hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
előzetes [koncert]  2017. március 23. csütörtök   17:12
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Írország és Skócia a Fonóban - M.É.Z. koncert, ír táncház , skót duda és scotch


  Ami csak eszünkbe juthat az írekről és a skótokról, nos, annál még többet kapunk 2017. március 25-én a Fonó Budai Zeneházban. Alig egy héttel az írek nemzeti ünnepe, Szent Patrik napja után valódi ír-skót életérzés vár ránk ezen a különleges estén.
  
  A műsort az első magyar skót dudás, Kéri György nyitja, aki mindenben ragaszkodik az eredeti skót szokásokhoz. Hat évesen döntötte el, hogy ez lesz élete küldetése. Éveken át járt Skóciába dudakurzusokra, hogy az igazi mesterektől tanuljon. Még a hangszer bonyolult hangolását is elsajátította, mert itthon semmilyen szaküzlet vagy hangszerkészítő nem tudott ebben segítségére lenni. Csaknem ezer alkalommal állt már színpadon, igen illusztris előadók körében (Ronan Morgan, John Murphy, Lerch István, Charlie, Demjén Rózsi, Koncz Zsuzsa, Old Boys, MÉZ, Illényi Katica, Gregor József). Nem csak duda játéka elbűvölő, de megjelenése is követi a skót formulát. A tévesen szoknyának nevezett, egyedi kockás mintákkal díszített kiltben és speciális Highlander öltözetben muzsikál. Elmondása szerint „a skót dudásért bomlanak a nők. A skót dudásnak csak két vetélytársa akad: a spanyol torreádor és a magyar huszár.” A nem mindennapi látvány és dudaszó mellé játékot is ígér, amelynek fődíja 2 üveg skót whisky.
  
  Ezt követi az 1988-tól működő M.É.Z. együttes koncertje. Ők azok, akik „meghonosították” itthon az ír-skót tradicionális zenét. Népdalokat, balladákat, kocsmadalokat hallhatunk több száz év népzenei kincséből merítve. Kilenc lemezzel és több mint kétezer koncerttel a hátuk mögött mára már bizonyára kiléptek nevük eredeti jelentéséből, amely szerint ők egy Meg nem Értett Zenekar. Az elnevezés egyébként legelső koncertjüket „fémjelzi”, amikor is elvállaltak egy szalagavató bálon egy ír és skót zenei koncertet, ami a főpróbán annyira rosszul sikerült, hogy az iskola visszamondta a fellépést. Innen tehát a név, és talán a szlogen is, hogy „az a zenekar, melynek nem célja, hanem dolga van.” Mindenesetre már ’93-ban a Jethro Tull előzenekaraként játszottak, számos nívós helyen léptek fel az évek alatt, és egy különleges albumuk (A dublini út) is született, melyet Földes László Hobóval közösen készítettek.
  
  A koncert után ír táncház vár! A közkedvelt és látványos táncokat a Ronan Morgan tánciskolájában végzett Kuklis Henriette fogja bemutatni és tanítani. Az ír táncot eleinte dudán és hárfán játszott zenével kísérték. A 18. században, Írországban megjelent a táncmester. Vándorló tánctanár volt ő, aki faluról falura járt a megyében, és táncolni tanította a parasztokat. 1994-ben az Eurovíziós dalfesztiválon a Riverdance sztárja, Michael Flatley és partnernője, Jean Butler fordította a világ figyelmét az ír tánc felé. Azóta az ír sztepptánc virágkorát éli.
  
  Az izgalmasnak ígérkező este a Babel Sound szervezésében valósul meg. A távoli kultúrák iránt érdeklődő közönség örömére a Babel Sound szervezői idén tavasszal – ahogy tavaly is – programsorozattal jelentkeznek a Fonó Budai Zeneházban. Érdemes figyelni a programot, mert minden alkalommal más-más nemzet zenéjét és táncát ismerhetjük meg a Fonóban. 2017. július 17. és 23. között pedig Balatonbogláron tudhatjuk meg, milyen is az, amikor a világ összefut.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Nulladik Változat 35 éves jubileum „Négy képzeletbeli srác” valósága
AWS - Innen szép nyerni lemezbemutató koncert a Budapest Parkban
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
Dan Patlansky Budapesten
Új dallal jelentkezett az Esti Kornél - Semmi se ment meg minket egymástól
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Gary Moore emlékest és Tommy Katona koncertek Budapesten
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 nightwish    tudósok    innerwrath    admiral’s arms    dark tranquillity    into darkness    burden    fuck your pride    steven soderbergh    sweetest devilry    grand magus    péterfy bori & love band    the adjustment bureau    al di meola    sziládi mónika    the heartless aisha    rock the nation    nin    sweetest devilry    jackass 3d    gustafsson    bloodbath    chronosphere    the elijah    carbonfools  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!