hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2018. szeptember 11. kedd   04:53
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Világsztárok és fiatal tehetségek, formabontó köztéri programok és ősbemutatók, Bartók, Bernstein és a Baltikum
Egy hónap múlva kezdődik a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál!

  Sinfonietta Rīga, Ólafur Arnalds, Balog József, a Soharóza, a Recirquel Újcirkusz Társulat, az East Gipsy Band, Masego, a Flat Earth Society, a The King’s Singers és a Peeping Tom. Több mint 100 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: október 5-én startol, és 17 napon át tart a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál.
  
  A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, ünnepi produkciókkal, premierekkel és rendhagyó köztéri programokkal teszi felejthetetlenné az őszt. Ólafur Arnalds augusztusban megjelent, re:member című vadonatúj lemezével érkezik, a The King´s Singers világpremierre készül a fesztiválon: a magyar zeneszerző, Gyöngyösi Levente új művét Budapesten szólaltatják meg először. A Recirquel Újcirkusz Társulat My Land című darabja elsöprő sikert aratott az Edinburgh Fringe Fesztiválon, az új produkciót a CAFe Budapest keretében láthatja először a hazai közönség.
  
  Az Ügy címmel mutatja be rendhagyó műfajú „catwalk koncertjét” a Soharóza az idén 20 éves Trafóban, Balog József zongoraművész Wolf Péter Wolf-temperiertes Klavier című művét szólaltatja meg lemezbemutató koncertjén, a jubiláló Budafoki Dohnányi Zenekar pedig Binder Károly és Szentpáli Roland egy-egy művének ősbemutatójával érkezik a Müpába.
  
  A száz évvel ezelőtt született zsenit, Leonard Bernsteint két igazi csemegével ünnepli a fesztivál: Candide című, a musical és vígopera határán egyensúlyozó legendás művét Böhm György állítja színpadra, a címszerepben Szemenyei Jánossal. Sötét tónusú kétszereplős kamaraműve, a Trouble in Tahiti pedig Fekete Gyula szintén kétszereplős operájával egy estén látható majd a Zeneakadémián.
  
  Zene és filmművészet fonódik össze október 9-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben: Murnau Der letzte Mann (Az utolsó ember) című ikonikus némafilmjéhez a francia zeneszerző-zongoraművész, Karol Beffa komponált zenét, aki a Müpában maga is színpadra lép a Dubóczky Gergely vezette, kísérletező szellemű Budapest Sound Collective társaságában. De épp ilyen kihagyhatatlan Werner Herzog 2010-es, 3D-s dokumentumfilmje, a Cave of Forgotten Dreams (Az elfeledett álmok barlangja) is az Uránia Nemzeti Filmszínházban, október 18-án: a nemzetközi díjakkal kitüntetett alkotást Ernst Reijseger csellista-zeneszerző kompozíciója kíséri.
  
  A fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2018-ban a Baltikum művészei állnak a fókuszban. A fesztivál nyitókoncertjén észt és lett művek csendülnek fel a Sinfonietta Rīga zenekarának és Erki Pehk karmesternek köszönhetően, de a világhírű francia kvartett, a Quatuor Diotima koncertjén, és a neves gitárduó, a Katona Twins Fifty-Fifty című estjén is felbukkan majd észt kompozíció. Október 6-án pedig a Baltikum egyik legizgalmasabb popzenei produkciója, az észt Girls in Pearls veszi birtokba az A38 Hajó színpadát.
  
  Sétálva vagy épp metrózva is belekóstolhatunk a hamisítatlan fesztiválhangulatba. Márkus Sándor „városi vadászles” installációja október 5-től tart tükröt az utca emberének. Joan Català katalán művész Pelat című köztéri mozgásszínházi darabja megható bizalmi játék és kivételes közösségi élmény egyben: főszerepben egy oszlop és egy ember. Az ötödik éve működő Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ különleges szabadtéri installációval emlékezik 105 éve született névadójára, a világ legismertebb fotóriporterére, az Erzsébet téren. A Fővám téri metróállomáson pedig Horváth Éva Mónika impozáns méretű, Tömegdinamikák című térinstallációjával találkozhatnak az arra járók.
  
  A CAFe Budapest idén is valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt: idén immár harmadik alkalommal nyűgözi le és perdíti táncra a közönséget a térség legnagyobb világzenei fesztiválja, a Hangvetővel közösen életre hívott Budapest Ritmo. A hazai zeneszerzés legfrissebb eredményeit négy koncerten felvonultató Mini-Fesztivál vendége a balti fókuszhoz kapcsolódva a lett zeneszerző, Selga Mence lesz.
  
  A képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az irodalom szerelmeseinek az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár ígér jobbnál jobb programokat, valamint koncertek, tárlatvezetés és brunch várja majd a kíváncsiakat Szőke Gábor Miklós képzőművész csepeli „birodalmában” a háromnapos Dante XXI. programsorozat részeként. Új fesztiválhelyszínként az Instant is koncertek sorával készül: színpadra lép a Black Flower, a Mongooz And The Magnet, a több hangszeren játszó szenegáli előadóművész-komponista, Ibaaku és a Swing à la Django, Horányi Juli és Fodor Máriusz is. A Nyitott Műtermek Délutánján pedig immár 13. alkalommal tárulnak fel a stúdiók és műhelyek ajtai, hogy beleshessünk a kulisszák mögé.
  
  A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeiről és részletes programjáról a www.cafebudapestfest.hu weboldalon találhatók információk.
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. március 22.
Sari Schorr Budapesten
Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
2024. március 23.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
A BFZ 2024–25-ös évada
Kétszázadik mesterkurzusát tartja meg szombaton a Fesztivál Akadémia Budapest
Rómában és Amszterdamban lép fel Kelemen Barnabás a világ legpatinásabb zenei intézményeiben
Felolvasás és kiállításmegnyitó a Cervantes Intézetben - A nők és a diplomácia
XXIV. Nemzetközi Tervezőgrafikai Biennálé A Képzőn
Legendás fellépők és izgalmas zenei felfedezések – idén is vár a Budapest Ritmo
Sci-fi világot teremtenek fényszobrász alkotások Budapesten
 kiemelt 
Március végén érkezik az U.D.O.
  
Touchdown című új lemezével, és Peter Baltes egykori Accept-es basszusgitárossal az oldalán érkezik március 27-én Udo Dirkschneider és zenekara, az U

Cattle Decapitation: négyzenekaros brigád élén érkezik az amerikai deathgrind csapat
Sari Schorr Budapesten
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 serenity    lowbau    a life divided    tom cruise    cante  diem    gus g    p.o.d.    burden    jack    powerwolf    papp lászló aréna    kretens    neurosis    szerencsecsillag    ryan dunn    busa pista    concerto    surface festival    pomogácsok brutal monsters    molotov solution    noomi rapace    mangani 888    Ébredj velünk    pilinszky jános    crusted  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!