hosting: Hunet
r32
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2016. szeptember 21. szerda   16:54
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Czifra György Emlékére - Czifra Fesztivál 2017


  Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre az első CZF Fesztivált, amelynek alapvető küldetése, hogy a világhírű magyar zongoraművész magas művészi színvonalú életművét és hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, mely Cziffra György életében nagy hangsúlyt kapott. Az első fesztivál nagy sikere után az 2016/2017-es évadban kibővült összművészeti programokkal, külföldi vendégművészekkel már két helyszínen, a MOM Kulturális Központban és a Zeneakadémián rendezzük meg a CZF Fesztivált 2017. február 21. és 26. között, amelyen fellép többek között Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő is. A februári eseményeket megelőzi a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelynek a MOM Kulturális Központ ad otthont 2016. október 28. és november 5. között. Februárban ismét megtartjuk a mesterkurzusokat, valamint 2017-ben kerül először átadásra a Cziffra György-díj, illetve a Cziffra György ösztöndíj is.
  
  ”Cziffra György példaértékű és iránymutató élete mindenki számára üzenet, mely bizonyítja, hogy hátrányosabb életkörülmények és lehetőségek ellenére világkarriert lehet befutni. A CZF küldetése, hogy minden évben egy nagyszabású fesztivállal adózzon Cziffra György munkássága előtt, mellyel több évtizedes tartozását róná le a társadalom. A fiatal művészek zenei pályájának segítése, illetve a nagyközönség számára való bemutatása a CZF Fesztiválnak is alapvető célja, hiszen Cziffra György életében létrehozott alapítványa is nem egy ma élő zongoraművészt indított el és segített a zenei pályán.” (Balázs János)
  
  ”Balázs János kiemelkedően tehetséges zongoraművész, akinek fontos, hogy mindenki, a jövő reménységei megmutathassák magukat, tehetségüket a zeneértő közönség előtt. Az Ő felkarolásukat én is csak támogatni tudom, hiszen János vállalása közös felelősségünk, nekünk, akik már elértünk valamit a zenei életben, hiszen egykor rám is felfigyelt valaki – a zenetanárom –, aki elindított a pályámon. A Tanító most Balázs János, akit a magam példáján keresztül – hiszen én is tervezek egy Bel Canto énekfesztivált és több mesterkurzust – messzemenőkig támogatok. Ahogy én a jövő énekes generációja felé, úgy János a fiatal zenészek felé fordul, közös hitvallásunk, hogy a tehetség utat tör magának, de támogatni szükséges.” (Rost Andrea)
  
  A 2016-os sikerre való tekintettel a 2017-es CZF kereteit több szempontból is tágítottuk. A MOM Kulturális Központon kívül a Zeneakadémia Nagytermében is lesznek hangversenyek. A 2016. évi négy koncert után idén nyolc nagyszabású hangversenyt rendezünk. A koncertek egyediségét a műfajok közötti átjárhatóság a tematikus felépítés és nemzetközi művészek meghívása fémjelzi. 2017-ben többek között az alábbi nemzetközileg elismert, világhírű művészek lépnek föl: Fazil Say, Mischa Maisky, Rost Andrea, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Lajkó Félix és Jandó Jenő.
  
  Fiatal művészek szakmai fejlődését szolgálja a CZF Országos Zongoraverseny Cziffra György emlékére, amelyet még a 2016-os évben, október 28. és november 5. között rendezünk meg a MOM Kulturális Központban.
  A 2017-es CZF keretein belül kerül átadásra a Cziffra György-díj, valamint a Cziffra György-ösztöndíj, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást. Szintén a művészoktatásban résztvevő diákok számára hirdetünk mesterkurzust, melyet a CZF koncertsorozata előtt, február 16-19. között fogunk megtartani, Magyarország legkiemelkedőbb zongoraművészeinek közreműködésével.
  
  Örömünkre szolgál, hogy a CZF nyomán megalakul a Cziffra György Kamarazenekar, melynek koncertmestere Kállai Ernő – Junior príma díjas hegedűművész lesz.
  
  Balázs János 2016 végére meghívást kapott Kanadába és Ausztráliába is, hogy Cziffra György magyarországi zenei hagyatékának bemutatásáról tartson előadást, valamint a világhírű zongoraművész legkedveltebb műveiből válogatva hangversenyt adjon.
  
  CZF2017 zenei programjai
  
  CZF mesterkurzus
  2017. február 16-19. | MOMKULT, Barabás villa
  
  A CZIFFRA GYÖRGY KAMARAZENEKAR debütáló hangversenye
  2017. február 21. | 19:30 | MOMKULT KONCERTTEREM
  
  Közreműködnek
  Balázs János (Liszt Ferenc-díjas zongoraművész)
  Jandó Jenő (Kossuth-díjas zongoraművész)
  Koncertmester
  Kállai Ernő (Junior Prima Díjas hegedűművész)
  
  Műsor
  E. Grieg | Holberg Szvit, op. 40
  Liszt F. | Magyar Fantázia (kamarazenekari átirat)
  szünet
  W. A. Mozart | Egy kis éji zene, K. 525
  J. S. Bach | c-moll versenymű két zongorára, BWV 1060.
  
  Az improvizáció
  2017. február 22. | 19:30 | MOMKULT színházterem
  
  Közreműködnek
  Lajkó Félix (Liszt Ferenc-díjas hegedűművész)
  Balázs János (Liszt Ferenc-díjas zongoraművész)
  Dr. Freund Tamás (Széchenyi-díjas agykutató)
  Műsor
  Dr. Freund Tamás előadása a kreativitásról
  Improvizációk
  
  FAZIL SAY zongoraestje
  2017. február 23. | 19:30 | ZENEAKADÉMIA nagyterem
  
  Közreműködik
  Fazil Say (zongoraművész)
  
  Műsor:
  W. A. Mozart | Á-dúr zongoraszonáta, K. 331
  C. Debussy | 6 prelűd
  szünet
  J. S. Bach – F. B. Busoni | Chaconne
  R. Wagner – Liszt F. | Izolda szerelmi halála
  G. Gershwin – F. Say | Summertime-variációk
  N. Paganini – F. Say | Paganini-variációk
  W. A. Mozart – Fazil Say | Török induló
  
  ”Zongopera”
  2017. február 24. | 19:30 | ZENEAKADÉMIA nagyterem
  
  Közreműködnek
  Rost Andrea (Kossuth-díjas operaénekes)
  Balázs János (Liszt Ferenc-díjas zongoraművész)
  
  Műsor
  V. Bellini | Norma – Casta Diva
  V. Bellini – Liszt F. | Norma parafrázis
  G. Donizetti | Lammermoori Lucia – Őrülési jelenet (Il dolce suono)
  G. Donizetti – Liszt F. | Lammermoori Lucia reminisz-cenciák
  G. Verdi | Otello – Fűzfadal és Ave Maria
  G. Verdi – Liszt F. | Rigoletto parafrázis
  G. Verdi | La Traviata – É strano, Nagyária
  
  Hangszerbemutó koncert gyerekeknek
  2017. február 25. | 10:00 | MOMKULT kupola
  
  Közreműködnek
  Junior Prima díjas művészek
  
  BÁREST
  2017. február 25. | 20:00 | MOMKULT koncertterem
  
  [kapunyitás 19:00-kor]
  Háziasszony: Szulák Andrea (színművész, jazzénekes)
  Közreműködnek
  Sárik Péter (zongora)
  Berkes Balázs (bőgő)
  Gálfi Attila (dob)
  Sárközy Lajos cigányzenekara
  Műsor
  A 20-as, 30-as és 40-es évek legszebb melódiái, majd tánczene éjfélig a Pankastic! zenekarral
  
  A jövő generációja
  2017. február 26. | 11:00 | MOMKULT színházterem
  
  A Virtuózok, a Cseh Tamás program és Junior Prima díjasok matinéja
  Közreműködnek:
  Boros Misi (zongora)
  Kökény Tamás (nagybőgő)
  Hungarian FolkEmbassy
  Kállai Ernő (hegedű)
  Devich Gergely (cselló)
  
  Gála koncert és díjkiosztó ünnepség
  2017. február 26. | 19:30 | ZENEAKADÉMIA nagyterem
  
  Közreműködnek
  Liszt Ferenc Kamarazenekar
  Mischa Maisky (csellóművész)
  Balázs János (zongoraművész)
  
  Műsor
  P.I. Csajkovszkij | Noktürn op.19, no.4
  M. Bruch | Kol Nidrei, op.47
  P.I. Csajkovszkij | Változatok egy rokokó témára, op.33
  szünet
  F. Chopin | f-moll zongoraverseny, op.21, no.2
  
  A hangverseny előtt kerülnek átadásra a Cziffra György-díjak, valamint a Cziffra György-ösztöndíjak
   „Senki sem halhatatlan, amíg nem neveztek el róla ételt
  Igor Stravinsky
  
  A Fesztivál gasztronómiai érdekességei
  Hisszük, hogy egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. A második Fesztiválra is tartogat különlegességet a SZAMOS MARCIPÁN. Ezúttal a rumos ízesítésű Cziffra trüffellel emlékezik meg a cukrászat a világhírű zongoraművészről. Ehhez társul egy speciális pörkölésű kávé, amellyel szeretnénk visszaidézni a 50-es évek kávéházi hangulatát, valamint a Takler Pincészettel együttműködve palackozásra kerül az Hommage a Cziffra bor.
  
  Hommage à Cziffra bor
  ”Borbirtokunk számára igen nagy megtiszteltetés, hogy egy olyan művésznek állíthatunk emléket egy bor képében, akinek igazán kijutott a magyar sorsból. Élete és sikerei példaként szolgálnak számunkra is.
  Ezen emlékborunk elkészítésekor arra törekedtünk, hogy e különleges embert jellemző tulajdonságok borunkban is megjelenjenek. Komolyság, összhang és vibrálás. Ezek az „Hommage a Cziffra” névre keresztelt 2015-ös évjáratú borunk legfőbb jellemzői.” (Takler borászat)
  
  Kiállítások
  Kürthy Hanna festőművész a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt. A Cziffra Alapítvány emblémáját is ő tervezte. Alkotásaiból a CZF2017 idején időszaki kiállítás nyílik a Kossuth téri Szamos Cafeban.
  Hommage à Cziffra György | Pajor Ildikó Cziffra-ösztöndíjas festőművész kiállítása - Pajor Ildikó 1985-ben Cziffra György felkérésére készítette el Liszt Ferenc: Études transcendantes című sorozatát. A festőművész 1986-ban részesült Cziffra-ösztöndíjban, melyet követően több, koncerttel egybekötött kiállítást rendezett külföldi Liszt-társaságok meghívására. Munkásságáért a magyar Liszt Ferenc Társaság Liszt-emlékplakettet adományozott.
  Pajor Ildikó festőművész Liszt Ferenc Transzcendens etűdök c. műve által inspirált festményeit bemutató tárlata a MOMkult Reich Károly Galériájában lesz megtekinthető a Fesztivál során.
  
  Budapesti Cziffra-vetélkedő
  A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének közreműködésével valósítjuk meg a középiskolás korosztálynak hirdetett vetélkedőt. A kétfordulós megmérettetés során a jelentkezőknek logikai és kreatív feladatok sokaságán keresztül vázoljuk fel Cziffra György alakját, művészetét. A vetélkedőhöz nincs szükség előzetes tudásra. A FSZEK Zenei Gyűjtemény szakembergárdája úgy állítja össze a vetélkedő anyagát, hogy azok az online és az offline térben való kutatások és feladatmegoldások során teljesíthetők legyenek.
  
  Cziffra György-ösztöndíj
  A CZF keretében 2017-ben kerül odaítélésre első ízben az ösztöndíj, melyet azon tehetséges fiatal művész kaphat egy éven keresztül, akit egy független szakmai zsűri erre érdemesnek ítél. Az ösztöndíj létrehozásában szerepet vállal több önkormányzat is.
  ”A Kőbányai Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a nehéz körülmények között élő, tehetséges gyermekek felkarolására. A kerület saját ösztöndíj programja mellett minden olyan kezdeményezést szívesen támogat, amely az átlagon felüli tanulmányi eredményt elérő diákok elismerésére, továbbá a komoly- és könnyűzenében kiemelkedő talentumú fiatalok tehetséggondozását tűzi ki céljául. Éppen ezért Kőbánya Önkormányzata örömmel csatlakozik a Cziffra György ösztöndíj-program támogatóihoz.” (Kovács Róbert, Budapest Főváros X. kerület Kőbánya polgármestere)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 anna& the barbies    kyuss lives!    falco    baobinga    the orange strips    időgép    bws     bognár szilvi    utcazene fesztivál    freedom call    shell beach    barney és a nők    gary moore    magna cum laude    jürgen von knoblauch    korpiklaani    andy serkis    hellyeah    nile     red hot chili peppers    korál    mytra    kontroll csoport    lochnesz    micah sloat  

r50
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!