hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
film [filmszemle]  2004. május 5. szerda   15:15
nincsen hozzászólás

szerző: imeta
Van Helsing
Hazai bemutató: 2004. május 6.

  Drakula, vérfarkas, Frankenstein, dr Jekyll... önmagukban is elég rémisztőek. Na de együtt?
  
  Stephen Sommers összegyűjtötte a legborzalmasabb figurákat, amiket csak az irodalomban talált, majd egyetlen filmbe zsúfolta őket, hogy a hatás biztos legyen. Ennyi gonosz lény verbuválása után nem is igen kellett törnie a fejét egy komolyabb történeten. Mi más is lehetne a főhős és -nő feladata, mint elpusztítani őket?
  
  Ilyen mértékű szörnyirtást talán az Alkonyattól pirkadatig-ban láttam utoljára, csakhogy a Van Helsingben úgy tűnik, a készítők nem tudták eldönteni, komolyan akarják e venni magukat, vagy egy összegző, parodikus hangvételű akciófilmet akarnak létrehozni.
  
  Kezdjük az elején.
  Jóképű, magas férfi lép a színre, megáll a kamera előtt és zord ábrázattal azt mondja: A nevem Helsing. Van Helsing. A XIX. században járunk, hősünk a Vatikán magányos lovagjaként járja a világot, és kiiktatja a sötétség teremtményeit. Feladatait egy bunkerben kapja feletteseitől (egy bíborostól).
  
  A soron következő: a Drakula megsemmisítő hadművelet. Ehhez a szükséges eszközöket is megkapja: fokhagyma, szenteltvíz, ezüstgolyó és karó, valamint egy nyílpuska, ami gyorsabban táraz, mint levegőt vennél. Majd elindul Erdélybe, a gróf kastélyába, hogy elvégezze amit el kell végezni.
  
  Segítőtársa Anna Valerious lesz, kinek a szörnyirtás a kisujjában, pontosabban a családfájában van. Ősidők óta űzik Drakulát. Valamikor, régen, valamelyik ük-ükapja esküt is tett, hogy kivégzik, csakhogy ennek már jó pár évszázada, és Anna az utolsó a Valerious-ok közül, aki ezt megtehetné.
  
  Innen már kezdődhet is a virtuális vérontás, repülő bőregér-szerű vámpírnők, a Szörnyecskékben elszabadult förmedvényekkel, ebben a filmben szárnyakkal és lényegesen nagyobb létszámban vannak jelen, mint eredeti változatukban.
  
  Lássuk csak... erős, izmos vérfarkasok, akik agyatlanul hajlamosak jó magasról belepotyogni a vízbe, Frankenstein szörnye, aki közel tizenkét emberi testrészből van összehegesztve, élő áramforrás és a legműveltebb, habár nem a legszebb a csoportban. És persze kimaradhatatlan maga a Gróf, örök feketében, fekete szemekkel, fekete lófarokkal, csak sehogy sem lehet komolyan venni: se nem túl gonosz se nem túl... gonosz, na.
  
  Van Helsing magas és jóképű, bár ezt már leírtam, ennél többre nincs is szüksége a továbbiakban sem. Anna Valerious szép is, ügyes is, talpra esik, mint egy macska, aztán azt vesszük észre, hogy MINDIG talpra esik, és MINDIG túléli, még akkor is, ha fejjel előre vágódik egy meredeken ívelő oldalpárkánynak, a jeges Kárpátokban, közel ezer méter magasságban. Aztán kap egy jobbhorgot és jól belehal. Vajon miért? Pedig a kötelező csókjelent is lezajlott már.
  
  Ha mindezt még nem érzi elég kaotikusnak a kedves néző, nem kell aggódni, a rendező- és forgatókönyvíró (S.Sommers) Gábriel arkangyalt is belekeveri a turmixba, majd hátradől és megszemléli a zavaros koktélt, ami, hogy „bridzsitdzsónszosan” mondjam: valami ismeretlen, zöld dzsuva lett.
  
  Stephen Sommersnek nem sikerül megismételnie mindazt, amit a Múmiában szerettünk, nem lebeg a moziban Indiana Jones szelleme, a kalandok fűszeres illata, vagy az izgalom. Viszont megismételte mindazt, amit a Múmia II.-ben nem szerettünk: céltalan vizuális trükkökkel bombázza a nézőt, a tudatalattit leterhelő gyorsasággal, egy alapjaiban recsegő történetre helyezve filmjét. Ha a közönség a komoly(nak szánt) részeknél nevet, talán jelent valamit....
  
  A láthatatlan, vagy a sejtetett mindig többet ér mint a premier plane, egy ilyen témájú filmnél ez végképp így van: Drakula menyasszonyainak századik bőregérátalakulása, majd hús-vér és csontfoszló megsemmisülése nemhogy félelmet, de szívdobogást se eredményezett bennem. Különben is, az ilyen szétfoszlós trükkök már olyan ósdiak!
  
  Pedig a helyszín lenyűgöző, a hegységek és az erdők gyönyörűek, a hangulat Prágai, a zene misztikus és pergő, egy-két ötletes résszel is sikerült gazdagítani a filmet.
  Benne volt a lehetőség.
  
  Már látom is a Van Helsing-et playstation kiadásban a boltok polcain, extra töltény funkcióval, az első pályán repülő szörnyecskékre kell lövöldözni, majd vérfarkasokkal küzdeni, és aki kibírja élve a huszadik szintig, Drakulával is harcolhat. Ha akar.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Van Helsing

 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Carte Rouge - Vörös térkép
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi - Portraits of a Life
Új, hivatalos előzetest és plakátot kapott Hajdu Szabolcs új filmje, a Kálmán-nap
Utaztál okosba’? Akkor nézd meg premier előtt a Kék Pelikant!
Pasolini hét - Az Élet trilógiája a Art+ Cinema-ban
Monty Python klasszikusok ismét a mozikban!
A dohánypajta
Történelem, társadalom, cukiság – ezek lesznek a JUNO11 Distribution tavaszi filmjei
Egy hónap múlva kezdődik a 14. Frankofón Filmnapok
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 szokolay-dongó balázs    aws    tony macalpine    the cure    avenged sevenfold    volumes    diablo blvd    crystal fighters    simpson család    blood sweat and tears    volumefeeder    sabaton    sharon tate    ereb altor    vályi péter    cataract    grain    jon favreau    witchburner    honeyball    zenés-táncos    mesevilág    blues b.r. others    szükségállapot    struggle for life  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!