hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2018. február 5. hétfő   16:01
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Chick Corea, Melody Gardot, John Scofield és Jack DeJohnette – a jazz nagyágyúi és egy titokzatos díva a Müpa színpadán


  Izgalmakkal teli nyár vár a jazz rajongóira, hiszen a műfaj legnagyobb élő legendái veszik birtokba három estére a Müpát. 2018. július 3. és 6. között a Jazzlegendák sorozat vendégeként üdvözölhetjük a kortárs jazz géniuszát, Chick Coreát, itt lesz a selymes hangú énekesnő, Melody Gardot, illetve a Grammy-díjas jazzgitáros John Scofield, valamint napjaink egyik legismertebb jazzdobosa, Jack DeJohnette új közös formációja, a HUDSON is. A koncertekre a jegyárusítás február 7-én 10:00-kor indul.
  
  Chick Corea nem szorul különösebb bemutatásra, hiszen a Müpa közönsége már többször találkozhatott az idén hetvenhét éves legendával. Mégis minden alkalommal, amikor színpadra áll, más és más arcát mutatja meg. Hallhattuk már szólózongorán, Gary Burton vibrafonossal duóban, kisebb együttesekkel és saját hattagú turnébandájával, a Vigillel együtt is. Ha azt gondolnánk, nincs olyan, amit ne láttunk volna a kortárs jazz géniuszától, nagyot tévedünk! Ezúttal egy régi-új formációval, az 1980-as évek végén alakult Chick Corea Akoustic Band 21. századi reinkarnációjával tér vissza a Müpába. John Patitucci és Dave Weckl is az ő felfedezettjének számított, ám mostanra már mindketten saját jogon is a jazz színtér elismert zenészei. Dianne Reeves márciusi koncertjét követően nem is kívánhatnánk jobb folytatást a Jazzlegendák idei sorozatának!
  
  Bár az amerikai dalszerző-énekesnő Melody Gardot még mindig fiatal, őt látva és hallgatva az embernek olyan érzése támad, hogy ez a titokzatos, napszemüveg mögött rejtőzködő nő sokkal többet megélt, mint amire az életkora következtetni enged. És nem is járunk messze az igazságtól. A New Jersey-i születésű Gardot-t lengyel bevándorló nagyanyja nevelte fel, amíg fotográfusként dolgozó édesanyja távol volt a munkája miatt. Bár 9 éves kora óta zongorázik, eleinte jobban vonzotta a divat világa, így művészeti iskolába jelentkezett. A radikális változást egy szerencsétlen baleset váltotta ki - 19 évesen elütötte egy terepjáró, miközben Philadelphiában biciklizett. Súlyos fej-, gerinc- és neurológiai sérüléssel szállították kórházba. A hosszas rehabilitációs időszak alatt olyan alapvető készségeket is újra el kellett sajátítania, mint a járás vagy a fogmosás. Orvosa javaslatára kezdett el komolyabban foglalkozni a zenével, törött csípője miatt azonban régi hangszerét, a zongorát gitárra kellett cserélnie. Mivel fejsérülése fokozottan érzékennyé tette őt az erős hangokra és a fényre, ezért inkább a „csendesebb” műfajok felé fordult. Ezekből az élményekből született a Some Lessons: The Bedroom Sessions kislemez, amellyel Gardot egy csapásra a figyelem középpontjába került, és nemsokára az egyik legnevesebb lemezkiadóval szerződött. 2006-os debütáló albuma, a Worrisome Heart óta három nagylemeze jelent meg, a legújabb Live In Europe című válogatáskorongja pedig február 9-én lát majd napvilágot. Erre az énekesnő 2012 és 2016 közötti koncertjein elhangzott kedvenc dalai kerültek fel, amelyekből jó néhányat a Müpa közönsége is hallhat majd.
  
  A HUDSON: DeJohnette, Scofield, Medeski, Colley a kortárs jazz egyik legizgalmasabb új formációja. Azt pedig, hogy mennyire magas minőségű muzsikát játszanak, már a banda neve is sejteti, hiszen ott találjuk benne a jazz veterán nagyágyúit: a Grammy-díjas jazzgitárost és zeneszerzőt, John Scofieldet, valamint a legendás dobost Jack DeJohnette-et. Hozzájuk csatlakozott John Medeski billentyűs és Scott Colley bőgős. A kvartett mind a négy tagja a New York-i Hudson-völgyben él, amelynek gazdag zenei történelméből bátran merítenek. Kompozícióik ugyanúgy táplálkoznak az ősi indián kultúra és Woodstock világából, mint a hetvenes évek jazz-zenéjéből, a rockból és a világzenéből. Muzsikájuk nem tekinthető konvencionális jazz-rocknak, de hangzásokban éppúgy merít a rock repertoárjából, mint a jazz határtalan szabadságából.
  
  A Jazzlegendák koncertjeire a jegyárusítás a nagyközönség számára február 7-én 10:00-kor indul a Müpa ismert jegypénztáraiban, illetve online a www.mupa.hu oldalon. A Müpa+ hűségprogram Arany és Platina szintet elért tagjai számára azonban már február 6-án kezdetét veszi az elővásárlás.
  
  Chick Corea, Dave Weckl és John Patitucci
  2018. július 3. kedd 20:00-22:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Melody Gardot
  2018. július 5. csütörtök 20:00-22:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  HUDSON: DeJohnette, Scofield, Medeski, Colley
  2018. július 6. péntek 20:00-22:00
  Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  
  Közreműködők: Jack DeJohnette – dob; Scott Colley – bőgő; John Medeski – billentyűs hangszerek; John Scofield – gitár



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 men in black    futurspektiv2    please give    dope stars inc.    damnon albarn    chronicle    megadeth    szeg    óperentzia    uli jon roth    till we drop    limb for a limb    sister sin    bőrgyári capriccio    atlasz gábor    d.o.c.    ludditák    sziget 2011    the hated tomorrow    control human delete    palmetta    olimpia    rubicon    mano negra    korai Öröm  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!