hosting: Hunet
img_up/1611/bannerc96814ea.gif
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2017. április 26. szerda   16:52
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
22 Grammy-díjas legenda zenész ikonokkal - CHICK COREA TRILOGY: feat. Eddie Gomez, Brian Blade
2017. május 2. 20h,  MoMSport

  „Ismerni kell más dolgokat is, mint a zene, mert mindezek szélesítik a művészi érzékenységet.”
  
  A Get Closer Concerts újabb nagyágyút hoz Budapestre. Chick Corea egy igazi zenész ikon, egy élő legenda. A 22 Grammy-díjjal rendelkező billentyűs, zeneszerző és zenekarvezető 63 jelöléssel a negyedik legtöbbször jelölt művész a Grammy történetében. Otthonosan mozog különböző zenei stílusokban, legyen az akár avant-garde, bebop, jazz-rock fúzió, vagy gyermekdalok. A kamara- és szimfonikus művek is ismerős terep számára. Budapesti koncertjén májusban két legendás zenész lesz a társa, a kétszeres Grammy-díjas bőgős, Eddie Gomez és Brian Blade, dobos.
  
  Chick Corea még soha nem volt olyan termelékeny, mint a 21. században. Játszik akusztikus zongorán, szintetizátoron, szólóban, vagy különböző zenekarok vezetőjeként, tagjaként. Munkája és tudása elismeréseként csak ebben az évtizedben háromszor választották meg az év művészének. Az 1941-ben Massachusettsben született Chick Corea egy fáradhatatlan alkotó szellem, akit folyamatosan újra és újra felfedeznek a művészete által. Ahogy a New York Times írta róla „ő egy égitest, lelkes és örökifjú„.
  Ezen a különleges koncerten Corea megosztja a színpadot a legendás és a kétszeres Grammy-díjas bőgőssel, Eddie Gomez-zel, aki olyan lenyűgöző a jazz óriásokkal zenélt együtt, mint Miles Davis, Dizzy Gillespie, Bill Evans, Gerry Mulligan, és Benny Goodman. Eddie egyedi hangzása és stílusa számos Grammy-díjas, valamint több száz, a világot átívelő jazz, klasszikus, latin jazz, rhythm & blues és a kortárs zenei felvételen hallható. A trió harmadik tagja az örökifjú és sokoldalú veterán, Brian Blade, aki széles körben elismert a jazz világában, mint dobos és zeneszerő. Olyan csillagoknak adta a ritmust, mint Daniel Lanois, Joni Mitchell, Bob Dylan, Wayne Shorter, Seal, Bill Frisell és Emmylou Harris.
  Chick Corea
  
  Szinte közhely, hogy a zene milyen komoly hatást gyakorol a társművészetekre. Nem csak a zene és a zenészek inspirálták a képzőművészeket, hanem számos zenész egyben tehetséges képzőművész is. Gondoljunk csak John Lennon, Jim Morrison grafikáira Joni Mitchell, Bob Dylan, David Bowie, Tony Bennett és Miles Davis festményeire vagy Captain Beefheart expresszionista alkotásaira, akit a hazai underground szcéna festőként, íróként és zenészként is aktív alakja drMáriás, a kedvenc zenész-festőjének tart. Ha pedig hazai színtér, nem hagyhatjuk ki Gyémánt László, feLugossy László, Wahorn András, ef Zámbó István, Kiss Tibor alkotásait vagy a fotósként is jelentős Grencsó István nevét sem.
  A jazz egyik legnagyobb kortárs legendájáról Chick Corea-ról, csak kevesen tudják, hogy a zene és versek mellett a rajzolás is érdekli. Utazásai során, buszon, repülőn mindig nála van a vázlatfüzete. „Úgy találom, hogy a rajz nagyon pihentető és szórakoztató dolog. Szeretem használni ceruzákat és zsírkrétákat leginkább azért, mert kényelmes és könnyen hordozható az úton. Élvezem, mikor csak úgy random készítem képeimet, bár nincs különleges technikám, de, ahogy a vonalak és foltok megjelennek a felületen azonnal meg tudom állapítani, hogy tetszik-e, amit látok.”
  
  Chick Corea évek óta folyamatosan koncertezik, sokszor párhuzamosan több zenekarával is, naptára már 2017-re is teljesen betelt. Tavaly töltötte be a hetvenötödik évet, amit egy közel két hónapos koncertsorozattal ünnepelt meg.
  
  A legendás new yorki Blue Note Jazz Clubban október 19-e és december 11 között, 33 koncertet adott, több mint 20 különböző alkalmi formációval. Szinte mindenki ott volt, akivel az elmúlt évtizedekben, valamelyik projektjében együtt játszott. Az eseményen John McLaughlin, Kenny Garrett, Mike Stern, Gary Burton, Marcus Miller, Herbie Hancock és még vagy két tucat muzsikus mellett természetesen fellépett jelenlegi triójának két tagja Eddie Gomez és Brian Blade is.
  
  Eddie Gomez
  A puerto ricoi bevándorlók gyermeke, Eddie Gomez, Chick Corea az egyik legrégebbi barátja és zenésztársa, tizenéves koruk óta ismerik egymást, mindketten az Egyesült Államok egyik legjobb művészeti iskolájában, a new yorki Juliardban végeztek és kezdetben csak néhány háztömbnyire laktak egymástól. Útjaik időlegesen szétváltak, mikor a fiatal bőgős csatlakozott modern jazz-zongoristák egyik legkülönlegesebb és egy egész zenészgenerációra - köztük Chick Coreára is - nagy hatást gyakorló tagjának, Bill Evans triójához. A zenekarban töltött - két Grammy-díjat is eredményező - 11 év fordulópont volt Gomez karrierjében, hisz elmondása szerint itt tanult meg mindent, amit nem csak a jazzről, hanem az élet egyéb fontos dolgairól is tudni kell.
  
  1977-ben lépett ki Evans zenekarából és a következő évtizedekben olyan jazzikonok partnere volt, mint pl. Dizzy Gillespie, Freddie Hubbard, McCoy Tyner vagy John Abercrombie. Tagja volt a legendás Steps Ahead-nek és a hetvenes évek második felétől, Chick Corea több lemezén szerepelt. Saját zenekarát 1992-ben alakítja meg a zongorista Stefan Karlssonnal és a legendás dobos Jimmy Cobbal. Tizenegy szólóalbuma mellett, vagy 40 korongon találkozhatunk nevével. Játszott olyan kortárs zenei előadókkal játszott, mint a Kronos Quartet, a Tashi Ensemble vagy a klarinétművész Richard Stoltzman, illetve néhány pop - Art Garfunkel, Mark Knoffler vagy Judy Collins - albumon is muzsikált. Eddie Gomez pályafutása során dolgozott magyar zenészekkel is, Szabó Gáborral a hetvenes években turnézott, legutóbb pedig öt éve Halper László, Band of Gypsys Reincarnation zenekarának vendégeként lépett fel - Jimi Hendrix 70. születésnapjára rendezett koncerten – zenészbarátja, Steve Gadd társaságában a Művészetek Palotájában.
  
  Gomez nem csak zenészként, hanem pedagógusként is jelentős munkát végez. Puerto Ricoban a művészeti Konzervatórium igazgatója és átfogó kulturális projektek elindítója és vezetője volt, valamint egyetemi mesterkurzusokat tart szerte az Egyesült Államokban és Európában. A világ egyik legszínvonalasabb zenei képzését nyújtó Berklee Egyetem, első európai - a spanyolországi Valenciában alapított - campusának díszdoktora.
  Művészi attitűdjét egy interjúban így fogalmazta meg: „Minden nap mikor felébredek, arra gondolok, hogy a mai nap is arról szól, hogy jól játsszak a hangszeremen. Ez ad számomra energiát, ezt szeretem, ez a szenvedélyem. Ugyanennyire fontos számomra a jó étel, egy jó kávé, a múzeumok, az irodalom és a filmek. Ezek összefüggenek. Diákjaimnak is azt mondom, hogy ismerni kell Caravaggiot, Velázquezt, Picassot, Vermeert, vagy George Bernard Shawt. Ismerni kell más dolgokat is, mint a zene, mert mindezek szélesítik a művészi érzékenységet.”
  
  Brian Blade
  Brian Blade, a Chick Corea Trió dobosának és legfiatalabb tagjának érzékenységére gyerekkorában elsőként a gospel gyakorolt nagy hatást, hisz édesapja több mint 50 éve a szülővárosának, a louisianai Shreveport baptista egyházának vezető lelkipásztora. A szintén dobos bátyja, Brady – akivel a gyülekezeten kívül, még soha nem játszott együtt - hatására tolódott érdeklődése az iskolai hegedű órák felől a dobok irányába. Szintén bátyjának köszönheti az első, ajándékba kapott Chick Corea lemezét is. A testvérek – mobiltelefon és az internet mellett - ha tehetik, még mindig tökéletes kézírással írt leveleken keresztül tartják egymással a kapcsolatot, ha a munkájuk során hosszabb időre távol kerülnek egymástól.
  
  Blade-t a gospelt követően a country és a blues fogja meg, a The Neville Brothers, az Earth, Wind & Fire és Stevie Wonder zenéjén keresztül az R&B. A Modern Jazz Quartet, életének első koncertélményeként, a bepopot égették a lelkébe, majd Miles Davis és John Coltrane lemezei húzzák be a jazz mélyére, a poppal pedig Joni Mitchell hangján keresztül találkozik. Szülővárosa Texas és Arkansas és Louisiana határán fekszik, így New Orleans zenei mikrokozmoszának multikulturális hangjai csak később, egyetemi évei alatt érik el.
  Elvin Jones, Tony Williams, Art Blakey és a Led Zeppelin dobosát, John Bonham nevét említi, ha példaképeiről kérdezik. A kilencvenes években Kenny Garrett három, Joshua Redman négy lemezén játszik, majd 1997-ben megalakítja saját zenekarát, a jazz, a blues, folk lenyűgöző keverékét játszó Brian Blade Fellowshipet. Ugyanebben az esztendőben feldobolja Bob Dylan, Time Out of Mind albumát, majd gyerekkori idoljának, Joni Mitchellnek két albumán szerepel.
  
  A kétezres évekre generációjának az egyik legkeresettebb, több műfajban is otthonosan mozgó dobosa lett. Saját zenekara mellett többek között Wayne Shoter együttesében, Bill Frisell, John Patitucci, Charlie Haden partnereként illetve Marianne Faithfull, Daniel Lanois, Emmylou Harris, Seal, Tony Levin projektjeiben szerepelt. Neil Youngot zseniálisnak tartja, bár nagy bánatára, mindeddig nem volt lehetősége a veterán gitárost kísérni.
  2009-ben dolgozik először Chick Corea-val. A Five Peace Band (Corea, McLaughlin, Garrett, és McBride) ázsiai koncertjein pótolja az eredeti dobost, Vinnie Colaiuta-t. 2014-ben találkoznak ismét, a Budapesten fellépő trióval csak nevében egyező Trilogy című albumot készítik el Christian McBride-al közösen.
  2009-ben gitárt vesz a kezébe és zenészbarátaival elkészíti a mélyen személyes, egyfajta családi emlékiratnak, önéletrajzi lemeznek nevezhető, témáiban a hitet, a családot, a szeretetet, a veszteséget is érintő folkos, bluesos Mama Rosa-t.
  
  Blade eddigi munkássága is bizonyítja, hogy sosem zenei kategóriákban gondolkozik, a játék szabadsága, öröme izgatja. Dobosként sem elszigetelt, groove-kat játszó muzsikusként tekint magára, hanem a zenészek közötti kölcsönhatás, kapcsolat inspirálja.
  Máig imád lemezboltokba járni. „Bemegyek a boltba, keresek valami különlegeset és akkor hallok valami mást, ami egy másik folyosóra vezet. Szeretem az ilyen tapasztalatokat, a kísérletezést.”
Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:
 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2021. április 20.
Loudness 2021. DURER KERT (Dürer Kert - Budapest)
2021. május 3.
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2 (Papp László Budapest Sportaréna)
2021. május 13.
Nick Cave and the Bad Seeds 2021. tavasz (Papp László Budapest Sportaréna)
 a rovat legfrissebb cikkei: 
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
Unleash the Archers, Striker, Northtale a Barba Negra klubban
Főzzünk embert és együnk tudományt! - a Tudósok ökumenikus diétakoncertje Afrikából
Az online térbe költözik a Müpa tehetségbörzéje, a Jazz Showcase
Online koncertre vár minket a Dream Theater
Estas Tonne Magyarországon- Essential Sounds of the Universe
Fishing on Orfű 2021. Pótdátum!
A hazai jazzszcéna két kiválóságával folytatódik az ősz a Müpában
 kiemelt 
2022-ben Accept, Phil Campbell and the Bastard Sons, Flotsam & Jetsam a Barba Negra klubban
  
2022

Unleash the Archers, Striker, Northtale a Barba Negra klubban
Fleshgod Apocalypse, Ex Deo 2021
Pineapple Thief az A38-on
Helloween 2021. UNITED ALIVE PART 2
 friss hozzászólások 

Két tizenéves srác hip-hop projektje (2)
Cinetrip nyár (1)
Turin Horse címmel debütál a Bengal rockprojekt videoklipje (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto Music
Hammer Concerts
Livesound Productions
VilágVeleje Produkció

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 pfa    stuck mojo    zzz    torture squad    gypo    tommy lee jones    milarepa    damon albarn    melechesh    keith richard    faces of suffering    the jet-sons    fővárosi nagycirkusz    in this moment    rudolf péter    hawtwhore heights    avatarium    diablo blvd    arnÓczky noÉmi    therion    the kooks    reason-x    sigur rós    gio geraca    jeremy renner  

img_up/1611/bannerc96814ea.gif
Copyright 2000-2021 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!