hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2018. február 5. hétfő   08:05
1 hozzászólás

szerző: Morello
Kreator, Vader, Dagoba
2018. január 26, Barba Negra klub

  Sok veterán metalzenekar esetében áll fenn az a helyzet, akik a ´80-as évek közepén-végén tették le alapműveiket a rocktörténelem asztalára, hogy azóta szinte semmi újat nem tudnak mondani. Jobb esetben korrekt hallgatnivalók, becsületes iparosmunkák a frissebb lemezek, de a legtöbbször nem okoznak már felfokozott izgalmat a rajongóknak. A német Kreator azonban a 2000-es évek elejére és azóta is képes volt olyan albumokat kiadni, amikkel saját gyökereiket nem hazudtolták meg, de modernebb köntösben, elsőrangú dalszerzéssel bombasztikus nóták tucatjait tudták leszállítani a színtérnek. Ezek a lemezek olyannyira jól sikerültek, hogy abszolút nem lenne meglepő, hogy sok fiatalabb rajongónak ma már az Enemy Of God, a Hordes Of Chaos és a Phantom Antichrist jelenti a Kreator-t és nem a Pleasure To Kill meg az Extreme Aggression.
  A 2017-es Gods Of Violence szintén remekül illeszkedik a sorba, vagyis folytatja a 2000-es évek óta jellemző skandinávos, melodikus dallamvezetésű, de mégis agresszív, thrash-es hangzású nóták sorozatát, amelyek közül jó néhány slágervárományosra is számítani lehet. A Violent Revolution óta egyszerűen képtelen hibázni a csapat, az élő koncertteljesítményük pedig mindig is letaglózó volt.
  
  Ahogy Mille Petrozza minden egyes koncerten unos-untalan elmondja: „The Kreator has returned!”. És nem is egyedül, hanem két kiváló csapattal, a lengyelek thrash/death metal büszkeségével, a Vader-rel és a francia thrash/groove metalos Dagoba-val érkeztek. A Vader helyett eredetileg a Decapitated lett volna a turnétárs, de ők a jól ismert okok miatt nem indulhattak el a körútra. Ez a meghurcoltatás így egész biztosan komoly anyagi és erkölcsi károkat okozott a zenekarnak.
  Mivel a Kreator nem (csak) a 30-40 éves korosztály nosztalgiabandája, hanem nagyon is frissnek hatnak még a mai napig is, nem csoda, hogy igen komoly, teltház közeli látogatottsága volt a mai eseménynek. A Vader-nek is számottevő rajongótábora van itthon, tehát ez a péntek egy igazi ünnepnek számított a keményzene rajongói számára.
  
  A Dagoba neve 7 nagylemezzel a hátuk mögött talán ismerősen csengett többeknek, de a marseille-i zenekar azért nem tartozik a megkerülhetetlen metal csapatok közé. Én magam is most láttam őket először élőben. Kellett egy kis ráhangolódás a közönségnek a franciák alapvetően thrash-es, de sok breakdown-nal és témaváltással tarkított zenéjéhez, amíg szép lassan beindultak a fejek és végül alapos headbang party lett a Dagoba koncertjén. A csapat igyekezett változatosan játszani az életművéből, túlságosan sok idejük nem volt, de szerintem senki nem érezte nyúlfarknyinak a produkciót.
  Az énekes, Shawter talán egy kicsit túl nagy elvárásokat táplált a circle pit-ek és wall of death iránt, de összességében nem lehetett panasza a magyar közönségre. Az alapvetően hörgős vokált néha dallamos énekkel kombinálta, ez jól állt a csapatnak. Masszív, erőteljes hangzás segítette őket, a zenészek pedig példás beleéléssel zúztak a színpadon. Nem ők lesznek a legfényesebb csillag a metalzene egén, illetve talán albumon sem annyira magával ragadó a zenéjük, de élőben 35-45 percen keresztül biztosan képesek egy meggyőző produkcióra.
  
  A Vader-t talán nem kell itthon bemutatni senkinek, bár gondolkoznom kéne, mikor láttam őket utoljára magyar színpadon. Piotr Wiwczarek-ék thrash/death metal gépezete megállíthatatlan, 1992 óta ontják az albumokat. A sors furcsa fintora, hogy a legutolsó sorlemezük, a 2016-os The Empire szerintem kiemelkedően sikerült (régen éreztem ennyire egységesen jónak egy teljes Vader lemezt), így ideális alkalom lett volna ez egy lemezbemutatóra, a csapat azonban másként gondolta. Ők most inkább nosztalgiázni akartak, hiszen tavaly volt a 25 éves jubileuma debütalbumuknak, a The Ultimate Incantation-nek. Így mindenféle variáció nélkül, az első lemez nótáit játszották le ma szépen sorban és pont.
  Persze a közönség sem bánta ezt a döntést, hiszen mint említettem, a Vader-ért sokan rajonganak itthon (a Dagoba után is igen szép létszám gyülekezett a már majdnem csordultig telt nézőtéren) és valóban nem mindennapi alkalom az 1992-es korongot elejétől végéig élőben hallgatni.
  
  A csapat döntése azért is volt ésszerű, mert a The Ultimate Incantation-ön még nagyjából egyensúlyban voltak a thrash és death metalos hatások, így a mai alkalomhoz, a Kreator elé passzolt is ez a zenei világ. Bár a Vader történetében és (lengyel viszonylatban) természetesen megkerülhetetlen a debütáló nagylemez, magukat a nótákat azért nem tartom róla egységesen a Vader életmű legfontosabb részeinek. Élőben azonban, penge hangzással egyszerűen kikezdhetetlen volt a produkció. Senkinek nem jutott eszébe panaszkodni, hogy esetleg egynémely számot kevésbé érzett erőteljesnek a többihez képest, netán hiányolt pár fontosabb, újabb keltezésű szerzeményt – ez a koncert úgy volt jó, ahogy volt.
  Peter nem sokat beszélt, hanem felálltak a deszkákra és sorrendben végigdarálták a Dark Age, Vicious Circle, The Crucified Ones, The Final Massacre, Testimony, Chaos, One Step To Salvation, Demon´s Wind, Decapitated Saints, Breath Of Centuries szerzeményeket. A közönség totális lázba jött, egy percre sem akart leállni az őrjöngés és a circle pit a küzdőtéren. Ez a húsba markoló megszólalás és a nyers, erőteljes játék, amit láthattunk a csapattól, még jobban kiemelte a ´90-es évek elején született nóták erejét.
  
  A Vader felállása 2011 óta stabil, az emlékezetes élő produkcióban pedig mindegyik tagnak fontos szerepe volt. A főnök természetesen továbbra is Peter, az ő jellegzetes hörgése és gitártépése mellett a hullámos hajú „Spider” leszegett fejű eszelős zúzása vastagította a hangzást, a brit származású James Stewart eszméletlenül intenzív dobjátéka és Tomasz Halicki basszusozása pedig feszesen adták az alapokat.
  Nagyot játszott a Vader, talán ez volt az eddigi legjobb koncert, amit láttam tőlük. Egyedül egy dolgot hiányoltam, az ősrégi nóták konferálása kapcsán egy kicsit sztorizgathatott, nosztalgiázhatott volna Peter a nóták megszületésének körülményeiről. De valószínűleg erre – előzenekari státuszukból kifolyólag – nem volt idejük.
  
  A Kreator újabbkori sikereiről mindent elmond, hogy a programjukban ma már inkább csak mutatóban vannak régi, klasszikus számok, de a 2000 utáni szerzeményeikkel is vígan meg tudnak tölteni egy kiválóan működő koncertprogramot. Grandiózus hátteret építettek fel maguknak a színpadon, ezzel és a látványos fényeffektekkel még jobban hangulatba hozták a rajongókat.
  Millének persze nem kellett sokat könyörögni, már az intronál (sőt mi több, már előtte az Iron Maiden és egyéb klasszikusok bejátszásánál) és a Phantom Antichrist-nál „állt a bál”, folytatódott a Vader által már beindított nyomulás.
  
  A koncert első pár nótáját az újabb keletű szerzemények dominálták, rögtön másodikként hangzott el a himnikus Hail To The Hordes a legfrissebb Gods Of Violence albumról, majd pedig az Enemy Of God lemez eszelős címadója következett. Azt egy kicsit fájlalom, hogy erről a korongról egyedül ez a nóta tudott megkapaszkodni az élő programban, még 2-3-at szívesen meghallgattam volna. Például pont a soron következő, kimértebb tempójú Satan Is Real helyett tudtam volna elképzelni egy másik szerzeményt, mert az új lemezről pont nem annyira a kedvencem ez a dal. De élőben most ez is szakított. Az ismét gyorsabb Civilization Collapse a 2012-es Phantom Antichrist-ot képviselte, aztán innentől egy időre az igazán régi daloké lett a főszerep.
  
  Kihagyhatatlan a Kreator élő programjából a Coma Of Souls egyik ikonikus pillanata, a People Of The Lie, illetve Mille nagy zászlólengetése és közönséghergelése közepette érkezett a Flag Of Hate a ´80-as évek közepéről. Nem állítom, hogy ezeket a dalokat nagyobb ováció fogadta volna, vagy nagyobb őrjöngés indult volna be rájuk, mint a 2000-es évek szerzeményeire. Ez óriási fegyvertény a Kreator-nek.
  Az Outcast albumról a Phobia hangzott el egyedüli mementóként és ez a nóta sem törte meg a koncert ívét. Nagyon jól működött a Gods Of Violence címadója is, majd pedig egy igazi ős-ritkaság következett, amely kuriózumnak számít élőben. A Total Death-t bátran nevezhetjük Európa válaszának az Exodus Strike Of The Beast-jére. A Kreator tehát nem csak az új lemezek kedvelőinek, hanem az ősrajongóknak is képes volt a kedvére tenni.
  
  A Phantom Antichrist-ról származó From Flood Into Fire talán a legjobban mutatja be, miben fejlődött a Kreator a korai évekhez képest. Továbbra is thrash-es, zúzós, agresszív, de rendkívül dallamos is, sőt az ének terén szintén előkerülnek olyan dallam-kezdemények, amik a ´80-as években elképzelhetetlenek lettek volna a csapattól.
  És még mindig nem volt vége a slágerparádénak, hiszen olyan dalok voltak hátra, mint a Hordes Of Chaos, az ikonikus Violent Revolution és a tavalyi lemezről előhúzott Totalitarian Terror. A ráadásban elhangzó Fallen Brother szerintem nem a legnagyobb durranások közül való a Gods Of Violence lemezről, a háttérben felvillanó elhunyt zenésztársak és hősök arcképcsarnoka viszont kellő látványossággal és indokkal szolgált a dalhoz.
  
  A végére már csak tényleg két klasszikus maradt, az Extreme Aggression albumot egyedüliként képviselő Betrayer és a Kreator egyik monolitjának számító Pleasure To Kill. Súlyos, megsemmisítő erejű koncert volt ez a mai, egy lényegében hibátlan setlist-tel.
  Mille Petrozza van már annyira rutinos róka, hogy tudja, mi kell a népnek. Bár az egyes nótákat felvezető kommentárjai, szófordulatai évek óta ugyanazok (a tájékozottabb rajongók kívülről fel tudnák mondani, mint a leckét), a bulinak mégsem volt egy unalmas pillanata se.
  
  Az egész tagság precíz gépezetként működik együtt. A dobok mögött Ventor kalapálta sziklaszilárdan az ütemeket, ezekhez a thrash nótákhoz kifejezetten jó húzása van az ő játékának. Christian Giesler szinte mindig leszegett fejjel, hajat lóbálva pengette a basszust, Ventor-on kívül ő van legrégebben Mille Petrozza mellett és szemmel látható, hogy a mai napig is élvezettel áll a színpadra. Sami Yli-Sirniö mindig is egy visszafogottabb, szürke eminenciás képét mutatja a deszkákon, de elsősorban a finn gitáros felelős az északias, melodikus gitártémákért és -szólókért, és ezért nem lehetünk elég hálásak neki.
  Jónéhány Kreator koncertet láttam már, de a mai fellépés mindenképpen a legemlékezetesebbek között van. Kiváló setlist, remek élő teljesítmény, fáradhatatlanul tomboló közönség. De nem lehet elmenni amellett sem, hogy a németek előtt a Vader is talán a legjobb magyarországi koncertjét produkálta a Barba Negra színpadán.
  


Kulcsszavak:
  kreator     vader     dagoba 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 imp 2018. február 13. 17:12  #1
Az idei év koncertszezonját a Kreator/Vader nyitotta számomra. Hát nagy csalódás volt. A zenekarok teljesítményével még nem is volt bajom, de a hangerő és a hangzás nagyon nem tetszett. Először is a hangerő nem volt elég erőteljes. Máskor egy koncert után másnap zúg a fülem meg minden, most meg semmi, és nem én lettem süket. Aztán a hangtechnikusi gárda sem volt valahogy a helyzet magaslatán, mert nagyon hullámzó volt a hangzás. A Vader minden száma ugyanolyannak tűnt az utolsó kettőt kivéve, a Kreator egyik száma jobban szólt pl.: Phobia, míg a Satan is Real olyan szarul, hogyha most hallottam volna először fel sem tűnt volna. A közönség egy bizonyos része meg amit leművelt, úgy bordán vertek, ilyen még nem volt.

 kapcsolódó cikkek: 

Lamb Of God, Kreator, Cattle Decapitation, Blood Incantation, Vended

Lamb Of God + Kreator + Cattle Decapitation

Új videó a Kreator-től: Midnight Sun

Kreator – Idén nyáron ön az új album

Summer Hell fesztivál: három hazai zenekar csatlakozik a Kreator - Eluveitie - Jinjer bulihoz

 programajánló: 
2023. február 8.
Michael Buble: Higher Tour 2023
2023. február 10.
Bullet For My Valentine, Jinjer, Atreyu: Europe Tour 2023
2023. február 14.
Heaven Shall Burn + Trivium + Obituary + Malevolence
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Alestorm, Gloryhammer, Wind Rose, Rumahoy
Nightwish, Beast In Black, Turmion Kätilöt
„ Az ám, hazám” 44. HOBO karácsony
Simply Red
Amorphis, Eluveitie, Dark Tranquillity, Nailed To Obscurity
Gary Moore emlékest 2022
Headbanger’s Ball 2022 (Vio-lence, Xentrix, Whiplash, Artillery)
U.D.O., Existance
Royal Republic, Ko Ko Mo
Volbeat, Skindred, Bad Wolves
Skáld, avagy néhány órára vikingek lehettünk
Sting - My Songs
Brainstorm, Rage, Tri State Corner
 kiemelt 
Heaven Shall Burn + Trivium + Obituary + Malevolence
  
A modern metal műfaj két rangos bandája teszi tiszteletét február 14-én a Barba Negra Red Stage-en

Budapesten is fellép Joe Satriani - Earth 2023 Tour keretében
Steve Vai Budapesten
Starset – Horizons Tour – Smash into Pieces Tour 2023
Palaye Royale – Fever Dream European-UK Tour – Yonak
 friss hozzászólások 

Telling Secrets: magyar hátterű csapat bontogatja a szárnyait a tengerentúlon (2)
Megjelent a Hickory zenekar új dala (2)
Nemzetközi játszótér az MTV-vel - Kiállítás világszerte az MTV Swatch Playground alkotásaiból (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 deep in the woods    lochnesz    együtt az ég alatt    jonny greenwood    the flaming lips    mortal sin    arcturus    avenged sevenfold    kőváry zoltán    papa roach    sienna miller    talizman´s    bardo    royal flush         tnt    wamp    red dragon cartel    brass against    avatarium    flamedrop    totálkár    fit fat    truth and its burden    thor  

r46
Copyright 2000-2023 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!