hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2017. szeptember 8. péntek   04:38
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
A borkultúra is otthonra lelt Óbudán


  Egykoron a kerületi hegyvidék lankáin termett borokat kínálták a legendás, kockás abroszos kisvendéglők Óbudán. S bár a gasztronómiai trendek, a borkultúra nagyot változott, az ínyencek mindig is törekedtek arra, hogy a finom falatokkal harmonizáló bort fogyasszanak.
  
  S mivel szeptember 22-ei hétvégén ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Óbudai Bornapok, bátran mondhatjuk, hogy mára hagyományai vannak a rendezvénynek. A kerületben élők mellett, a szomszédos városrészekből is szívesen látogatják az emberek, mert tudják, hogy a minőségi borok mellé finomságok garmadát kínálják az árusok. Remek alkalom a program arra is, hogy a barátok, ismerősök ráérősen beszélgethessenek az egyedi szépségű környezetben, ahol nem csak kulináris élményekre számíthatnak, hanem remek programokra is. Nos, akik erre készülnek, azok idén sem fognak csalatkozni, mert az ország valamennyi jelentős borvidéke képviselteti magát, sőt külföldi nedűket is kóstolhatnak a látogatók.
  
  Jó látni, hogy egyre hozzáértőbb módon válogat a közönség a kínálatból, s akadnak olyanok is, akik arra sem sajnálják az időt, hogy alaposan kifaggassák a borászokat, s ezáltal is értőbb fogyasztói legyenek a könnyed fehéreknek, rafinált roséknak, testes vöröseknek. S ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ma már számtalan variációt, s persze bevált klasszikust sorakoztatnak fel a pincészetek.
  
  S bár idén – a rendkívüli melegnek köszönhetően – korábban kezdődik a szüret, arra még várnunk kell, – a hagyomány szerint Márton napig – hogy a sok napfénytől különlegesen zamatos idei borokba is belekortyolhassunk.
  
  Az igazi ínyencek tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy egy-egy fogás után mit illik kínálni a vendégnek, s hogy kóstolás közben nem árt elcsipegetni egy-egy szelet almát, sajtot, vagy egy gerezd diót, hogy az ízlelő bimbóink érzékelhessék a következő pohárban rejlő zamatokat, ízeket. Mert a borivásnak komoly kultúrája van, ami szerencsére tanulható. S a borászok a megmondhatói annak, hogy milyen szakszerű kérdések hangzanak el egy-egy ilyen személyes találkozón, ahol lehetőség van arra is, hogy közelebbről megismerhessék egymást a borászok és a fogyasztók.
  
  A desszert borok kedvelőire is gondoltak, ők finom édességekkel kényeztethetik magukat két pohár között.
  Érdemes készülni erre a hétvégére, ráhangolódni már az otthoni menüvel is arra, hogy ebéd után milyen élvezetek várnak ránk. Aztán kellemes társaságban, beszélgetve kóstolgatni a régi és új kedvenceket. Élvezni a palackba zárt napsütést, az egyedi ízeket, zamatokat. Lassan kortyolgatva felfedezni a gyümölcsös, fűszeres felhangokat, miközben a színpadon olyan remek előadók tolmácsolásában szól a jazz, a szving, mint Voga Viki, a Hot Jazz Band, a Blahalouisiana, a Váczi Eszter Quartett, Bódy Magdi, Török Ádám és a Freedom, Szakcsi Lakatos Béla, a Belau, a Djabe és a Budapest Bár.
  
  A közel harminc pincészet borait végigkóstolni, még három nap alatt is reménytelen vállalkozás, ezért érdemes lesz előbb mustrát tartani a pavilonok között.
  S mielőtt azzal vádolnák a szervezőket, hogy ez férfi program, megnyugtathatok mindenkit, hogy az egész család jól érezheti magát, hiszen az absztinensek, vagy kiskorúak is zavarba ejtően sok finomság között válogathatnak. Ízes ételek, csodás sajtok, mennyei sütemények csábítgatják illatukkal a résztvevőket mind a három délutánon.
  
  Az előrelátóbbak pedig akár a családi ünnepekre, vagy ajándékba is vásárolhatnak a nemes nedűkből, csak jól rejtsék el maguk elől, nehogy karácsony előtt kiürüljön az üveg!
  
  (Vincze Mara)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 borgia    paul di´anno    whitechapel    esazlesa    sharon tate    stimmgewalt    győri andrea éva    ticketexpress    slash    apacsok    blind myself    shia laboeuf    before the dawn    paul giamatti    skore    szabad európa rádió    gutted    after the burial    crossholder    pray for villains    kassandra    sanctuary    v.iv fesztivál    eat pray love    utódomra ütök  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!