hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. július 9. péntek   16:52
nincsen hozzászólás

szerző: Rossika
Entreat, Superbutt, Clawfinger, Disfear
2004 május 15, A38

  Az A38-ra mindig szívesen megyek, mert annak ellenére, hogy a sör drága, rengeteg hely van, s nem kell az izzadt testszagot elviselnem. Most ez még inkább jellemző volt, hisz a Clawfinger koncertjén, több előzenekar és a Disfear fellépése mellett sem sokan voltak hajlandók kifizetni a belépőket.
  
  Mikor leértem, már játszott a szlovén Entreat. Egyszer már láttam őket, mikor a Kill Your Idols buli elmaradt, de sokkal jobbra emlékeztem. (Az idő megszépíti az emlékeket) A 97-ben alakult csapat metalcoreban próbál újítani, kevés sikerrel. Igaz, hogy több tagváltás is megzavarta a nyugodt életüket, de nem éreztem a teljes odaadást, s egy kissé megcsömörlött banda képét mutatták. Iszonyat kevesen voltunk, mintha az embereket nem érdekelte volna a szomszédok szereplése, de az is lehet, hogy tudták mire számíthatnak. A 2001-es Shaded albumukról nyomtak pár nótát, a többit nem nagyon vágtam, hogy micsoda. Gitárcentrikus zenét küldtek, egy gyenge énekesi teljesítménnyel, de az általuk oly gyakran emlegetett skandináv beütésektől” nagyon távol álltak.
  
  A magyar színeket a Superbutt képviselte. Annak ellenére, hogy nem nagyon fekszik az irány, amit játszanak, zenélni azt nagyon tudnak, s a profizmus és a minden részletre való gondos odafigyelés szimpatikussá teszi őket. A menü a szokásos volt, a 2 Minutes For Roughing és a tavalyi The Unbeatable Eleven albumokról variáltak a fiúk. A Pull Ring-gel nyitottak, nagyon tetszett a Pioneer uulalala”-ja, a Fishmachine-ből viszont hiányzott az Anima-s kishölgy hangja. A régi Losing My Way volt az, ami igazán bejött, nagyon durván meg van csinálva a refrén. Nagyon sokat játszottak egyébként, pörögtek a dalok, s közben Andris igyekezett lekötni a figyelmünket, de ez most Szabinak gitár jobban sikerült. Produkálta magát, ahogy szokta, egyszer még a földre is leheveredett” és onnan próbálta játszani a témáit. Érdemes még megemlíteni a Concrete Shoes-t, nagyon el van találva a betoncipő gondolat, az Eat My Brains-nek pedig az eleje veri szét a fejedet. Nem volt rossz koncert, bár a múltkor a Kultiban egy jobb produkcióval csíptem el őket.

  A Clawfinger volt az est fő zenekara. Elég komoly múltra tekinthetnek vissza, hisz már 1988-ban belekezdtek a dalok gyártásába. Több kisebb nagyobb szünet után azért rendre szállítják az új anyagokat, s eddigi öt nagylemezükről volt lehetőségük bőven válogatni. Zenéjükre leginkább a metal alapra épített rapszerű szöveggel tarkított jelző illik, de skandináv létükre senki ne várja tőlük a jól megszokott lehengerlő gitártémákat. Inkább kicsit szaggatós, tényleg a rap felé elhajló metalra kell gondolnunk. Zak szerintem egyszer nem próbál énekhangot kiadni magából, de vézna testéhez jobban is illik ez a szaggatott beszédstílus. A 93-as Deaf Dumb Blind Warfair-jével nyitottak, s szerencsére legalább is a szép emlékek miatt biztosan a régebbi albumok dalait helyezték előtérbe. A második szám közben jó szokásukhoz méltóan eddigi koncertjeiket rendre megzavarta egy-egy apró technikai hiba (lásd tavalyi Sziget) elment a fény, Zak be is lökött egy poént sorozatos balszerencséjükre. A teljesség igénye nélkül íme pár szám a palettáról: a The Truth a nem éppen fantáziadús refrénjével (truth, tell me the truth, the truth motherfucker, tell me the truth, tell me the truth, tell me the truth, the truth you sucker), a legújabb korongról a Zeros & Heros, valamint a dal tartalmára is utaló Bitch, a Dont Get Me Wrong tipikus Clawfinger-es agyszaggatós zakatolásával, de az A Whole Lot Of Nothing albumról a Two Steps Away és az Out To Get Me is szerepelt a listán, végül a Money Power Glory és az édes kis gyermekhanggal” megspékelt Do What I Say-jel zárták a programot az északiak. Nem volt rossz a koncert, sőt a hangulat kifejezetten tetszett, a kevés rajongó, aki eljött, nagyon vágta az egész estét, őrjöngtek, énekeltek, meg ami kell, viszont a szintis gyerek szereplése szerintem kicsit nevetségesnek és feleslegesnek tűnt. A basszer viszont küldött egy bodysurf-öt a végén, és a csapat közönség felé érzett tisztelete megint nagyon erősen érződött. Annak idején a Szigeten is el volt ájulva Zak a magyaroktól, s ezt most is többször hangsúlyozta. S abban is biztos vagyok, hogy ..ha felnő, akkor eljön majd az a nap, amikor mindenkinek azt kell majd csinálnia amit ő mond”.
  
  Zárásképp egy olyan banda lépett a színpadra, akik előzetesen nem szerepeltek a programban, de a Clawfinger külön kérésére jöhettek és játszhattak. Sajnos a terem majdnem teljesen kiürült, igaz késő volt, meg gondolom sokan nem is tudták, hogy lesz folytatás, de a Disfear pár percet mindenkinek megért volna. Zak például majdnem végig ott állt és nézte a skandináv isteneket. Igazi vér profi északi hangzást hallhattunk. A cuccok és a beállítások meseszerűek voltak, a srácokban a lelkesedés is megvolt, de a közönségnek ez nem kellett. Pedig nem kisebb név állt az A38 színpadjára, mint az ex-At The Gates guru Tomas ´Tompa´ Lindberg. Pár évvel ezelőtt csatlakozott a csapathoz, s több tagcsere során alakult ki a mai felállás. (Marcus Andersson-dob, Björn Pettersson és Uffe Cederlund-gitár, Henke Frykman-basszus) Mindenki hamisítatlan skandináv külsővel, s a magabiztosságot sugárzó hozzáállással csapott a húrok közé. Az iszonyat súlyos hangzás azonban némi unalomba csapott át kis idő után. Nagyon romboló, zümmögős” stílusban nyomták a nótákat, de nem sok változatosságot véltem felfedezni a számokban. Kegyetlen tempó, földöntúli ének”hang, klasszis témák. Röviden így jellemezhetném a Disfeart, de a váltások nekem nagyon hiányoztak.
  
  Mindenki, aki ott volt a bulin és lelépett a Disfear előtt, az nagyot bukott, hisz az este legkirályabb bandáját láthatta, s annak ellenére, hogy a maga területén a Clawfinger is nagyot alakított, s a Superbutt is igyekezett, nekem a Disfear vitte a prímet aznap este. Reménykedjünk a hasonló csapatok sűrűbb vendégeskedésében



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

BPRNR

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 attila    végső állomás    xentrix    mitch & mitch    máté bence    stam1na    garbage    hiúz    andrew garfield    decapitated    josh brolin    danger angel    steam engine    metalcampsabaton    star wars    the haunted    edda    red dragon cartel    dave mustaine    the unknown    nőnap    inhalator    lochnesz    flynn    király!  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!