hosting: Hunet
r38
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2004. június 28. hétfő   12:24
nincsen hozzászólás

szerző: morzsa
Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar fiatalok találkozója 2004
2004 június 27-től július 5-ig

  2004. június 27. és július 5. között kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar fiatalok találkozója. A rendezvényre ebben az esztendőben 16 országból közel 700 - 12 és 20 év közötti - fiatalt várnak, akik elsősorban amatőr művészeti csoportok tagjai. A találkozó megvalósulását Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, a Határon Túli Magyarok Hivatala, az Illyés Közalapítvány, valamint számos alapítvány, vállalat, vállalkozás és magánszemély anyagi és nem anyagi természetű felajánlásai teszik lehetővé.
  
  A kilencnapos eseménysorozat gazdag programkínálatából a következők emelhetők ki:
  
  2004. június 28-án 14.00 órától a Kós Károly Kollégiumban (XIV., Mogyoródi út 19-21.) rendezik meg a találkozó nyitóprogramját, melynek során a különböző tájegységekből érkező csoportok tárgyi népművészetüket, ápolt hagyományaikat, dalaikat, táncaikat, régiójuk kulturális nevezetességeit, gasztronómiáját mutatják be. A fiatalok saját tájegységükre (Erdély, Vajdaság, Drávaszög, Muravidék, Felvidék, Kárpátalja, Baltikum, Németország, Izrael) jellemző étellel, itallal (telemea sajt, halászlé, paprikás, Kódé-féle birkapörkölt, kalács, hidegtálak, puliszka, rékási bor, köményes pálinka, ribizlibor stb.) és szellemi ajándékokkal látják vendégül meghívottainkat. Köszöntőt mond Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.
  
  Június 29-én kerül sor a Nemzeti emlékezet napjára, melynek programjaival Balassi Bálint születésének 450. évfordulójára emlékeznek, felidézve a reneszánsz korát. Délelőtt a Kós Károly Kollégiumban R. Várkonyi Ágnes történészprofesszor és Gazda István művelődéstörténész mutatja be ezt a korszakot - más-más irányból közelítve meg azt. Délután a reneszánszhoz kapcsolódó nevezetességeket kutatják fel, ismerik meg a fiatalok, és ehhez kapcsolódó kiállításokat tekintenek meg, és különféle foglalkozásokon is részt vehetnek (Budapest Főváros Levéltára, Budapesti Történeti Múzeum, Budavári Labirintus, Közlekedési Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Néprajzi Múzeum, Nagytétényi Kastélymúzeum, Országos Széchényi Könyvtár, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Uránia Csillagvizsgáló). Ezzel párhuzamosan zajlik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a Balassi-versek és megzenésített Balassi-versek bemutatója, mely egyben az esti program válogatója is. Este a Kós Károly Kollégiumban „lakomával” egybekötött reneszánsz vigasságot rendezünk - megjelenés alkalomhoz illően -, melynek során fellépnek a délutáni válogató legjobbjai, az Amaryllis Historikus Együttes tagjai reneszánsz játékokat tanítanak, Vörös Árpád és táncosai bemutatják, miként élnek tovább a reneszánsz motívumok a magyar népzenében és néptáncban. Az est reneszánsz táncházzal zárul.

  Kiemelt program a horvátországi fiatalok bemutatkozása, melyre július 1-jén, csütörtökön kerül sor a találkozó központi helyszínén, a Kós Károly Kollégiumban (XIV., Mogyoródi út 19-21.) A nap folyamán a találkozó résztvevői megismerkednek Horvátország múltjával, jelenével, jövőjével, máig gondosan őrzött kultúrkincseivel az ott élő magyar fiatalok tolmácsolásában. Ezt a programot megtiszteli jelenlétével dr. Nick Stanko, Horvátország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.
  
  Ízelítő a Horvátország napja programjából:
  
  A horvát-magyar kapcsolatok 800 éve - Csóti György Magyarország volt zágrábi nagykövetének előadása
  
  Szent László, a zágrábi püspökség megalapítója - Ifjú Likó János előadása
  
  Az Árpád-házi királyok szerepe Horvátország történelmében - C. Tóth János előadása
  
  Pólától a kliszai sziklavárig - Bencze Lajos aranytollas újságíró élménybeszámolója
  
  Magyarok a Kvarnerói-öbölben - Smiljanic Anikó előadása
  
  A kopácsi rét és a bellyei erdészet - Mikuska Tibor előadása
  
  Verancsics Faustus és kora - Dr. Gazda István, a Magyar Tudománytörténeti Intézet igazgatója előadása
  
  Chico - filmvetítés, utána a fim főszereplőjével, Eduardo Rózsa Floresszal Gruik Ibolya, az Újvidéki Magyar Szó újságírója beszélget
  
  Kézműves foglalkozások: tojáspatkolás, halászháló-kötés, üvegfestés
  
  Egész nap: Az erdődi tiszta szoba - népművészeti kiállítás; Horvátország természeti értékei (folyamatos videovetítés)
  
  Horvátország napja horvát és magyar táncházzal zárul.
  
  Július 3-án szombaton délelőtt kerül sor a hagyományos történelmi-városismereti vetélkedőre Vajda Erzsike néni vezetésével. A történelmi kérdések középpontjában a három részre szakadt Magyarország áll (kiemelve a Bocskai-szabadságharc előzményeit, eseményeit és hatását), a városismereti kérdésekre pedig könnyedén megfelelnek azok, akik a budapesti sétákon nyitott szemmel közlekedtek a városban. A felkészülést történelmi tárgyú szöveggyűjtemény és budapesti útikalauz is segíti.
  
  A művészeti csoportok számára fontos megmérettetést jelentenek a július 3-ai és 4-ei fellépések, melynek során a budapesti közönségnek mutathatják be műsorukat. Szombaton fél háromtól a találkozó 700 népviseletbe öltözött fiatalja menettánccal vonul a Lánchíd budai hídfőjétől a Vörösmarty térig, ahol művészeti együtteseink mutatkoznak be az Égtájak Fesztivál keretében 15 és 18 óra között. Vasárnap napközben a Római Strandfürdőn lépnek fel a művészeti csoportok, fél öttől pedig - szintén itt - Magyarok Európában címmel szerkesztett műsor látható.
  
  Városnéző sétáinkon Buda és Pest történelmi és építészeti emlékeivel ismerkednek meg a fiatalok, ellátogatnak a Magyar Nemzeti Bank Látogató-központjába és a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjteménybe, továbbá megtekintik az Időkereket és a Papp László Arénát is. A Parlamentben dr. Deutsch Tamás, az Országgyűlés alelnöke fogadja a találkozó résztvevőit június 30-án szerdán 9 órakor.
  
  A honismereti barangolás idei állomásai Tata és Majkpuszta, ezen belül is az Öregvár, az Esterházy-kastély, a Pötörke-malom, a Harangláb, az Öreg-tó, az Angolpark, illetve a kamuldi szerzetesek rendháza.
  
  A szervezők bíznak benne, hogy kilencedik alkalommal is meg tudják őrizni rendezvényük egyik legnagyobb erényét, melyet Hajnal Jenő, a délvidéki csoport vezetője és a találkozó állandó résztvevője így fogalmazott meg: az egymásra találás örömében felfedezni a másikban a közös nemzeti kincs ragyogását, a másság szépségét, valamint a fiatalos lendület és őszinteség országhatárokat és nyelveket áthidaló erejét és hitét.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Hungarofest Kht.

 programajánló: 
2024. október 13.
Ghøstkid az Analog Music Hallban: A metalcore, a horror és az elektronika találkozása
XIII. Wine&Violin: Hegedű- és Vonókészítők Szalonja: A holland Skanza Kvartet koncertje a MERITA projekt keretében
2024. október 14.
Bryan Adams: Legendás rockikon, fotográfus Budapesten is fellép!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Fun Lovin’ Criminals - The Capistrano Tour 2024. - New York-i hip-hop, jazz, blues és rock keveréke egy kis Escobarral
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
Glenn Hughes és a Győri Filharmonikusok ősszel: már csak pár jegy maradt a szimfonikus koncertre
Cimbaliband - GÓRÉ lemezbemutató a Fonóban
Lindsey Stirling: „Van valami megmagyarázhatatlan varázsa Budapestnek”
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Kísérletezős elektro-rock hyperpop-metallal keverve: Budapesten játszik a Blackout Problems és a Lake Malice
Dark Funeral: 8 év után headliner eu turnéval tér vissza a svéd black metal csapat
 kiemelt 
Soen: progresszív metal este a Dürer Kertben
  
Ősszel megjelent, Memorial című lemezét mutatja be október végén Budapesten a Soen

Future Palace: friss lemezét is bemutatja Budapesten a berlini post-hardcore csapat
The Black Tour: Imminence, Aviana, Allt
Septicflesh, Equilibrium: októberben közös koncert az Analogban
Iron Maiden - Run For Your Lives 2025
 friss hozzászólások 

Blind Myself, 27, Isis (1)
Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 trident    funeral for a friend    neurasthenia    paranormal activity    anne hathaway    archer    fassang lászló    claps for caroline    howl    deicide    foster the people    fabricius anna    steven spielberg    scary face    the gathering    real lies    metal    horse the band    the lightning thief    death to all    mitch lucker    charlie benante    lamb of god    leonard cohen    gus g  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!