hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. július 15. csütörtök   17:27
nincsen hozzászólás

szerző: András
Lhasa: The Living Road
Les Disques Audiogramme Inc. / Warner

  Lhasa de Sela kanadai születésű énekesnő, anyja amerikai színésznő, apja mexikói irodalomtanár. A The Living Road című album pedig a legékesebb bizonyítéka annak, hogy Lhasa számára a zenében nem léteznek határok. Talán egyfajta predesztinációról van szó? Ki tudja?! Annyi mindenesetre biztos, hogy nem véletlen az egybeesés kibogozhatatlanul szövevényes, messzire nyúló gyökerekből táplálkozó, végeláthatatlanul változatos, de mégis szorosan egységes, pillanatra sem hivalkodó zenét rejt a színes háttérrel és tartalmas múlttal rendelkező énekesnő második albuma.
  
  Megannyi világtáj muzsikáinak és számtalan zenei stílusnak elképesztően gazdag, kaleidoszkóp-szerű egyvelege ez a lemez, úgy a hangszerek játékát, mint a mindvégig uralkodó énekdallamokat figyelembe véve. Ott van ezekben a dalokban a spanyol, a mexikói, a francia és még ki tudja hány nép és nemzet hagyománya, a tradicionális zenei kincstől a sanzonig, s gyönyörű, oszthatatlan egységbe forrnak, aminek eredménye egy lélegzetállító és megható album, amit a világzene híveinek kedvenceként éppannyira könnyű elképzelni, mint a Portishead, de akár még Tanita Tikaram rajongóinak üdvöskéjeként is. Zongorától a hegedűn, a trombitán és a klarinéton át a gitárig ízléses finomsággal és mesterien kezelt instrumentumok egész sora gondoskodik a megfelelő környezetről Lhasa karakteresen fátyolos, átható és szenvedélyes hangja számára, amely előtt akadály nem létezik, ha érzések, hangulatok dallamokba öntött kifejezéséről van szó.
  
  Atmoszféráját tekintve is meglehetősen tágas Lhasa zenei birodalma, még ha a felhőtlen vidámság igen távol is áll ettől a lemeztől. Torokszorító, fájdalmas pillanatok éppúgy szerves részei ennek az ötven percnek, mint a pimaszkás, a kissé kihívó, a kiábrándult, az ernyedten nyugalmas vagy éppen leheletnyit ironikus hangulatok, de (ahogyan a különböző zenei hatásokat is) mindet egybefűzi a hangszerek játéka és Lhasa énekhangja. Uralkodik a dalok mindegyikén egyfajta füstös-fülledt légkör, ami szinte parancsol a hallgatónak, nem engedi, hogy elmenjen a lemez mellett, kényszeríti, hogy adja át magát neki, szentelje rá teljes figyelmét, vagy pedig hagyja a pokolba az egészet. Ilyen az igazi zenei élmény - nem hagyja magát, kiköveteli a fogékony hallgató odaadását, s játékba kezd vele. Aki pedig valóban fogékony, az rálel e játék örömére, a muzsika ízére. Az első néhány hallgatásnál talán úgy érzi az ember: ránehezedik a zene, a hangulat, s mégis semmi sem volna nehezebb ekkor, mint megállítani a lemezt. Ahogyan a The High Tide sorai mondják: The head is full, but the heart wants more” (tele a fej, de a szív többet akar) aztán ahogy megannyi hallgatás során egyre jobban kiismerszik a The Living Road, úgy válik igazi, elengedhetetlen, sőt követelt társsá.

  A tarkaság uralkodik a szövegekben is: három nyelven franciául, angolul és spanyolul - szólalnak meg a lemez dalai, de ez sem válik hivalkodóvá, mindvégig ízes és ízléses marad a dolog. Francia és angol fordításban egyébként minden vers olvasható a látványos grafikákkal díszes, mégis egyszerű bookletben, s érdemes is böngészni őket: minden esetben nagy igényességgel és odafigyeléssel megfogalmazott érzésekkel, gondolatokkal találkozunk, amelyek néha egész más, izgalmas megvilágításba helyezik az adott tételt, mint amit a zene elsőre mutat.
  
  Kivétel nélkül karakteres és egyenesen a szívhez szóló mind a tizenkét dal, kár is volna kiemelgetni közülük egyet-egyet, hiszen együtt beszélnek igazán s önmagukért. Ez a minden ízében különleges, eredeti és őszinte album számomra az év egyik legnagyobb és legkedvesebb meglepetése.
  
  Ajánlhatnám ennek, ajánlhatnám annak, de a színessége, változatossága miatt úgyis végtelen lenne a sor, ezért inkább egyszerűen ajánlom mindenkinek, aki” nélkül. Az effajta, korlátokat nem ismerő zenék ugyanis megérdemlik, hogy mindenki tegyen velük egy próbát. Akár a Szigeten is, ahol Lhasa az első napon, augusztus 4-én a Világzenei Színpadon ad koncertet.
  
  1. Con Toda Palabra
  2. La Marée Haute
  3. Anywhere on this Road
  4. Abro La Ventana
  5. JArrive Á La Ville
  6. La Frontera
  7. La Confession
  8. Small Song
  9. My Name
  10. Pa Llegar A Tu Lado
  11. Para El Fin Del Mundo O El Ano Nuevo
  12. Soon This Place Will Be Too Small



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 atticus    refused    h.power    a nyughatatlan    oasis    óperentzia    gravity well    stain the canvas    zenés-táncos    fuck your pride    gyár    secret chiefs 3    simpson család    varga zsuzsa    németh juci    sofitel    whitesnake    dalriada    vulcano    sick of it all    dennis quaid    yzzo    szerencsecsillag    antonio banderas    stealing axion  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!