hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2017. július 24. hétfő   16:57
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Nem vettek fel az egyetemre? Ne ess kétségbe!


  Hamarosan kiderülnek a felvételi ponthatárok. Bár minden jelentkező bízik abban, hogy bekerül az áhított főiskolára vagy egyetemre, nem árt, ha van egy B terv is. A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtött néhány lehetőséget erre az esetre.
  
  A 2017-es felvételi ponthatárait július 26-án, este nyolckor hozzák nyilvánosságra. Azonban akkor sem kell kétségbe esni, ha idén nem vettek fel a kiszemelt főiskolára vagy egyetemre, hiszen számos lehetőség van még előtted, ha tanulni szeretnél.
  
  A legkézenfekvőbb lehetőség a pótfelvételi eljárás, melyre várhatóan augusztus közepéig lehet majd jelentkezni. A pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akik a hagyományos felvételi eljárás során semelyik felsőoktatási intézménybe nem kerültek be, vagy egyáltalán nem is jelentkeztek. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételiben már csak egyetlen helyre lehet jelentkezni, a felsőoktatási intézmények pedig jellemzően már csak önköltséges formában indított képzésekre vesznek fel jelentkezőket.
  Ha a pótfelvételi sem hozza meg a várt eredményt, elkezdhetsz további pontokat gyűjteni a következő, őszi felvételi időszakra, például szintemelő érettségi vagy nyelvvizsga letételével.
  
  A főiskolai vagy egyetemi továbbtanuláson túl azonban más lehetőségeid is vannak, például elvégezhetsz egy OKJ-s képzést.
  
  2015 júniusától az állam már két szakma megszerzését biztosítja ingyenesen. Nappali tagozaton 25 éves korig, esti tagozaton korhatár nélkül lehet ingyenesen tanulni. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.
  
  Érettségivel szakképesítésenként három tanéven keresztül lehet ingyenesen tanulni. Az OKJ-s képzések nagy része kétéves, így az sem okoz gondot, ha az Országos Képzési Jegyzékben előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig tart megszerezni a bizonyítványt.
  
  Jelentősen lecsökkent azonban azoknak a felnőttoktatási intézményeknek száma, ahol ingyenesen lehet szakmát tanulni, és nem is minden az Országos Képzési Jegyzékben szereplő szakma végezhető el államilag támogatott formában, csak fizetős felnőttképzésben. Számos felnőttképző intézmény indít OKJ-s tanfolyamokat, ahol rövidebb idő alatt szerezhetik meg a szakmai végzettséget a jelentkezők, mint az iskolarendszerű képzések során.
  
  „A felnőttképzések nem ingyenesek, nem jár a jelentkezőknek diákigazolvány, de a szervező iskolák számos más előnyt nyújtanak a tanulóknak. Ezek az iskolák igyekeznek alkalmazkodnia munkaerő-piaci kereslethez, és sok esetben partnercégekkel együttműködve segítenek a végzett tanulóknak az elhelyezkedésben. A diákok igényeihez is jobban igazodnak az iskolarendszerű képzésekhez képest, például többféle ütemezésben indulnak tanfolyamok, hogy munka mellett is be tudjanak járni a tanulók. Mivel ezek piaci alapon működő iskolák,így jobb körülmények közt, modernebb eszközökön sajátíthatják el a diákok a választott szakmát.” – nyilatkozta Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu munkatársa.
  
  Fontos tudni, hogy az OKJ-s képzéssel nem fogynak az államilag finanszírozott félévek, így ugyanannyi ideig tanulhatsz majd állami ösztöndíjas formában, mint azok, akik nem szereztek OKJ-s végzettséget. (Ez egyébként fordítva is igaz: ha már van diplomád, akkor is ingyenesen végezhetsz el két OKJ-s tanfolyamot.)
  
  Felsőfokú vagy emelt szintű OKJ-s képzéseket abban az esetben is érdemes elvégezni, ha a későbbiekben egyetemi vagy főiskolai képzésre szeretnél jelentkezni, hiszen ha az adott szakirányon tanulsz tovább, és a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettségért 32 többletpontot kaphatsz.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 tóth vera    christina aguilera    harcsa veronika    the green hornet    kissi´ dynamite    after all    lo!    leaves eyes    iron maidnem    kontroll csoport    csorna    nervecell    the descendants    truth and its burden    glen berger    közért noise    dark tranquillity    frozen crown    larry hangman    barabás lőrinc eklektric    death    stereochrist    stesztay dávid    hiúz    stan lee  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!