hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
beszámoló [buli]  2017. március 14. kedd   07:32
nincsen hozzászólás

szerző: Monyó
VHK, New Model Army
2017. március 10. Barba Negra

  Március 10-én nagyokat döngtek a Barba Negra sokat megélt falai. Két, hosszú évtizedek óta működő és meghatározó punk-rock csapat lépett színpadra egymás után, előcsalogatva a 80-as évek alternatív rajongóit. Jöttek is szép számban, valódi, családias hangulatot teremtve. Kissé késve érkeztem, és már az utcáról hallottam a dobok adta ütemet. Vágtáztak már a halottkémek….
  
  A műfaj magyar „nagy örege”, a V.H.K. 1975-ben alakult. A sámán punk besorolású csapat vezetője 42 éve Grandpierre Attila, aki azért választotta ezt a nevet, mert meggyőződése szerint a világ sokkal több, mint amit az emberek látnak belőle, ezért tetszhalottak. Az energiát, mint fontos elemet, a vágtázás szimbolizálja, mert a zene bármikor elszabadulhat. A halottkém, aki azonosítja a tetszhalált, így már mindenki tisztában lehet vele, hogy nem is él igazán. Az előadásuk hatására szerinte felébrednek az emberek, és rájönnek, hogy az univerzum egységes.
  
  A koncert elején még kék varázsinget viselt, később egy fehér pólót narancssárga szimbólummal, majd egy idő után felül már semmit. Ösztönös zenéjük meghatározó volt. Sokan végig énekelték és táncolták az egész koncertet. A közönség középen hullámzó tengerként hatott, ami néha kilökött magából egy-egy szomjas embert, akik a pulttól rohantak vissza együtt mozogni a dobok ritmusában. Láthatóan a zenészek is hatása alá kerültek a hangulatnak. Volt benne nosztalgia, népzene, varázslat, barátság, élet, lüktetés.
  
  A nyolcvanas években főleg egyetemi klubokban, majd a legendás Fekete Lyukban léptek fel. Az akkori vezetés nem nézte jó szemmel, hogy túl nagy tömeget vonzanak, ezért 1986-ig be voltak tiltva, illetve a 1993-as Szigeten összesen egy félórás koncertet adhattak. 2001-ben a zenekar feloszlott ugyan, de 2009-ben feléledt újból. Koncertjükön a régi számaikat is elővarázsolták. Összesen 16+1 dalt játszottak, és táncoltak el. Köztük volt a Hazánk, Ahol nincs föld, Élő világegyetem, Túl sokat vártam, és a ráadás: Halló mindenség. Üde színfolt volt az új basszusgitárosuk, aki jóval fiatalabb a többieknél, és ráadásul: nő. Más energetikát hozott.
  A fő kérdés: „Jársz-e ott, ahol a madár sem jár?” Jelentem: igyekszem minél többször…
  
  Ebből az alaphangulatból folytatódott az este az 1980-ban alakult New Model Army fellépésével. Az eredeti három tagjából már csak a dalszerző-énekes, Justin Sullivan maradt meg a bandából, de mivel mindig ő adta a zenekar arculatát, így 37 éve punk-rock dalokat játszanak. Időnként egészen eltérő műfajokba is elkirándultak, de a koncert egységes volt így is.
  
  A közel négy évtized alatt 14 albumot jelentettek meg. Jelenlegi turnéjuk a 2016-ban kiadott Winter című lemezük népszerűsítésére indult, erről több dal is elhangzott. A zenekar most éppen öt főből áll (Justin Sullivan, Michael Dean, Dean White, Marshall Gill és Ceri Monger), de Sullivan indult már el Dean White billentyűssel kétfős turnéra is, elautókázva a környező országokban. Mint mondta, nem akar pózoló rock sztár lenni, mert az unalmas. A zene maga a varázslat, a műfaja tulajdonképpen mindegy. Talán ez lehet a titka annak, hogy még mindig szívből játszik… Szereti Budapestet, ezért nincs is nagy meglepetés abban, hogy ismét visszatért. 13+2 dal fért bele a műsorba, aminek így éjfél után lett vége.
  
  Sullivan kevésbé volt barátságos, és kontaktusból sem keresett sokat. A közönség sok dalát énekelte vele. Volt, aki párja nyakába állva kereste vele a kapcsolódást, de az énekes nem lépett bele a közös produkcióba. Nem volt semmi cirkusz vagy színpadi mutatvány. Valóban csak zenélni érkezett. Elhangzottak többek között a War, Winter, Part the waters, Angry planet dalok mellett a Born feral, Egutted és a No pain is. A varázslatot hiányoltam, a munkát láttam. Jól példázza a zenei igényességét, hogy hatodik tagként egy hegedűs is vendégszerepelt, hogy a vonósokkal készített dalaiból is válogathasson. Szakmailag nem is tudnék mibe belekötni.
  
  Az igazán jó koncert, hasonló az igazán jó szexhez. Lassan indul, a végén robbanásig feszül minden, és együtt rezeg több milliárdnyi atom. Ezen az estén inkább a V.H.K.-t vittem volna haza….


Kulcsszavak:
  vhk     new model army 


Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó cikkek: 

50 amerikai egyetemi rádió tűzte műsorára a VHK dalait

A VHK zenekar egyik alapító tagjának könyve

Negative Art bemutatja - NEW MODEL ARMY; VHK

Rajongói relikviákat vár a 40 éves VHK – jubileumi koncert június 5-én

Az Ébrenálmodók Rituális Színház is fellép a 40 éves VHK budapesti koncertjén

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
Hobo- Vadászat 40
A Nothing But Thieves ismét lenyűgözte a budapesti közönséget
Abbath, Toxic Holocaust, Hellripper
 kapcsolódó fotók: 

VHK - 2017. március 10. BARBA NEGRA

NEW MODEL ARMY - 2017. március 10. BARBA NEGRA
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 solar scream    emilrulez    loch vostok    nevergreen    after all    hegyalja fezstivál    slaughter at the engagement party    lehmann    stargarden    5 yards    james l. brooks    dead can dance    washington dead cats    overdrive    niburta    svart crown    make do and mend    nemes márton    noise of irrational    wass albert    grave maker    isis    bornholm    világveleje    ankh  

r48
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!