hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
hírek   2016. december 21. szerda   07:50
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Moby Dick: újra kiadták a Kegyetlen Évek lemezt, újrafeljátszott, modern megszólalásban


  2016. december 12-én jelent meg a Moby Dick - Kegyetlen Évek című albuma a HammerWorld Magazin 30 éves ünnepi (december-januári összevont) dupla számának egyik extra CD mellékleteként. A soproni thrash legenda eredetileg 1991-ben kiadott második, idén negyedszázados nagylemeze most – újrafeljátszva, modern hangzással, felfrissített borítóval és booklettel – a Hammer Records / Hammer Music gondozásában látott napvilágot.
  
  Az újságos megjelenés mellett az album önálló kiadványként, limitált digipak változatban még most is elérhető a zenekar weboldalán keresztül. Az új CD mellett az eredeti borító szellemében a Keni Graphic által újraalkotott 2016-os Kegyetlen Évek mintával készült pólóval és a régebbi Moby Dick albumokkal egyetemben.
  
  A klasszikussá érett album – már Pusztai Zoltán szövegeit tartalmazó – dalainak 2016-os változatát a három akkori zenész, Schmiedl Tamás (ének, gitár), Mentes Norbert (szólógitár), Gőbl Gábor (basszusgitár) mellett dobosként, a csapathoz pont egy éve, tavaly decemberben csatlakozott Budai Béla játszotta fel. Érdekesség, hogy vendégként Tóth Tahi Zoltán mellett Smici két fia, Schmiedl Balázs és Schmiedl Dávid is szerepel a számokban, mindhárman a vokálokban segítettek be a bandának. A lemez stúdiómunkálatai az MD Stúdióban zajlottak.
  
  A zenekar a hivatalos megjelenés előtt egy lemezelőzetes mixet tett közzé, majd a Good Bye teljes verzióját publikálta szöveges videóként.
  
  
  
  Mentes Norbert, gitáros:
  „Akkoriban két hét állt a rendelkezésünkre, hogy rögzítsük a lemezt, pedig az EMI volt a kiadónk, ahol azért volt pénz. Az „E” Stúdióban dolgoztunk Rákospalotán, tehát egy klasszikus analóg stúdióban. Reggel tíztől este hatig ment a meló, fiatalok voltunk, nagyon élveztük. Az első hét napban a hangszerek és az ének felvétele történt, és egy hét volt a keverésre. Voltak olyan szólók és szövegrészletek, amelyeken a stúdiózás során még alakítottunk. Madarász ’Madi’ Gábor (Mex, Ákos, Rúzsa Magdi) gyerekkori barátom, évfolyamtársam volt a „néger”, a zenei rendező, pár szólóba be is szállt.
  A felvételek alatt azt hittük, hogy jól szól a lemez, még Wilpert Imre is kijött, hogy belehallgasson a dalokba. Amikor leadtuk gyártásra az anyagot, már 15 ezer darab előrendelés volt rá! Csala Mária, gyártásvezető boldogan fogadott minket a kiadóban, hogy mit akartok? Hiszen már a megjelenés előtt ennyit eladtatok! Nem számított, hogy hogyan szólt!”

  
  Gőbl Gábor, basszusgitáros:
  „Az ’Ugass kutya’ országos turnéjával emlékeim szerint 35 városba jutottunk el 1990 őszén. A ’Kegyetlen évek’ dalait Smici és Norbi az ezt követő négy-öt hónap alatt hozta össze. Koncepció nem volt, csak ráérzés és sok próba. Akkoriban heti négy-öt próbánk is volt a brennbergbányai kultúr otthonban. Nem csak otthon, hanem ott is zajlott az ötletelés, a hangszerelés. A cél az volt, hogy jobb dalok szülessenek mint az eddigiek, és, hogy a lehető leggyorsabban kijöjjünk az új albummal. Az első lemez számai ekkor már két-három évesek voltak és szerettünk volna a stílus tekintetében egy egységesebb anyaggal kijönni.”
  Az album dalai a szövegekkel együtt tökéletesre sikeredtek! A hangzás viszont sajnos borzalmas lett, pedig adott volt minden ahhoz, hogy jó és időt álló legyen. Emlékszem, hogy vert seregként jöttünk ki a stúdióból, mert a keverés utolsó stádiumában jöttünk rá, hogy mennyire túl lett tolva a magas hangszínezés és elment a mélye, a dögje az egésznek. A stúdióidő leketyegett, nem volt mit tenni… Innentől kezdve vártuk a koncerteket, mert élőben kegyetlenül szóltunk. A közönség meg volt vadulva az új album dalaiért, és a bulikon még nagyobb volt a tolongás mint egy évvel korábban!
  Gyakorlatilag ennek a lemeznek köszönhettük, hogy ha csak pár évre is, de a közönség feltolt bennünket a magyar metal mezőny csúcsára! Az EMI-Quint kiadó 38 ezer album eladását jelentette nekünk!Szerintem nem nagyképűség, hanem őszinteség azt mondani, hogy a legnagyobb thrash klasszikus lett itthon a ’Kegyetlen évek’. Eltelt 25 év, a dalok, a témák ma is élnek. Ma is ugyanúgy megfogják az embereket – akár a tizenéveseket is – mint anno. Játszani ezeket a szerzeményeket pedig egyenesen fenomenális.”

  
  Schmiedl Tamás, énekes-gitáros:
  „Régi hiányt igyekszünk pótolni, erre a ’Kegyetlen évek’ 25 éves évfordulója remek alkalomnak kínálkozott! A klasszikus lemez újra kiadását eddig nem sikerült tető alá hozni, aminek a fő akadálya, hogy a kiadói jogokat nem sikerült megszerezni. Ebben sajnos a mai napig nincs változás, ezért döntöttünk úgy, felvesszük a dalokat újból. Az album így egyszerre lesz régi és új!
  Alapkoncepció volt, hogy lehetőség szerint következetesen ragaszkodjunk az eredeti felvételekhez, azaz a lehető legkevesebb változtatással szülessenek újjá a számok! Ezt nagyrészt sikerült is tartanunk, apró dolgokban van csak itt-ott változás. A hangzás kialakításában a fő cél egy erőteljes, arányos, mai, modernebb sound volt, de úgy, hogy a régi karakter azért megmaradjon. A végeredménnyel elégedettek vagyunk, a korábbi anyag lendületét sikerült átmentenünk és az új ’Kegyetlen évek’ becsülettel meg is dörren.”

  
  A Moby Dick december 30-án hazai pályán zárja az évet, a IV. Sons of Sopron rendezvény főszereplőjeként.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amanna bemutatja legújabb dalát „Valamiér´”
Trash Boat kiadja a „Break You” című legújabb dalát
Megérkezett a Banks Arcade a Self Help című vadonatúj dala
Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar
Megjelent Bognár Szilvia - Király Nóra - Kovács Zoltán: Parallel című albuma
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 leander    veridia    ingyenes    joe lynn turner    srecna mladina    enterprise earth    rose tattoo    wakachuka    ossian    green day    magyar rádió gyermekkórus    kihajolni veszélyes    indiana jones    bootsie    benighted    carnivore diprosopus    omega diatribe    maxxwel    wasting light    cherry bomb    anthony hopkins    harrison ford    asian dub foundation    besh o drom    hátsó ajtó  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!