hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2004. június 10. csütörtök   15:13
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Harry Potter és az azkabani fogoly (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban)
Hazai bemutató: 2004. június 10.

  Teltházas mozitermek, mega-pattogatott kukoricával egyensúlyozó szülők, izgatott gyereksereg. A Harry Potter harmadik részének díszbemutatóján talán egy szabad szék sem maradt. Úgy tűnik, minden egyes új epizód után egyre többen kíváncsiak az ifjú varázslótanonc kalandjaira.
  
  Bár nem tartom magam Harry-rajongónak (még nem olvastam egy kötetet sem) az előző két részt becsülettel megnéztem, ha másért nem is, a nagy felhajtás miatt.
  Maradandó Potter őrületet ugyan nem okoztak bennem, de élveztem őket, mint egy jól eltalált gyerek-felnőtt mesét, amolyan régimódi Agatha Christie-s nyomozósdival tálalva. (ebben a műfajban azonban nem biztos, hogy a néző másodszor is végigizgulja ugyanazt a nyomozást)
  
  Mivel nem ismertem a Harry Potter és az azkabani fogoly történetét, elképzelésem sem volt, milyen bajba fog most keveredni főhősünk. Bő egy óra után azonban az az érzésem támadt, ez nem az a Harry Potter, akit megismertünk, sőt, semmi sem olyan, mint eddig.
  
  A történetről nem is írnék sokat, úgyis tudjuk, hogy van ez az azkabani fogoly, aki félőrülten vicsorog a wanted felirat alatt, és meg akarja ölni Pottert.
  Aki olvasta a könyvet, úgyis tudja, mire számítson, aki pedig nem, annak meghagynám a meglepetéseket.
  Meglepetések ugyanis bőven érik az embert film közben.
  
  Mindazon túl, hogy a gyerekek, hát igen, nőnek, növögetnek, Harry (Daniel Radcliffe) lassan túlnyúlik a vásznon, sokkal több részletet és külső helyszínt ismerhetünk meg, mint eddig. Látszik, hogy a filmre szánt költségek az egekig ugrottak, az előző részek visszafogottabb látványvilágához képest most ezernyi apróságban gyönyörködhetünk. Több szellem, több izgő-mozgó festmény, több trükk és még több eső. Olyannyira varázslatos, mégis ízig vérig angol környezetet sikerült létrehozni, hogy nyugodt szívvel elhihetjük: Roxfort valóban létezik. A film talán legmegkapóbb jelenete, mikor Harry egy griff és ló keverék, óriás madáron (tudom, furcsán hangzik) végigrepül az iskola, majd a környező tavak felett.
  
  A készítők nem sokat törődtek az előzmények, vagy a szereplők bemutatásával. Pontosabban a mindenki készült Potterből- elv alapján egyetlen szóval sem segítik a feledékeny nézőt, a ki-kicsoda? és az az micsoda? kérdéskörökben. Ennél fogva az iskola életébe is jobban beleláthatunk, órákra látogathatunk (természetesen mindegyik a történethez kapcsolódik), beleshetünk a diákszállókba és a tanári szobákba. Lupin professzor örökmozókkal telepakolt szertárja külön élmény a szemnek.
  
  Ha mindez ilyen szép és jó, akkor miért süllyedtem mégis a székbe, és miért éreztem úgy, hogy azkaban szellem-őrei nemcsak a szereplőkből, de belőlem is elszívnak minden boldog emléket és pozitív energiát?
  
  A film hangulata alapvetően sötét és nyomasztó, gondoskodnak erről a nehéz, őszi színek, vagy épp a téli szürkeség, az állandó esőzés.
  Azt írtam, ebben a részben semmi nem volt a régi, és ez a három jóbarátra is igaz. Mintha Andersen Jégkirálynőjének szilánkja fúródott volna a szemükbe, Harry, Hermione és Ron teljesen elszeparálódik egymástól. Nyoma sincs a gyerekesen kedves nyomozósdinak, hiába a közös jelenetek, az embernek a hideg futkos a hátán, annyira megváltoztak egyetlen nyári szünet alatt. (talán kamaszodnak?)
  
  Harry mindenkitől elzárkózik, Ron alig kap valamicske teret, Hermionéból pedig sikerül a legutálatosabb strébert varázsolni, akire csak vissza tudunk emlékezni iskolai éveinkből.
  Egyáltalán, nevetnek ezen a kölykök a film 135 perce alatt? Mert a moziban ülő gyerekek nem rúgták ki a széket jókedvükben. Sőt. Az érzékenyebb szülők a rásegítő számok nélkül is rájöhettek, hogy bizony, ez a film nem igen ajánlott bizonyos korosztály alatt.
  
  Most nem a vérfarkassá változó tanerőre gondolok, ami az éjszakában játszódó csúcsponton csak ráteszi az ire a pontot. A félelmeink szülte mumusokra, amik nem minden esetben pókok és matek tanárok, vagy az egymást nem értő, elidegenedő barátokra, Harry Potter szinte kézzel fogható magányosságára.
  
  Persze lehet, a gyerekek a moziban már kívülről fújták az azkabani fogoly történetét, egyszer már végigfélték az ágyukban, lámpaoltás előtt, az ő fantáziájukhoz képest semmiség egy ilyen film. Ők már azt is tudják, mi lesz a negyedik évadban. Én várhatok rá másfél, két évet, ki tudja, addig elmélkedhetem, ugyan, hogyan fog A Harry Potter kimászni ebből az érzelmi mélypontból. Mert ha ilyen roham léptekkel süllyed a jövőben is, az ifjú záróvizsgáira már csak gyászruhában, papírzsebkendővel ülhetünk a moziba.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Áprilisban ismét mozikban a klasszikus Indiana Jones trilógia!
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 structures    kosheen    ben affleck    toportyán férgek    the adjustment bureau    oceano    horda    erik sumo band    at the drive-in    dreadful peace    billy bob thornton    ray charles    attila    eluveittie    steroid    dfsdfs    auróra    dreadful peace    up in the air    green hornet    mary popkids    helmet    pixies    fabricius anna    kate hudson  

r49
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!