hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2018. április 6. péntek   05:30
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Dark Tranquillity, Equilibrium
2018. április 2, Barba Negra klub

  A húsvéti ebéd és az esedékes locsolkodás után egy gőzkieresztő metálkodás zárhatta a Húsvét hétfőt és a négy napos ünnepet azoknak, akik ellátogattak a Dark Tranquillity és az Equilibrium közös hangversenyére a Barba Negra klubba. Bár a két főzenekar stílusa nem annyira magától értetődően kombinálható (a Dark Tranquillity a göteborgi melodikus death metal jellegzetes hangzásának egyik megteremtője, a német Equilibrium pedig a folk metalból és a death metalból képez sajátos egyveleget), a megjelentek létszáma viszont igazolta, hogy megfelelő az érdeklődés a koncertre.
  Pedig a Dark Tranquillity épp tavaly járt nálunk, ugyanígy az Atoma albummal, szóval az ő esetükben inkább csak amolyan jutalomjátékként volt felfogható a mai este. Mivel a Húsvét miatt számomra is sűrű volt ez a nap, csak az Equilibrium kezdésére értem be a klubba.
  
  Őszintén megmondva, az Equilibrium zenéje engem sose nyűgözött le. Láttam már többször a csapatot, ilyen-olyan fesztiválokon, de sosem ragadtak meg a számaik, albumaik. Pedig a folk metal és melodikus death metal műfaját is szeretem, a német csapatot viszont sosem tartottam megkerülhetetlennek abban, amit csinálnak. Kétségkívül van pár eltalált számuk, ami emlékezetes lehet, de úgy érzem, nem igazán bővelkedik az életművük a kiemelkedő tételekben.
  Persze ez csak az én véleményem, a megjelent rajongók szemlátomást várták már ezt a koncertet. A viszonylag korai időpont ellenére már szép létszám csápolt a küzdőtéren, a zenekar pedig nagy elánnal zúzott a színpadon. Játszottak ők mindent az életművükből, újabb és régebbi szerzeményeket egyaránt, de ez a koncert is arról győzött meg, hogy nem fogom borotvapengével belekarcolni a bőrömbe a banda logóját... Én egy kissé untam a meglehetősen egysíkú szerzemények adagolását, csak olykor-olykor kaptam fel a fejem. Viszont azok, akik kifejezetten a németek miatt jöttek, lelkesen buliztak, énekeltek a zenekarral. Attól, hogy én nem éreztem célközönségnek magamat, örömmel vettem, hogy a rajongóit kétségbevonhatatlanul jól és magas szinten kiszolgálta a csapat. Engem talán a Skyrim témával (az ő olvasatukban: Himmelsrand) tudtak volna megnyerni, de ez ma sajnos kimaradt a programjukból.
  
  Mint mondtam, a Dark Tranquillity-t inkább bónuszként lehetett felfogni, hiszen különösebb újdonság nem történt a csapat háza tájékán a 2017. áprilisi buli óta. Sőt, azóta is Johan Reinholdz segít ki náluk gitáron, a másik oldalon pedig ismét Chris Amott volt látható. A kérdés igazából csak az volt, hogy ugyanazzal a programmal szúrják-e ki a szemünket, mint tavaly, vagy várható néhány csavar a setlist-ben.
  Szerencsére a banda egy frissített programot hozott, amelyben természetesen megtalálhatók voltak a leginkább megkerülhetetlen tételek, de azért több ritkaságot is becsempésztek a listába. Mivel továbbra is az Atoma album szárnyai alatt fut a turné, a friss szerzemények ismét képviselve voltak. Azonban az is látszott, hogy nem csak muszájból van ez így, hanem jó néhány új nóta teljes jogon lehet a koncertprogram része, akár hosszú távon is, mert minden elfogultság nélkül el lehet őket helyezni a Dark Tranquillity életművének a felső ligájában.
  
  Az Encircled, Clearing Skies, Forward Momentum, Atoma, Force Of Hand dalok tavaly ugyancsak elhangzottak, akkor is működtek és most is. Különösen a Forward Momentum és az Atoma okozott nagy tombolást. De a régebbiek közül a Monochromatic Stains, The Treason Wall, The Science Of Noise, Final Resistance, The Mundane And The Magic, The Lesser Faith, Terminus (Where Death Is Most Alive), The Wonders At Your Feet, ThereIn, State Of Trust szintén fontos részei a Dark Tranquillity koncertprogramjának. Legtöbbjüket tavaly is élvezhettük.
  Viszont a zseniálisnak bátran nevezhető 2007-es Fiction lemezről hoztak még néhány további csemegét is, amelyeket ritkán hallani élőben. Ilyen volt az Inside The Particle Storm és a ráadásban előkerülő Icipher, amik a többihez hasonlóan zajos tetszést arattak. A bulit végül ezúttal is a Misery´s Crown-nal zárták, ami a csapat egyik slágerének mondható.
  
  Aki volt a 2017-es Dark Tranquillity koncerten, azt olyan óriási meglepetés nem érhette. Volt pár változás a nóták terén, de a látványos vizualizáció, a fények és a banda szimpatikus kiállása ezúttal is hasonló élményt hozott. Mikael Stanne talán még a megszokottnál is vidámabb, mosolygósabb volt, ami ugyancsak fokozta a hangulatot. Mondjuk lehet, hogy csak én láttam úgy, de mintha egyre inkább kezdene feltolódni Stanne vörös lobonca a fejtető felé, más szóval kopaszodik a szentem… Ez különösen akkor volt szembe tűnő, amikor hátrasimítva tartotta a haját. Mindegy, van egy olyan sejtésem, Mikael Stanne-t még tarkopaszon is imádnák a rajongók, mert egy rendkívül szimpatikus figura. Ma is teljesen jól szolgáltatta az alapvetően hörgős, itt-ott dallamos énektémákat.
  A többi zenész ugyan nem rohangálta ötvenszer körbe a színpadot és nem játszottak elképesztően látványosan, de nagy lelkesedéssel tolták a nótákat. Profin kiszolgálták a közönséget, innentől csak ízlés és hangulat kérdése, kinek tetszett jobban ez a mostani buli és kinek a 2017-es. Remélem, legközelebb már új albummal a hónuk alatt érkeznek hozzánk a svédek, és azt ugyancsak remélem, hogy a friss dalcsokor hasonlóan erős lesz, mint anno az Atoma volt.
  


Kulcsszavak:
  dark tranquillity     equilibrium 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

A Moonspell és a Wolfheart társaságában jön hozzánk a Dark Tranquillity

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity

Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity a Barba Negra Red Stage-en

Dark Tranquillity, Ensiferum

Ütős vendégzenekarokkal érkezik vasárnap az Ensiferum és a Dark Tranquillity

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

DARK TRANQUILLITY - 2018. április 2. BARBA NEGRA - ATOMA EUROPEAN TOUR 2018

EQUILIBRIUM - 2018. április 2. BARBA NEGRA - ATOMA EUROPEAN TOUR 2018
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tatu18    julie taymor    jake gyllenhaal    maylene and the sons of disaster    thor    arvas    a legszebb dolog    scarred by beauty    neokhrome    vicious rumors    aborym    anvision    tintin kalandjai    septicmen     ingyen    a nyugtalanság kor    stereochrist    utazó rajziskola    gutenberg halott    jacked    slaughter to prevail    biohazard    the silver shine    justin sullivan    monstrosity  

r46
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!