hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2017. augusztus 5. szombat   17:28
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Egyre több magyar orvos tér haza külföldről


  Az orvosok tömeges elvándorlása óriási visszhangot kapott az elmúlt időszakban, hiszen a szó szoros értelmében a legfájdalmasabban érinti a kérdés a magyar lakosságot. Tény, hogy tavaly 389 végzett általános orvos kért külföldi munkavállalási engedélyt, arról kevesebb szó esik, hogy hányan döntöttek a hazatérés mellett, és miért.
  
  Az egyetemeken nagyon drágán képezzük az orvosokat, de főként más országoknak. Norvégiában ezzel szemben elenyésző az orvosképzés, ők importálják többek közt a mi szakembereinket, miközben a magyar orvos márkanévvé nőtte ki magát.
  
  Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint önszántukból hazaelhagyók nagy részét emiatt életük végéig gyötri a honvágy mellett a lelkiismeret-furdalás. Arról senki nem beszél, hogy a külföldre távozó gyógyítók közül mennyien vágynak haza, és milyen megoldást választanak a kétlakiságra.
  
  A legfrissebb statisztikák szerint míg hat évvel ezelőtt több mint nyolcszáz magyar orvos kért munkavállalási engedélyt, úgy tavaly már a négyszázat sem érte el a számuk, a tendencia tehát csökkenő.
  
  Dr. Szöőr Anna az elmúlt években sok külföldön élő, vagy már hazatért magyar orvossal beszélgetett. Újrakezdés programja során szerzett tapasztalatai szerint a kinn maradókat az anyagiak mellett a jobb munkakörülmények is motiválják, ugyanakkor a visszaköltözők döntésében nagy szerepet játszik a közép-kelet-európaiságból adódó kisebbségi érzet.
  
  Példaként említette, hogy egy Skóciában praktizáló orvos házaspár azzal kereste meg, hogy az ottani létük következtében megromlott kapcsolatuk helyrehozásában segítsen, mert kint nem találják a megoldást.
  
  „Hiába lenne rá pénzük fogorvosokként, Skóciában három év kint lét után sem tudnak párterápiára járni, mert nem képesek kifejezni legbensőbb érzelmeiket angolul, pláne skót tájszólással kifejezni. Hasonló okok miatt tért haza egy nemrég MTA-taggá választott nőgyógyász professzor Angliából, miután gyermekei arra kérték, ne járjanak a szülők értük az iskolába, mert a fiataloknak az oxfordi elit környezetben kellemetlen, hogy akcentussal beszélnek angolul” – magyarázta a lélektanász.
  
  A hazatérésben a honvágy a másik komoly tényező. Egy az Amerikai Egyesült Államokban gyermekgyógyászati praxist építő magyar orvos két évtized után jött haza, hogy magyar gyermekeket gyógyíthasson. Számára Debrecen jelenti az otthont és érzelmi okok miatt úgy döntött, hogy a szülővárosából való lányt vesz feleségül, a fiai pedig debreceni diákok lesznek kettős állampolgárként.
  
  De nem ő az egyedüli, aki hasonlóként cselekedett.
  
  „A rákkutatás egyik fellegvárától, Amerikából húzott haza a szíve egy fiatal, tehetséges tudóst, aki nem bírta tovább elviselni, hogy nem a szülővárosa az otthona, holott tudta, hogy onnan bármikor pályázhat kutatói ösztöndíjakra. Sőt, van olyan ösztöndíjasunk, aki Magyarországon kutat amerikai fizetésért” – mesélte.
  
  A szakértő kiemelte, hogy mára Európa bármely országa, de lényegében az USA felé is szinte eltűntek a távolságok. Dr. Szőör Anna szerint ezáltala külföldi élet adta egyéni, lelki problémákra van átmeneti megoldás az egészségügyben dolgozók bérének mielőbbi rendezéséig. Ilyen a külföldön vállalt hétvégi ügyelet, az ott elvégzett speciális műtétek, tehát a feladatorientált külföldi munkavállalás adott időintervallumra korlátozva.
  
  „Az Újrakezdés programomra nemrég eljött egy egészségügyi szakdolgozó, aki gyönyörűen megfogalmazta a lényeget: nem minden virágot lehet büntetlenül egy másik cserépbe átültetni
  ”– zárta szavait a jogász-pszichológus.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 death is not glamorous    neochrome    beholder    fábián juli    rhapsody of fire    mastodon    hungaroconnections    jaya the cat    salma hayek    lighthouse project    soulfly    teurgia    violator    megaagy    velvet underground    new model army    kárpátia    burning witches    rutkai bori    sepultura    carpathian forest    illumishade    csiribiri    bullet for my valentine    how to train your dragon  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!