hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. július 8. csütörtök   16:13
nincsen hozzászólás

szerző: András
Phoenix Bodies, The Taktika
2004 május 29, Marco Polo

  Szeretem a Marco Polo klubot, sok egyéb ok mellett leginkább azért, mert rengeteg izgalmas bandát láttam itt - hogy csak néhányat említsek: Julith Krishun, Junkfood, Orodruin, de a sor még könnyűszerrel folytatható volna. Május 29-én ismét bővült egy névvel a gléda: a Phoenix Bodies-éval.
  
  Az este megnyitását az analcore jeles hazai képviselője, a The Taktika vállalata magára. Ezúttal ismét egy áttekinthetőbb megszólalás támogatásával hallgathattam meg a csak koncertről, de onnan azért egyre inkább ismerős dalokat. Én minden körülmények között híve vagyok annak a zenei vonalnak, amit ők képviselnek, de azért a legjobban mégis ilyen formában szeretem hallgatni őket, amikor ki lehet venni a szimplán kaotikusnak csak felszínesen bélyegezhető dalokat felépítő jól megírt témákat. Külön nagyszerű volt, hogy ez alkalommal az énekes Attila a szokottnál jóval erőteljesebben süvöltötte a szövegeket, amitől még inkább életre keltek a nóták. Bár elhangzott, hogy (az általam múltkor pedzegetett) hanganyag felvételére pénzügyi okokból nem valószínű, hogy egyhamar sor fog kerülni, én azért nem teszek le a dologról, addig meg remélhetőleg még jó párszor láthatom őket élőben, elvégre az sem egy utolsó dolog.
  
  A Phoenix Bodies gátlástalan zenekar, úgy zeneileg, mint a megjelenést tekintve. A zaj szempontjából - ahogyan az meg is történt a buli beharangozójában - nem volt alaptalan a Converge-et említeni velük kapcsolatban: a bevett formulák, szokványos dalfelépítések és fülbemászó melódiák hátán taposva jár őrülten vonagló táncot e négy megátalkodott fiatal muzsikája is. Élőben pedig ráadásul - még bőgő hiányában is - death metal bandákat megszégyenítő gonoszsággal dohogtak a szerzeményeik - ehhez a megszólaláshoz képest az a néhány dalnyi stúdiófelvétel, amit van szerencsém ismerni tőlük, bizony még barátságosnak is nevezhető, pedig fülápolásra olyan formában sem éppen alkalmasak ezek a másfél-két perces kaotikus dörgedelmek. Talán sokak számára furcsán fog hangzani, de az effajta produkciók is tudnak ellenállhatatlanok lenni, s a Phoenix Bodies-é az is volt. Amellett, hogy a belőle áradó hév lecsavarta az emberek fejét, át is sugárzott az egybegyűltekre, ezt szinte tapintani lehetett. Többnyire persze a megrökönyödöttség miatt nem váltott ki senkiből fékevesztett tombolást az előadás, inkább csak elismerően bámulva csillogó szemekben, kaján vigyorokban és élénk bólogatásban, meg persze a dalok közti ovációban nyilvánult meg a közönség elragadtatottsága, de a lényeg az, hogy nem volt hasztalan az együttes által az előadásba préselt erő és őszinteség, értő fülekre találtak. Megérdemelt sikert aratott ez a leplezetlen ösztönök fűtötte parázs előadás, csak az a kár, hogy ilyen kevés néző körében.

  Mint már utaltam rá, ez a csapat nem csak zenei értelemben gátlástalan, s az emlegetett megrökönyödöttség sem csak a daloknak volt köszönhető. Tán nem meglepő, hogy effajta zenét nem feltétlenül hétköznapi arcok csinálnak - a Phoenix Bodies esetében azonban senki ne gondoljon tömeggyilkosokra, vagy megszállott vademberekre: a srácok inkább néhány osztálykiránduláson lévő, infantilis gimnazistára emlékeztettek. A két gitáros meglehetősen hagyományos módon, hangszerével kaszálva, hadonászva gyalulta-facsarta az elképesztő témákat, ezen már senki nem lepődik meg, viszont a másik két tag tett a nem mindennapos vizuális „élményről”. Az énekes bokszeralsóban üvöltötte-tombolta végig a koncertet, de még így is jobban fel volt öltözve, mint dobos kollégája, aki a dalok között gondoskodott róla, hogy az esetleg figyelmetlenkedő jelenlévőknek is tudomására jusson: nem különösebben szégyellős. A szünetekben székéről felemelkedve riszálta magát, a dobverőkkel emelgette a heréit, közben pedig le nem hervadt volna az arcáról a farkasvigyor... A prímet így sem ő vitte, hanem a mikrofonnál álló gatyás barátunk, aki két sikítás között az előrébb álló férfinézőknek igyekezett hatalmasnál hatalmasabb cuppanósokat osztogatni... Te jó ég! Meglehetősen éles kontrasztot képzett ez a morózusan tébolyult zenével, de ami rendhagyó, az legyen tényleg minden tekintetben az, nemdebár?
  
  Úgy ment át a publikumon a Phoenix Bodies, mint egy lökhajtásos úthenger: fennakadás nélkül, ráadásul villámgyorsan vasaltak ki minket - egy ráadás erejéig még sikerült visszacsábítani őket a színpadra, aztán meg ottmaradtunk az élménnyel és az ilyenkor állandóan felvetődő kérdéssel: miért csak ennyien voltak képesek eljönni megnézni ezt a két bandát?



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
 kiemelt 
MARCO MENDOZA (USA)
  
Az amerikai rock muzsikus május 19-én, pünkösdvasárnap este lép fel Budapesten, a korábban már számos alkalommal letesztelt BackStage Pub színpadán

Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
Rockmaraton 2024
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 legion    jena malone    the adjustment bureau    doherty    hollow haze    deranged    steve carrell    m. night shyamalan    nyírség táncegyüttes    volt 2013    víg mihály    rolling stones    the devil wears prada    óriásgonzó    tankard    hobó-vadászat40    signs of swarm    war from a harlots mouth    stan lee    nemes márton    bono    másfél    eluveittie    linkin park    malice mizer  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!