hosting: Hunet
r31
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2017. április 27. csütörtök   17:11
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Hatalmas sikerrel zárult a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál


  24 nap, 109 helyszín, 187 program – kivételes produkciók, telt házas előadások és koncertek, felejthetetlen pillanatok. Vasárnap a legendás Kodály-mű, a Háry János bemutatójával ért véget a három és fél héten át zajló 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A gazdag fesztiválprogramot páratlan érdeklődés kísérte, a hazai és nemzetközi közönség Budapest legfontosabb előadóművészeti helyszínein, koncerttermeiben, színházaiban, kiállítótereiben, múzeumaiban és rendhagyó helyszíneken, utcán és köztereken is találkozhatott a fesztivál művészeivel, programjaival. 338 nap múlva, 2018. március 30-án kezdődik a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál.
  
  Az idei fesztivál színes programkínálatában komoly- és kortárs zene, opera, jazz, könnyű- és világzene, táncművészet, újcirkusz, színház és képzőművészet, design és divat is helyet kapott. A programokat a várakozásokat felülmúló érdeklődés kísérte, számos eseményre már a fesztivál kezdete előtt megvették a belépőket.
  
  A fesztiválélményhez immár szervesen hozzátartozik, hogy számtalan produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható először: 2017-ben a Magyar Állami Népi Együttesnek, a Recirquel Újcirkusz Társulatnak, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek és Barta Dóra társulatának köszönhetően négy ősbemutatót ünnepelt a fesztivál, és hét magyarországi bemutatónak, valamint kilenc színházi premiernek örülhetett a hazai közönség. Az új produkciók zöme a bemutatót követően is műsoron marad.
  
  A fesztivál három és fél hetében többek között olyan kiváló művészek és világsztárok látogattak Budapestre, mint Bertrand de Billy és a Lausanne-i Kamarazenekar, Pascal Rogé, Goran Bregovic, a Prágai Filharmónia Kórusa, Edward Clug rendező-koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese, de koncertet adott még Ivo Pogorelich, Gyenyisz Macujev, a fesztiválon ünnepelte a húsvétot René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin, valamint a RIAS Kammerchor. Hatalmas várakozás övezte a világpremier után alig néhány héttel hazánkba érkező Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című produkciót.
  
  A kiegyezés évfordulójáról megemlékezve Liszt Koronázási miséjével állt színpadra az Osztrák–Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa, az eseményen részt vett a kenti hercegné, a brit uralkodói család egyetlen magyar származású́ tagja férjével, a kenti herceggel. A pár nemcsak a koncertről és Bogányi Gergely zongorajátékáról beszélt lenyűgözve, de Zoób Kati különleges ruhakölteményeiről is. A kiegyezés kori divat motívumaiból inspirációt merítő kreációkat a Müpa tereiben egy rendhagyó divatbemutató keretében láthatták a koncertre érkezők.
  
  Számtalan művész elismerően nyilatkozott a Budapesten töltött időszakról, kiemelve a közönség odaadását és figyelmét. A többszörös Grammy-díjas Snarky Puppy zenekar például a koncert után, a szokásoktól eltérően teljes létszámban dedikált. A dél-afrikai operaénekesnő, Pumeza Matshikiza áriakoncertje előtt mesélt hazai újságíróknak arról, hogy mennyire szeret magyar művészekkel együttműködni.
  
  Nánási Henrik, a Komische Oper Berlin főzeneigazgatója arról beszélt, milyen fontos számára, hogy a fesztivál keretében Budapesten állhat színpadra világszerte turnézó együttesével. Vittorio Storaro, a filmművészet élő legendája, a háromszoros Oscar-díjas operatőr pedig személyesen vezette körbe a sajtó képviselőit Writing with Light című fotókiállításának megnyitóján.
  
  A meghosszabbított, három és fél hetes időtartam lehetővé tette, hogy több műfajban is különleges, „fesztivál a fesztiválban” élménnyel bővüljön az eseménysorozat: több mint tízezer ember látogatott el a Budapest Art Week programjaira, rengetegen voltak kíváncsiak a III. Fotóutca Fesztivál kiállításaira és workshopjaira, a Pont Fesztivál családi programjaira és rendhagyó koncertjeire, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest bemutatóira. Számtalan ingyenes, izgalmas produkcióval találkozhattak a nézők a Budapest utcáin felállított hatalmas, piros BTF-kockákban, valamint az első ízben megvalósult Akvárium Tavasz Terasz ingyenes eseményein.
  
  A hazai és a nemzetközi média is kiemelkedő figyelemmel kísérte a fesztivált, a kritikák és beszámolók pedig elismerően beszélnek a programok kiemelkedő minőségéről és a fesztivál egyedülálló hangulatáról. A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába. Mindez folytatódik a következő évben is, és a szervezők – a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség – idén a fesztivál zárásával egy időben jelentik be a következő évi eseménysorozat dátumát és első neveit.
  
  A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018. március 30-án indul és április 22-ig tart, és olyan világsztárokat hoz a magyar fővárosba, mint Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra; a kiváló zenekart Mirga Gražinytė-Tyla vezényli. A fesztivál vendégeként lép színpadra a világ egyik legfényesebb zongoracsillaga, a Grammy-díjas izraeli–amerikai művész, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok. Április 7-én és 8-án Ákos 50 címmel rendhagyó, ünnepi estre készül a Kossuth-díjas énekes és dalszerző, Kovács Ákos. 2018. április 19-én pedig először koncertezik hazánkban a zseniális francia koloratúrszoprán énekesnő, Natalie Dessay.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Magyarországon is elindul a MERITA projekt – európai kamarazenei együttműködés
Nemzetközi kiválóságok érkeznek a II. Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválra a Belvárosi Főplébánia-templomba
NOT_FOUND
Műfaji és földrajzi határokon átívelő élményeket hozott a negyedik Bartók Tavasz
Együtt, egymásért! - Kárpátaljai est a Fonóban
Három Vámos – mesterségük: fényképész
Hat városban tartják meg a II. Halász Ferenc Országjáró Tehetségkutatót
Tavasz, muzsika, Európa
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kapcsolat    junkies    smici 50    spirit blue    moonsorrow    fran palermo    hegyalja fezstivál    kataklysm    scary guys    a dilemma    milla jovovich    steve lukather    diablo blvd     natalie portman    natalie cole    marry me in vegas    tony iommi    tankard    dance or die    kiss    vallenfyre    butch vig    fast five    nina hagen    james l. brooks  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!