hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
magazin [asztaltársaság]  2016. december 8. csütörtök   18:02
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Chavela Vargas élete és dalai
2016. december 17. 19h, Café des Arts & Innovation (Budapest, VI. Kaldy Gyula utca 6.)

  Chavela Vargas hosszú és fordulatos élete során Mexikó egyik leghíresebb, legeredetibb és legellentmondásosabb ranchera-énekesévé vált, pedig még csak nem is Mexikóban született – és nő volt.
  
  A ranchera műfaja az 1900-as évek környékén születhetett meg, a Mexikói Forradalmat megelőzően, és a gazdag arisztokrácia ízlésével szemben a helyi népzenét, népi hagyományokat helyezte a középpontba, illetve az érzelmeket, a természetet és az ébredező, új nemzeti öntudatot. A műfajt kifejezetten férfiasnak tartották, amiben az összetört szívű hős forrón vágyakozik a nő, a szabadság, a boldogság vagy egy kocsma után – az ivást egy mexikói macho szabadon (kötelezően) művelhette, ám egy nőnek majdhogynem tilos volt.
  A Costa Ricán született Isabel Vargas Lizano ebben tudott olyan maradandót alkotni, hogy még mélyen vallásos, katolikus és hagyománytisztelő Mexikóban is megbocsájtották neki, hogy némiképp szembemegy a megszokottal. A Chavelaként elhíresült énekesnőnek pedig egy pillanatra sem fordult meg a fejében, hogy megkérdőjelezze saját magát: csak adta, ami a lényege volt, és elbűvölte vele az egész világot.
  
  Karrierje persze nem volt ilyen egyszerű: szülőhazájából 14 évesen lépett le, miután szülei elváltak, egy nagybátyjára hagyták és átesett egy gyerekbénuláson. Costa Rica nem nyújtott megfelelő lehetőségeket az énekléssel már kiskora óta kacérkodó Chavelának, így az éjszakai életéről híres Mexikóba költözött. Utcákon és bárokban énekelt, de egészen 30 éves koráig nem vette komolyan a dolgot. Az önazonosságot annál inkább: férfiruhában járt, szivarozott, pisztolyt hordott és ivott, mint a kefekötő - mert ehhez volt kedve.
  Először az 1950-es években figyeltek fel rá művészkörökben, majd a hatvanas, hetvenes években több sikert aratott Dél-Amerikában és spanyol ajkú területeken: lemezeket adott ki, turnézott Mexikóban, az Egyesült Államokban, Franciaországban és Spanyolországban, és olyan emberek barátságát tudhatta magáénak, mint Federico García Lorca, Diego Rivera és Frida Kahlo – akivel szeretők is voltak – és José Alfredo Jiménez, a ranchera egyik legfontosabb alakja. Közös zenélés mellett körbeitták az egész országot - Chavela néha megjegyezte, hogy már nincs rendes tequlia Mexikóban, mert ők itták meg az összeset.
   A Jiménezhez fűződő kapcsolata más területen is gyümölcsözőnek bizonyult: Jiménez szerezte legsikeresebb dalait, ám az énekesnő következetesen nem változtatta meg a szövegekben a nemeket: őszintén énekelt nőkről és nőknek. Az érzelmei és az őszinteség mozgatta, nem az, hogy kihívja maga ellen a sorsot, és az a fajta bátorság sokak csodálatát kivívta - egy olyan korban és társadalomban, ahol egy férfiruhába öltözött, lányokért-asszonyokért rajongó részeges nő nehezen volt elképzelhető.
  
  Chavela pályafutása a hetvenes évek végén tört keresztbe, és majdnem véglegesen. A tehetséges és szenvedélyes énekesnő alkoholizmusa olyan súlyos méreteket öltött, hogy 15 évre eltűnt, sőt, még azt is pletykálták, hogy meghalt (Jiménez 1973-ban hunyt el májzsugorban). A szenvedélybetegségével küzdő és elszegényedett Chavelát az utcán szedte össze egy indián család, akiknek ugyan fogalmuk sem volt róla, hogy kicsoda, de befogadták és ápolták, amíg ismét talpra nem állt. Ezalatt az idő alatt kisebb kocsmákban és melegbárokban énekelt, de csak 1991-ben tért vissza a színpadra Mexikóban.
  Ekkor viszont már semmi sem mentette meg a valódi világhírtől, amit egy részben Pedro Almodóvarnak köszönhetett. A filmrendező egyik múzsájának tartotta az idősödő Chavelát, számait több filmjéhez is felhasználta, és az ő közbenjárásával léphetett fel 2003-ban, 83 évesen a Carnegie Hallban. Az énekesnő ezután több filmben is feltűnt: szerepelt többek között a Frida Kahlo életét feldolgozó Fridában és Iñárritu Bábelében.
  
  Pályafutása során 80 albumot rögzített, az utolsót 93 évesen, halálának évében. 81 évesen adta ki önéletrajzi könyvét, amiben nyíltan beszélt leszbikusságáról, bár ez senkit sem lepett meg igazán – Chavela volt annyira őszinte és nyílt világéletében.
  
  A 2012-ben elhunyt énekesnő erős és magával ragadó személyiségéből, szenvedélyességéből és rekedtes hangján énekelt szomorkás dalaiból bárki sokat tanulhat önmaga elfogadásáról és arról, hogyan lehet ezt megkérdőjelezhetetlenül a világ elé tárni.
  Az énekesnő dalai december 17-én, este 7 órakor Csiki Ágnes gitáros és Tóth Réka énekes tolmácsolásában hangzanak el a Café Des Arts & Innovation-ben, ahova szívesen várunk mindenkit, akit érdekel egy darabka érzelmekkel teli Mexikó.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 escape the fate    twisted sister    pelican    crazy mama    rezet    fit fat    győri andrea éva    kyuss lives!    jon hamm    nohanded painter    judie jay    endgame    uwe boll    karácsony    witkin    phoenix    zakk wylde    sister sin    rock the boat    craig taborn    bruce willis    david yengibarian    mechanical sound empire    burlesque    the hellfreaks  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!