hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. május 13. csütörtök   16:14
nincsen hozzászólás

szerző: András
Experimental Dental School, The Taktika
2004 április 15, Trafó Bár Tangó

  „Experimental Dental School”. Már amikor a nevét meghallottam, sejtettem, sőt inkább biztos voltam benne, hogy a Kísérleti Fogászati Iskola kis hallgatói létszámú bentlakásos intézmény, a hivatalos egyenruhája pedig szép fehér, csatos zubbony, hátul masnira köthető ujjakkal, úgyhogy azonnal fel is akartam próbálni. Egészen kényelmesnek bizonyult ez az újszerű viselet és a beilleszkedés is gyorsan ment.
  
  A nem mindennapos szájsebészeti kezelés előtt a The Taktika adta be az érzéstelenítést, klasszikus balhorog formájában. Romboltak most is, mint mindig, de ezúttal újra csak zenei értelemben, úgy azért nem, mint az A38-on. A helyhiánnyal való küszködés ellenére is nagy elánnal kavarták a vihart a zsebkendőnyi színpadon, a szemernyit kásás, de azért még bőven élvezhető hangzásnak köszönhetően a szokásosnál is kicsit kaotikusabb szónikus élményt nyújtva. Külön öröm volt ennek ellenpontjaként meghallgatni Mr. Dob, Mr. Basszusgitár és Mr. Gitár improvizatív jazzelését, amit Mr. Másikgitár húrcseréje alatt vezettek elő. Én ismét csak elégedetten tudtam csettinteni a zsibbadó nyelvemmel, és örömmel konstatáltam azt is, hogy ugyanúgy megférnek egy színpadon az XDS-lal, mint a Burst-tel, habár zeneileg az utóbbihoz jóval hamarabb van közük. Jó volna most már otthon is utánajárni a titok nyitjának, egy Taktika-cd segítségével, bizony, nagyon itt lenne az ideje, ráadásul akkor aztán tudnék pl. számcímekkel is dobálózni, nem csak azzal, amivel mindig, hogy a végén tolták a Nirvana-feldolgozást is.

  Viszonylag szép számban jelentek meg az emberek ezen a csütörtöki rendelésen a Trafóban, legalábbis ahhoz képest, hogy mennyire hallgatóbarát az Experimental Dental School casiocore-ja, így elfogadható méretű publikum előtt vághatott neki a trió a magyarországi bemutatkozásnak (azért legközelebb még nyugodtan lehet gyűlni, ha valami hasonló történik, hely is van és meg is éri). Kezdjük az alapoknál - ami a Hideous Dance Attack hallgatásakor nem tűnt fel: nagyon tudnak zenélni! A dobos a lepusztított lakodalmas szerelésén néha simán előadta Mike Portnoy-t, Shoko, a billentyűslány pedig vokáljai alapján akár valami Portishead-szerű bandában is hozhatná a fátyolos énektémákat, és még a pontosságot tekintve is rendben volt a játékuk. Mégis egy ilyen csapatban szürrealizálnak - ennek fényében azért már érdemes komolyabban is fülügyre venni az XDS-t és levonni a következtetést: minden infantilizmusa mellett is van értelme ennek a zenének, mert a szándék sem csak annyi mögötte, hogy „röhögjünk egy jót”. Ennek ellenére persze röhögni szabad, sőt kell is rajta, egyszerűen azért, mert lehet is, a muzikális oldalon túl (amivel kapcsolatban még mindig a honlapjukat ajánlom, ahonnan letölthető a lemezük) pl. a gitáros-énekes sajátos közönséghergelő konferanszain is. De meg kell, hogy mondjam, én a jóízű hahotán túl, „csak úgy zeneileg” nézve sem bántam meg a dolgot. Ugyanis kötéltáncosokat megszégyenítő módon éppen addig gyalogoltak el az ember idegein, ahol még azt mondom, hogy anyám, ez sok volt, de azért mégis... Mindvégig maradt a dologban annyi zeneiség, ami miatt mondjuk egy Mr. Bungle-t vagy Primus-t is meghallgatunk néhányan, de legalábbis annyi, ami miatt egyes rajzfilmeket nem levett hanggal nézünk meg. El lehet intézni a dalaikat annyival, hogy elvontak, tinglitanglik, gyagyák, tulajdonképpen azok is, de közben mégis hozzátesznek valamit ahhoz, amit a zenéről eddig tudni véltünk, és ha nem is mindennapi hallgatnivalót, de a tökegyforma, önmagukat stílusokba, skatulyákba kényszerítő bandák tengerében mindenképpen valami üdítő kísérletet mutatnak fel. Ebben a véleményemben csak megerősített ez a koncert, ráadásul látva őket megbizonyosodhattam arról is, hogy a tagok normális emberek, akik kerek, jól megfogalmazott mondatokban képesek beszélni és vajas kenyeret, vagy valami hasonlóan tradicionális dolgot szoktak reggelizni, szóval semmi marslakó-allűr nincs bennük, annak ellenére, hogy mit is muzsikálnak össze. Amúgy pedig kifejezetten vidám hangulatot varázsoltak a Trafóba az olyan nótákkal, mint pl. a Taco Chakra, és a közönség is inkább vevő volt erre, mint nem, úgyhogy a többség azért a tapasztalatokon túl némi jókedvvel is távozott.
  
  Az én naptáramba simán beférne mondjuk havonta egyszer valami hasonló jellegű agymenéses muzikális látókörtágítás.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Pararadio

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 moonsorrow    nasum    emily blunt    jude law    katy perry    sylvester stallone    oceano    szakonyi balázs    tim ries    beady eye    crazy town    vadvirágok blues band    silent screams    maradandó károsodás    obscura    hinayana    herman frank    loreena mckennitt    égi kávéház    gyár fesztivál    joana amendoeira    milarepa    tales of evening    puszi    gamma ray  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!