hosting: Hunet
r36
  cikkekfotók        
kultúra [színház]  2016. október 11. kedd   16:14
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Orfeumi revüvel emlékezik a HADART Színház ´56 névtelen hőseire


  ORFEUM - Zenés barangolás a XX. században címmel élő zenekarral kísért előadást állított színpadra a HADART Színház, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával létrejött előadás társadalomkritika helyett az egyén útját követve az emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. A 2016/2017-es évadban jubileumot ünneplő HADART Színház darabja zeneileg páratlan értékeket sorakoztat fel, méltatlanul elfeledett dalokat éltet tovább. A publikum október 16-án a Csokonai Művelődési Házban, november 13-án a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK) láthatja az előadást.
  
  Az infokommunikációs akadálymentesítéssel játszó HADART Színház előadásában neves színművészek egy-egy ismert melódiával mesélik el a múlt század két világháborúját, ´56-ot, a sötét szocializmust, ´68-at, a nyolcvanas évek zenei „robbanását”, majd a rendszerváltozás hozta szabadságot. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója komoly visszatekintésre ösztönöz, ezért kiemelt blokkot kapott Háda János legújabb rendezésében az ORFEUM - Zenés barangolás a XX. században című darabban. „Az alapvető szabadságjogaink biztosításáért ´56 névtelen, hétköznapi hőseinek áldozatvállalása példaértékű, ezért nagyon fontos, hogy a színház eszközeivel is eljuttassuk üzeneteiket az „utódokhoz” – emelte ki Háda János, a HADART Színház alapító vezetője. 1956 történelmünkre gyakorolt hatása, nemzeti identitásképző ereje, az általános szabadságvágy máig hatással van minden generáció közösségi tudatára. Az ´56-os blokkunkban felcsendülő slágerek kifejezik, hogy bárhol is tengetjük az életünket a világon, hazavágyunk, mert Magyarország, a Kárpát-medence az otthonunk. Lélekben pedig a magyarok összetartoznak, éljenek a világ bármely pontján, különösen ezen a jeles napon, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Nemcsak az ország, hanem mi, a HADART Színház tagjai – a József Attila Színházból, a Budapesti Kamaraszínházból és a Madách Színházból érkező színművészek – is jubileumot ünneplünk, a társulat az ötödik évadára készül ezzel a darabbal – mondta Háda János. A HADART Színház jubileumi évada alkalmából Claude Magnier Oscar című vígjátékát is újrahangolták, új szereposztással, új díszlettel láthatják a nézők az ötödik éve repertoáron lévő sikerdarabot Vándor Éva és Straub Dezső főszereplésével. A bemutatóra az FMK-ban kerül sor október 30-án.
  
  Az NKA támogatásával létrejött ORFEUM című előadásban a melódiák világának egyik leghivatottabb szakértője, Darvas Ferenc válogatásában olyan dalokkal emlékeztetnek a művészek, mint a Gyere, te nímand, a Szegény embert az ág is húzza, a Fizetek főúr, a Minden elmúlik egyszer, a Jó éjt, drága kis hadnagyom, a Kétszer kettő néha öt vagy az Oly távol messze van hazám. Az orfeumi revü - Mérai Katalin, Laurinyecz Réka, Zakariás Éva, Háda János, Pál Tamás, Gieler Csaba szereplésével - 3 páros életútját mutatja be, az egyén szemével tekint végig a századon, legfőbb mondanivalója, hogy mindig a férfi és a nő, a két pólus ereje állította talpra az országot. A kétórás összeállítás zeneileg páratlan értékeket sorakoztat fel, Darvas Ferencnek és Háda János rendezőnek nehéz is volt a válogatás, dalkincsünk óriási, a méltatlanul elfeledett dalokat és szerzőket pedig szeretnék tovább éltetni, mert a legfontosabb emberi érzelmekről, és a társadalomról szóltak. Az eseménydús század annyi érzelmi többletet és ihletet adott a művészeknek, hogy csupa örökzöld dalt hallhat a közönség.
  
  ”A 20. század egy nagyon mozgalmas század volt, a békeévek és a háborús évek váltották egymást, olyan események történtek, amiket nem szabad elfelejtenünk. A történetét zenével, vidámsággal és némi könnyel meséljük el, hogy a fiataloknak történelmünk és az idősebb generációk megértésében segítsünk; az idősebbeknek pedig örömet szerezzünk a nosztalgiázással. Maga a század nagy horderejű történései olyan érzelmi kitöréseket váltottak ki, amelyek a zenében, és az irodalmi dalszövegekben is annyira kifejezően jelentek meg, hogy tökéletesen visszaadják az emberek megéléseit. El sem hinnék, hogy egy-egy ismert melódia mi mindent képes elmesélni, olykor szeretettel, máskor szemrehányással, boldogan, vagy kétségbeesetten, de mindig személyesen és szenvedélyesen. Az ORFEUM legfőbb mondanivalója, ha visszatekintünk a 20. századra, akkor láthatjuk, hogy bár a balsors gyakran jelen volt, végül mindig az emberség győzedelmeskedett. Fontosnak tartom ezt a fajta visszatekintést, mert bár sokat olvashatunk a 20. századról, ez a kis revü élőbbé teszi a történelmünket, és balsorsunk állomásaiban nem csak a szomorúságot látjuk, hanem az emberség hatalmas erejét, és egy olyan századot, amit a sok szörnyűség ellenére is a remény jellemzett leginkább.´56-nak is a remény a legfőbb üzenete.„ – emelte ki Háda János rendező.
  A hajdani orfeumok emlékezetes világát az egykori kávéházak hangulatával ötvözve idézi meg a HADART Színház. A színpadon hat színész és egy zenekar – semmi sem szab határt fantáziánk, emlékeink szárnyalásának, végig a 20. századon.
  
  



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Játékszín Podcasting - Menopauza és ami mögötte van!
A Thália Színház a 2024/2025-ös évadban közönségkedvenc előadásokkal készül
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 needless    poison alley    lóci játszik    arnÓczky noÉmi    karthago    amberian dawn    mobilmánia    gloryhammer    feles máté    slaughter at the engagement party    jena malone    hurts    flynn    hazai termék    manökken proletarz    abnormality    macabre     bourne    rainbow    hills have eye    a közösségi háló    chaos of disorder    ziskó    enrico rava    the devils blood  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!