gitárjátéka feledtet mindent. Nagyon fasza! A Limited Time is egy igazi punk remekmű. Lassabb indulás majd egy kegyetlen tempóváltás és csak úgy áradnak felénk az „igék”. S azt hiszem mindenkinek megfontolandó a záró gondolat: Stand up for myself!” (Állj ki önmagadért!). Szerencsére nagyon nehéz gyenge pontokat találni a The Goodtimes anyagában, talán az eredetiség az ami felróható lenne, de annyira életvidám az összes dal, hogy azt hiszem ezt könnyen megbocsáthatjuk nekik. A My Way Home-ból a két gitáros hatalmas riffjeit emelném ki, nagyon gyilkos a gyors ének alatt a lassabb téma futtatása. Kicsit harcosabbá is válnak a témák az anyag vége felé, itt a harc a fő domináló tényező és a következő számban egy egyperces agyszaggatás - is a közös fellépésen, a tömeg összefogásában rejlő erőn van a hangsúly. S gondolom az sem véletlen, hogy az utolsó Move On számban is a fejlődésre, a folyamatos haladásra buzdítanak minket, s nem mellékesen megint csak remekül eltalált stílusban.
  
  Azt kell, hogy mondjam, hogy rendkívüli az anyag, nagy kár lett volna érte ha elkallódik a nagy forgatagban valahol. Vidámság, életkedv ugyanakkor erőteljes harcosság és karcosság sugárzik a számokból, remek tempóváltásokkal, témákkal és dallamokkal. Mindenkinek ajánlom aki kicsit is szereti a hardcore-t a punk-ot vagy csak egyszerűen egy igényes hallgatható albumra vágyik.
  
  
  1. The same old song
  2. Written in snow
  3. Miles
  4. We´re coming
  5. Carousel Beat
  6. Limited Time
  7. The shiver
  8. My way home
  9. Together
  10. Move on



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Beniihana Records

 programajánló: 
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
Sabbath, Dio, Jethro Tull dalokat is előad májusban az Electric Guitarlands 4 gitárhőse
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
  
A most megjelenő ötödik Elefánt nagylemez, a SEMMI az előző két albummal együtt alkot egy univerzumot, miközben zeneileg és szövegében is minden eddiginél jobban elrugaszkodik a zenekar “megszokott” világától

Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 cannibal corpse    heriot    eye beyond sight    anneke van giersbergen    vanessa hudgens    rezet    abysmal torment    iron maiden    teknocannibaal    vortex    illúzió    the book of eli    kristin davis    pozakowski    talentométer    yzzo    signs of swarm    johnny depp    normandie    ang lee    catheine zeta-jones    edge of paradise    timebomb    bourne    secret chiefs 3  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!