hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
magazin [fesztivál]  2016. szeptember 6. kedd   16:02
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Európai Hidak - Francia Napok a Müpában


  Az örök, mégis változó francia kultúra mutatkozik be a Müpa és a BFZ közös szervezésű Európai Hidak fesztiválján szeptember 21. és 28. között. A francia barokktól a könnyebb műfajokon át a kortárs zenéig ívelő programsorozat arra keresi a választ, mi jellemzi ma a francia kultúrát. Zenei kuriózumok, világsztárok, irodalmi performansz-est, tánc és mesejáték az idei Európai Hidak fesztiválon.
  
  A francia kultúra bemutatására tesz kísérletet a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös szervezésében megvalósuló, immár hagyományos, évadkezdő eseménysorozat, az Európai Hidak fesztivál szeptember 21. és 28. között. A programok arra keresik a választ, mi jellemzi ma a francia kultúrát. A zenei kuriózumokat, világsztárokat, irodalmi performansz-estet, filmet, táncot és mesejátékot felvonultató fesztivál azt szemlélteti, hogy a francia kultúra az elmúlt évszázadok során miként merített ihletet a kívülről érkező művészeti hatásokból, és a sajátos francia ízlés szűrőjén keresztül hogyan integrálta azokat.
  
  Fischer Iván és a Fesztiválzenekar a Montmartre bohém művészvilágát idézi meg Ravel, Debussy, a polgárpukkasztó, mégis imádott különc, Erik Satie és a modern poétikus, Henri Dutilleux műveivel. A BFZ évek óta működő, autentikus hangszereken játszó régizenei együttese mulatságos és virtuóz áriákban és táncos ritmusokban gazdag barokk kuriózumokkal készül Hervé Niquet vezényletével, de a kísérletező kedve sem hagyja el a zenekart. Kortárs koncertjükön az is kiderül, hogy szól egy igazi ritkaság, a kontrabasszusklarinét, hogy működhet-e hangszerként a selyempapír, vagy hogy miképp lehet előidézni oroszlánbőgést a színpadon.
  
  A fesztiválra a Müpába érkeznek a kortárs francia művészeti élet olyan legendás alakjai is, mint a háromszoros Oscar-díjas zeneszerző Michel Legrand és a jazz hegedűvirtuóza, Jean-Luc Ponty. Őket Joseph Cosma (a Kozma József néven született zeneszerző) köti össze, akinek munkássága mindnyájukra hatott. Nem véletlen, hogy a Hulló Falevelek (Les Feuilles) című örökzöldje mindkét művész repertoárjában megtalálható.
  
  A fesztivál ideje alatt a Müpa Előcsarnokában és Zászlóterében megrendezett kiállításoknak (Lucien Hervé fotói és Toulouse-Lautrec litográfiái) is van magyar vonatkozása, hiszen a Lucien Hervéként világhírűvé vált fotográfus Hódmezővásárhelyen, Elkán Lászlóként született.
  A kiállítás szolgál hátteréül a Müpába szeptember végén beköszöntő fesztiválhangulatnak, amely a változatos koncerteken kívül tánc és zenei programokat, francia-magyar irodalmi performansz-estet is kínál. Ez utóbbin a két ország közötti irodalmi kapcsolatok, a modernitás, az avantgárd és a kísérleti művészet kap teret, amelyben a vizualitás, a gesztusok és a hang egyaránt fontos szerephez jutnak. Összművészeti produkcióban elevenedik meg a századforduló Párizsának pezsgő miliője a Gergye Krisztián Társulat premierjén. Az előadáson énekesek, zenészek, bábosok és táncosok együtt idézik meg a Montmartre művészvilágát, a Toulouse-Lautrec képeinek hangulatához hasonló „cabaret grotesque”-ben. A gyermekeknek szóló A katona története orosz népmesei elemek felhasználásával a költő Ramuz és a zeneszerző Stravinsky zenés, szöveges, táncos mesejátéka. Néha bizarr humorú, finoman kidolgozott szövegek és saját „muzouche”-nak nevezett stílusuk fülbemászó dallamai jellemzik a teljesen különböző zenei világokat ötvöző breton La Gâpette-et. Az öt zenészből álló sokszínű csapat mintegy 15 hangszeren játssza különös elegyű zenéjét. A Parno Graszt & Latcho Drom, a Paris Combo, a Mózes Tamara Trió és a Les Alouettes Együttes a Müpa Előcsarnokában kínál ingyenes, táncos, zenés programokat. A Müpamozi az év hátralévő részében az 1960-as évektől a 21. századig válogat a francia filmek krémjéből.
  
  Az Európai Hidakról
  A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye, az Európai Hidak fesztivál minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad.
 A fesztivál ihletője és mozgatórugója minden évben egy olyan ország, amely sokszínű, gazdag kultúrával és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik. 2013 őszén a cseh, 2014-ben a német melódiáké volt a főszerep, 2015-ben osztrák szomszédainkhoz kerülhettünk közelebb. Ezúttal Franciaország kulturális finomságai kerülnek a középpontba. A rendezők meggyőződése, hogy nagy szükség van az európai népek közötti bizalomra és barátságra, ennek erősítésére pedig tökéletes eszköz a művészet.
  
  A Budapesti Fesztivál Zenekar
  A Budapesti Fesztiválzenekar 1983-ban alakult, ma pedig már a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon. A kritikusok elsősorban játékának intenzitását és érzelmileg magával ragadó voltát hangsúlyozzák. Fischer Iván több mint harminc éve, a zenekar alapítása óta zeneigazgatóként irányítja a BFZ művészi munkáját. Ő az egyik kulcsa az együttes folyamatos megújulásának, kísérletező szellemiségének. A zenekar a világ legfontosabb zenei központjaiban és hangversenytermeiben, többek között a New York-i Carnegie Hall-ban, a Párizsi Filharmóniában, a bécsi Musikvereinban, az amszterdami Concertgebouw-ban, valamint a londoni Royal Albert Hallban koncertezik. Állandó vendége továbbá olyan nemzetközi zenei fesztiváloknak, mint a Mostly Mozart Fesztivál, a Salzburgi Ünnepi Játékok vagy az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál. A BFZ két alkalommal nyerte el a Gramophone-díjat, a klasszikus zene „Oscarját”, míg 2013-ban Mahler 1. szimfóniájának felvételéért Grammy-díjra jelölték. Mahler 5. szimfóniájának felvételéért 2014-ben megkapta a Diapason magazin rangos díját, a Diapason d´Ort, valamint az olasz Toblacher Komponierhäuschen-díjat. Az Argentin Zenekritikusok Szövetsége 2016-ban a legjobb külföldi szimfonikus zenekarnak járó elismeréssel jutalmazta a BFZ-t.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amikor a zenész tollat ragad - Tod A első regénye hamarosan magyarul is kapható lesz!
Promptmonsters.tv: Az AI-forradalom új szereplője a magyar kreatív iparban
Közel 100 nyeremény vár gazdára az idei Fülesbagoly Tehetségkutató-sorozatban
FolkAréna2024 - Minden Magyarok Tánca a 43. Országos Táncháztalálkozón
Ernelláék Kálmánéknál – színház és mozi a B32 Galériában
Jazzfest Budapest 2024
Al Di Meola Electric Band Budapesten
Tudatosság, vibrálás és színkavalkád
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 archer    svoid    nils petter molvaer    jason rouse    the gaslight anthem    kruder & dorfmeister    continoom    izegrim         up in the air    bleubird    adele    joe lynn turner    postmodern jukebox    rdø    backbeet    in this moment    puss in boots    insomnium    iced earth    shyamalan    aceldama    kate beckinsale    v.iv fesztivál    unearth  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!