hosting: Hunet
r37
  cikkekfotók        
lemezajánló [kislemez]  2004. május 19. szerda   12:52
nincsen hozzászólás

szerző: András
Ravenshades: Blood, Still Warm EP


  A Ravenshades tagjait nem az utolsó Dimmu Borgir lemez terelte a black metal irányába, hiszen maga a zenekar sem tegnap kezdte a pályafutását (1997 óta léteznek), s az általuk képviselt zenei világ is a dicső múlt örökét, illetve az annak szellemiségében dolgozó bandák által tovább formált hagyományokat kívánja ápolni. Saját maguk a Forgotten Woods-ot emlegetik fontos hatásukként, amely állítással a Blood, Still Warm EP-t hallgatva egyet is értek, de azok kedvéért, akik esetleg nem ismernék ezt a vérbeli underground norvég bandát, megemlítek egy ismertebb zenekarnevet is a Ravenshades-szel kapcsolatban: a Carpahian Forest-ét.
  
  Ennyiből már mindenki tudhatja, hogy szigorú, kompromisszumokat még hírből sem ismerő, pőre black metalt rejt a cd szűk negyed órája, s akinek ez a meghatározás felkelti az érdeklődését, azt biztosíthatom is róla: megelégedésére fog szolgálni ez a kiadvány, mert ebben a jól körülhatárolható műfajban valóban minőségi dalokat vonultat fel. Jellemzően középtempós, időről-időre felgyorsuló, de soha nem túlbonyolított ütemekre érkeznek a jól megfogalmazott, hamisítatlan autentikus black metal riffek és gitárharmóniák, eleve megteremtve azt a vérfagyasztó hangulatot, amely kiemeli a stílus minőségi bandáit a nyomukban kullogóktól, s ezt koronázza meg Doktor K hangja, mely leginkább a Mayhem De Mysteriis Dom Sathanas albumán Csihar Attila által felmutatott hangarzenál bizonyos pillanatait idézi.

  Magam elismerem a black metal műfajon belül az összes létező válfaj létjogosultságát, ha színvonalas formában, jól megfogalmazott dalokban, ötletes megoldásokkal fejezik ki magukat a zenészek, nekem bizony édes mindegy, hogy „dallamos” vagy „true”, netán éppen elektronikával flörtölő bandáról van szó, elvégre a zene a lényeg. Mindazonáltal, ha meghallom azt a kifejezést, hogy „black metal”, elsőre mindig az a zenei világ jut eszembe, amelyben a Ravenshades alkot: ez az a fajta black metal, amely elé tulajdonképpen semmilyen jelző nem kívánkozik, legfeljebb annyi, hogy „klasszikus”. Nem az innováció feltétlen igénye hajtja, hanem annak a hátborzongató, nyomasztó síri hangulatnak a lehető legpontosabb megragadása, amit a stílusalapító nagyok korai lemezein megismertünk, és amely olyan különlegessé tette azokat a korszakalkotó albumokat. Amellett, hogy mindig izgalmas, sőt szükséges is olyan csapatok feltűnése, amelyek kijjebb tolják a műfaji korlátokat, új területeket térképeznek fel a zenék birodalmában, fontos, hogy legyenek olyanok is, akik visszahatolnak a gyökerekig, életben tartják azt a zenei- és érzésvilágot, amely megszületésekor maga is meglepően újszerű volt, s amelynek léte egyáltalán lehetővé teszi a műfajjal való kísérletezést, a keretek tágítását. Mindaddig létjogosultsága van az ilyen zenekaroknak, ameddig képesek visszaadni, életben tartani az eredeti atmoszférát, s kikezdhetetlen minőséget tudnak felmutatni az ismert stílusban. A Ravenshades a legteljesebb mértékig eleget tesz ezeknek a kritériumoknak.
  
  A négyszámos EP külső megjelenése összhangban van a cd-n hallható zenével: a fekete-fehér borítóban mindössze egy zenekari fotó és a legfontosabb információk kaptak helyet, de jelen esetben ez inkább helyénvaló dolog, semmint a hanyagság jele. A zenekar hitelességét támasztja alá az is, hogy logójukat a legendás Christophe Szpajdel tervezte, aki - lévén elkötelezett underground black metal rajongó - nem vállalja el minden jött-ment kutyaütő banda emblémájának elkészítését. Főleg a korongot díszítő, a felirat fölött elrepülő hollókat is ábrázoló változat lett igazán impozáns - remekül adja vissza a Ravenshades zenei világának hangulatát. A felvétel megszólalása nyers, de arányos és erőteljes, jól találták el az egyensúlyt a műfaji követelményként is aposztrofálható enyhe csiszolatlanság és az élvezhetőséghez szükséges telt megszólalás között. Belátható, hogy a Blood, Still Warm EP-n minden együtt van ahhoz, hogy nyugodtan lehessen kijelenteni: érdemes vele megismerkednie mindenkinek, akinek valamit is jelent a klasszikus black metal zene.
  
  1. ´till You Groan
  2. Blood, Still Warm
  3. Death´s Revelation
  4. Eros and Thanatos (track from 1998, re-recorded in 2004)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. május 19.
Vonósnégyesre átdolgozott heavy metal himnuszokkal érkezik Anneke van Giersbergen
MARCO MENDOZA (USA)
2024. május 25.
Dinamit 45 – Az utolsó jubileum
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
 kiemelt 
Júliusban kétnapos koncept eseménnyel érkezik az INOTA Focus az erőmű Turbinacsarnokába
  
Július 12-én és 13-án reggelig tartó újhullámos techno és határfeszegető elektronika költözik a tavaly az Európa Kulturális Fővárosa program részeként már jól megismert inotai rozsdaövezet 6000 négyzetméteres ipari épületébe, egytucat külföldi fellépővel

Bring Me the Horizon koncert a Budapest Parkban
MARCO MENDOZA (USA)
Megjelent az Elefánt ötödik nagylemeze, a SEMMI
Palaye Royale a Barba Negrában!
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 jinjer    squash bowels    burden    ska-p    social distortion    lordi    black breath    beady eye    henry homesweet    the ting tings    uneven structure    szerk....    punnany massif    katona tamás    69 eyes    zságer    vale of tears    brutal knights    dawn of destiny    dawnstar    őz zsolt    gloryhammer    emily browning    blahó borbála    pál utcai fiúk  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!