hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
előzetes [fesztivál]  2017. január 30. hétfő   04:29
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Ifjú tehetségek és a magyar jazz krémje a jubileumi Jazz Showcase-en


  A Jazz Showcase az évek során a közép-európai régió legjelentősebb tehetségbörzéjévé nőtte ki magát. Az idei alkalom nemcsak amiatt különleges, hogy immáron tizedszerre rendezik meg, de a jubileum alkalmából egy nagyszabású gálakoncerten az elmúlt évtized nagy felfedezettjei is színpadra lépnek.
  A Müpa 2008-ban indította útjára a jazztehetségeket felsorakoztató programsorozatát, a régióban egyedülálló módon biztosítva lehetőséget a fiatal zenészek bemutatkozására európai és amerikai jazz-szaktekintélyek előtt.
   A sorozat célja nem titkolt módon az volt, hogy ezáltal továbbtanuláshoz, lemezfelvételi lehetőséghez, koncertturnékhoz segítse a magyar jazz utánpótlását. „A Müpa egyik missziója, hogy minél több generációt, minél több fiatalt vonzzon mind az intézménybe, mind a színpadra. A Jazz Showcase az egyik alappillére ennek” – fogalmazott Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. A sorozat olyan fiataloknak adott lehetőséget, akik mára már a hazai jazzszcéna kikerülhetetlen alakjai lett, és külföldön is egyre nagyobb sikereket érnek el. A tavaly megkezdett hagyomány folytatásaként idén is nemzetközi zsűri szavaz az ifjak produkcióira, a közönség pedig a helyszínen és online is leadhatja voksát a kedvencekre. A kiválasztott zenekarok pedig újabb fellépési lehetőséget kapnak majd.
  
  Ahogy az elmúlt években, úgy idén is a feltörekvő fiataloké lesz a színpad az Átriumban a délutáni órákban. A seregszemlét február 3-án a zongorista Balogh Gyula és kvartettje nyitja majd, őket a hagyományosabb jazzhangzást képviselő Gino’s B Version, és a 2014-es Jazzy Dalversenyen legjobb szöveg díját elhozó Girly Groove, akik kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsorral és egy, a Müpa tiszteletére írt vadonatúj dallal érkeznek.
  A napot a 2011-es Showcase egyik kedvence, az akkor 13 éves révkomáromi dobos, Hodek Dávid zárja. Az elmúlt időszakban már az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el, így nem meglepő, hogy a Fesztivál Színházba is amerikai zenésztársakkal érkezik majd. A zongorista Paul Cornishsal és a bőgős Joshua Crumblyval alkotott multikulturális trió a jazz mellett sokat merít a funk, a hip-hop és a popzene motívumaiból is.
  
  Szombaton, február 4-én a fiatalok közt az 1960-as, ’70-es évek ambient és technoid improvizatív stílusaink határán mozgó jazzbois duó indítja a napot, majd őket követi Horváth Cintia és kvintettje, végül pedig a fantasztikus tempójáról ismert altszaxofonos Ludányi Tamás és kvartettje zárja.
  Este ismét nemzetközi vendéget köszönthet majd a Fesztivál Színház közönsége, hiszen a dobos-zeneszerző Bágyi Balázs és új kvartettjének vendége az új generáció nemzetközi szinten is sikeres képviselője, a virtuóz jazztrombitás Li Xiaochuan lesz. Kína az elmúlt időszakban - a művészeti élet számos más területéhez hasonlóan - a jazzben is robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, így a koncert is igazi nemzetközi élmény lesz.
  
  A vasárnapi zárónapon az Átriumban Kész Petra énekesnő egyedi trióformációja, a multi-dimensional jazz-hop chill Cymbal Rush kezd, akiket a már elismert jazzénekesnő, Vörös Janka irányított e-Series követ. Végül a 2016 májusában alakult Toni Snétberger Quartet lép majd színpadra.
  A jubileumi Jazz Showcase az évfordulóhoz méltó Gálakoncerttel zárul február a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol a korábbi évek legrátermettebb fiataljai – Fábián Juli, Harcsa Veronika és Gájer Bálint énekesek, Balogh Zoltán zongorista, Balogh Roland és Gyémánt Bálint gitárosok és a Koppenhágában élő Bolla Gábor szaxofonos - térnek vissza egy igazi örömzenélésre. A szólistákat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem végzett vagy még tanulmányaikat folytató jazzmuzsikusaiból alakult Senior Big Band kíséri, az egyetem docense, László Attila gitárművész-zeneszerző vezetésével.
  
  A koncertek közt pedig Sánta István Csaba Jazzonance címre keresztelt fotókiállítását is érdemes lesz megnézni, ahol múlt évszázad második felének négy kivétellel még az élők sorában lévő zenei hősei láthatók Jon Hendrickstől kezdve egészen Muhal Richard Abramsig. A tárlat február 3. és 6. között lesz látható.
  
  Hodek Dávid & Friends
  2017. február 3. 20:00 Fesztivál Színház
  Közreműködők: Paul Cornish, zongora; Joshua Crumbly, bőgő; Hodek Dávid, dob
  
  Bágyi Balázs New Quartet és Li Xiaochuan
  2017. február 4. 20:00 Fesztivál Színház
  Bágyi Balázs New Quartet: Lakatos „Szoszó” Sándor, szaxofon; Oláh Dezső, zongora; Oláh Péter, bőgő; Bágyi Balázs, dob
  Vendég: Li Xiaochuan, trombita
  
  Gálakoncert
  2017. február 5. 20:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
  Közreműködők: Fábián Juli, Harcsa Veronika, Gájer Bálint, ének; Balogh Roland, gitár; Balogh Zoltán, zongora; Bolla Gábor, szaxofon; Gyémánt Bálint, gitár
  Senior Big Band (művészeti vezető: László Attila)
  2017. február 3. péntek - 2017. február 6. hétfő Előcsarnok, Zászlótér
  
  Jazz Showcase – Jazz-tehetségbörze
  2017. február 3.
  16:00 Átrium (Előcsarnok) – Balogh Gyula Quartet
  17:00 Zászlótér – Gino´s B Version
  18:00 Átrium (Előcsarnok) – Girly Groove
  
  2017. február 4.
  16:00 Átrium (Előcsarnok) – jazzbois
  17:00 Zászlótér – Horváth Cintia Quintet
  18:00 Átrium (Előcsarnok) – Ludányi Tamás Quartet
  
  2017. február 5.
  16:00 Átrium (Előcsarnok) – Cymbal Rushrush-2017-02-05_16-00-atrium-elocsarnok
  17:00 Zászlótér – Vörös Janka e-Series2017-02-05_17-00-zaszloter
  18:00 Átrium (Előcsarnok) – Toni Snétberger Quartet



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
Sting újra Budapesten
Sok év kihagyás után visszatér Magyarországra a Tinariwen
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
A Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaani is Alsóörsön bulizik augusztusban
Március végén érkezik az U.D.O.
Lendületes heavy metal vendégzenekarral érkezik a Lordi
Huszadik évfordulóját ünnepli Parov Stelar a Budapest Parkban
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 újhold    radics béla    anna phoebe    ensign    danko jones    smash into pieces    laár andrás    ismeretlen férfi    kockásing revival    mz/x    skálmöld        bérczesi róbert    year of the goat    melt-banana    transformers 3 f    bourne    jim toth    tito & tarantula    danielle spencert    the wailers    polod    karácsony artúr    roger faxon    black veil brides  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!