hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2018. szeptember 21. péntek   10:43
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Dead Can Dance 2019-ben Budapesten
2019. június 26., szerda, 20h, Papp László Budapest Sportaréna



  A Dead Can Dance az A Celebration – Life & Works 1980 -2019 című turnéjának keretén belül 2019. június 26-án, 20 órakor fellép a BudapestArénában.
  
  A Dead Can Dance egy stílusilag nehezen besorolható zenekar Ausztráliából, Melbourne-ből. Két állandó tagja Lisa Gerrard és Brendan Perry volt, ám őket általában több vendégzenész segítette mind koncerteken, mind lemezfelvételekkor. Különlegességüket az adja, hogy mediterrán, afrikai, kelta, középkori, és reneszánsz hatások egyaránt jelentős súllyal fedezhetőek fel alkotásaikban. Zenéjüket számos filmben használták fel aláfestésnek, ezek közül az egyik legismertebb a Baraka.
  
  A zenekart 1981-ben Brendan Perry alapította Simon Monroeval és Paul Eriksonnal, majd néhány hónappal később Lisa Gerrard is csatlakozott ütősként és háttérénekesként. Melbourneben azonban nem voltak kifejezetten sikeresek, és mert Ausztáliában akkoriban az underground zenei színtér nem volt elég nagy a nagy álmokat dédelgető zenészeknek, Simon Monroe dobos nélkül 1982 tavaszán Londonba költöztek. Az első siker nem sokat váratott magára, Ivo Watts-Russell a 4AD kiadótól felfigyelt a demójukra, és egy egy lemezre szóló szerződést ajánlott nekik. Az együttműködés aztán később is megmaradt, és az 1998-ig megjelent mind a hét Dead Can Dance sorlemezt a 4AD adta ki. 1989-ben Lisa Gerrard Ausztráliába, Brendan Perry pedig Írországba költözött, ám ez a közös munkát lényegében nem akadályozta. Bár fennállásuk alatt jelentős sikereket értek el, végül zenei nézetkülönbségek miatt 1998-ban feloszlottak.
  
  Újraalakulások
  Először 2005-ben alakultak újra egy világ körüli turné, majd pedig 2011-ben egy új lemez (Anastasis) és egy újabb világ körüli turné erejéig. A zenekar 2016 novemberének elején kiadta „Eleusis„ c. számát, hogy támogassa a görög város 2021 - ben esedékes, „Európa Kulturális Fővárosa” címéért való jelentkezését (amit többedmagával meg is nyert a város). A hangszerelés az Anastasis c. lemezük szellemében valósult meg; nem véletlenül választották talán Eleusis-t, zenéjükre eddig is nagy hatással voltak a görög zenei, történelmi és kulturális elemek.
  (forrás: wikipedia)
  
  
  
  A legújabb, Dionysus címre keresztelt albumukat azok a régi múltra visszatekintő európai tavaszi és őszi fesztiválok ihlették, melyek Dionüszosszal kapcsolatosak.
  A Dead Can Dance legújabb lemeze előtérbe helyezi azokat a rítusokat és rituálékat, melyeket a görög istennek tulajdonítanak. A lemez 7 mozzanata Dionüszosz mítoszának és kultuszának 7 különböző arcát mutatja be. A Dionüszosz zenei formája egy oratórium, melynek spirituális és világi részei is vannak:
  
  1. rész: Tenger hozta
  2. rész: Az elmék felszabadítója
  3. rész: A Bacchánsnők tánca
  4. rész: A hegy
  5. rész: A segélykérés
  6. rész: Az erdő
  7. rész: A pszichopomoposz (lélekvezető)
  
  Bár Dionüszosz története a jelenkori pogány Európában is helytálló lenne, Perry elképzelése egy kis közösség, akik közösen, bensőségesen ülik meg ünnepeiket és rituáléikat. Énekelnek, kántálnak, hívnak és válaszolnak. A nyelvük fikció - nem egy bizonyos ország vagy csoport bizonyos nyelve. Azonban a szóló és kórushangok mély érzelmeket szállítanak a nyelvi korlátok helyett. Ahogy az ezt megelőző Dead Can Dance albumoknak, úgy a Dionüszosz hangjainak sincs szövegkönyve.
  Perry ihletett merített a természet hangjaiból – kiváltképp az állatok hívó hangjai, a természeti hangok, melyeket Perry az új lemezen egy sornyi, a világ különböző tájairól szerzett népi hangszer segítségével mutat be. A hangszereket a Dionüszüsz előkészületeinek 2 éve alatt gyűjtötte össze mint pl. az iráni Daf dobot vagy a szlovák pásztor furulyát a Fujarát. Ahogy a többi lemezen is, a világ különböző népeinek hagyományai, és azok ütemei játsszák a főszerepet. Perry vegyíti a lemezen a helyi felvételeket, kántálásokat - beleértve a svájci kecskepásztorokat, új-zélandi méhkasokat, mexikói és brazil madárhangokat. Ezeket nem csak a lemez hangulatának növelésére használja, hanem annak demonstrálására, hogy a zene mindenhol jelen van.
  
  A lemez történetének vázát Dionüszosz ihlette, de a borítón egy huichol indián készítette maszk szerepel, mely a törzsnek otthont adó Sierra Madre hegységben Mexikóban készült. A törzs a fonalfestésről, valamint a tárgyak aprólékos gyönggyel való díszítéséről híres. Az álarcot gyógyító és tudatmódosító szent ritusok és rituálék eszközeként használták.
  A Dead Can Dance legújabb lemeze nem csak az emberiség ünneplése, hanem az emberiség természeti munkájának tisztelete és méltatása is.
  
  Jegyek 2018. szeptember 7-től kaphatók az Eventim.hu oldalon és országszerte a Ticket Express irodákban.
  
  Jegyárak:
  Ülő I. 25.000 FT
  Ülő II. 19.900 FT
  Ülő III. 15.900 FT
  Ülő IV. 12.900 FT
  Ülő V. 9.900 FT
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó helyszín: 

Papp László Budapest Sportaréna

 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
Sting Budapesten- Egy újabb felejthetetlen koncert a Budapest Arénában
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Válogatott zenei emlékek a Pink Floyd életművéből
Republic 35
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 expired passport     világveleje    megtorlás    johnny depp    a végső állomás    seventh void    blu-ray    dad    gro fraas    felemelkedés    ridley scott    karst    the ocean    megtorlás    persefone    claps for caroline    chopin    mentor    mantra    cloud 9+    red riding hood    al di meola    sigh    haunted    powerfest  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!