hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. április 26. hétfő   15:46
nincsen hozzászólás

szerző: András
Terminal Blue, Testi Egyenleg, Skalambo kutyája, Skambulance
2004 március 21, Vörös Yuk

  Egészen különleges élménynek lehetett részese az a maroknyi ember, aki ezen a vasárnapi napon nem sajnálta a fáradságot és ellátogatott a Vörös Yuk-ba. Jóllehet Ska Jamboree-ként volt meghirdetve az esemény, amit a skót Terminal Blue kerekített belőle, az magasan fölébe kerekedik a zenei stílusok bármiféle kategorizálásának, de a koncertekről alkotott hétköznapi fogalomnak is. Ne szaladjunk azonban a dolgok elébe, hiszen a három magyar fellépő részéről igenis összeállt az a bizonyos Jamboree, még ha nem is vegytiszta, de mindenképpen markáns ska-hatásokat magukon viselő előadások formájában.
  
  Már az estét nyitó Skambulance sem 100%-os ska zenét játszik, inkább valahol félúton vannak e stílus és a punk között, amit bizonyít az is, hogy Rancid- és Specials-feldolgozásokat is hallhattunk tőlük. Nagyon fiatalok, bőven van még hova fejlődniük, főleg a szövegek terén, amik egyelőre még inkább infantilis, semmint humoros módon feszegetnek olyan témákat, mint a tűzoltók vagy a szuperhősök élete, netán egy depressziós légy lelki bántalmai. A zenei oldal egyébként nem rossz, de lehetne még sokkal jellegzetesebb is. Néhány embert minden esetre már így is sikerült táncra perdíteniük, alkalmasint még a saját szájharmonikásukat is, aki, ha épp nem volt fújnivalója, lejött a színpadról egy kis bugira.
  
  A Skalambo kutyája zenéjébe is sokkal több minden fér bele, mint kizárólag a ska, náluk azonban egyértelműen szándékos és átgondolt a dolog, és jól is sül el, érett, kerek dalok formájában jut kifejezésre. Köszönhető ez a kreativitás egyértelmű meglétén túl annak is, hogy kiváló tudású zenészek alkotják a csapatot, akiknek nem esik nehezére gördülékenyen hozni akár egy Angelo Badalamenti szerzeményeire is emlékeztető, jazz-es betétet sem. Legkönnyebben talán úgy írhatnám le a muzsikájukat, mint a ska és a régi, innovatív alternatív bandák zenéjének egyfajta keverékét. Ironikus szövegeik és fanyar humorú előadásmódjuk remekül illik ehhez a muzsikához, egy szó mint száz, abszolút figyelemre érdemes banda a Skalambo kutyája, izgalmas színfolt a hazai zenei palettán.
  
  jutni.

  A Testi egyenleg aztán tényleg kedvére tett a rongylábúaknak! (A legtöbben rájuk is voltak kíváncsiak.) A képlet egyszerű: fergetegesen jó dalaik vannak, tele a legjobb dallamokkal, szólókkal, ötletes rímekbe szedett, tényleg poénos szövegekkel, mindez pedig profi és vidám, laza előadók kezében, akik olyan gördülékenyen, spontán módon tálalják ezt a pompás talpalávalót, hogy arra tényleg minden végtagnak moccannia kell! A saját nóták mellett persze nem hiányoztak a Ska-P dalok sem a repertoárból, a tisztelt publikum pedig rendületlenül ropta, akármi is került terítékre, és ebben teljesen igaza is volt. Nagyon bízom benne, hogy rövid időn belül messzebbre jut a Testi egyenleg, szerintem nagyon jól mutatnának nagyobb színpadokon is (a Zöld Pardont főleg el tudnám képzelni velük nyárestéken), de egyetemi-főiskolai bulik fellépőinek is javasolnám őket. Egyébként pedig helyszíntől függetlenül mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, vadássza a nevüket, látogasson el a koncertjükre, aztán induljon a tánc!
  
  A Terminal Blue-ról már a koncert legelső percében kiderült, hogy nem egy hétköznapi zenekar. Amikor megjelent a színpadon egy tetőtől talpig narancssárgába öltözött, napszemüveges alak, és hihetetlen mozgással kísért gitározásba kezdett - a többi jelenlévőhöz hasonlóan - nem tudtam, sírjak, vagy nevessek. A többi tag felbukkanása nemhogy oldotta, inkább tovább fokozta a kíváncsisággal vegyes megrökönyödést: előbb begörgettek a színpad elé egy hatalmas olajoshordót, aztán partvist, seprűt ragadva nekiláttak kitakarítani a nézőtéren. „Ebből mi lesz?” - szerintem nem csak nekem futott át a fejemen a gondolat ezekben a pillanatokban.
  
  És ami lett belőle: az egyik legkellemesebb és legnagyszerűbb meglepetés, ami általam addig nem ismert zenekar koncertjén valaha is ért. A Terminal Blue zenéje annyira sokfelől építkezik, és mégis olyan egyértelmű, egységes, hogy kifejezetten nehéz elmondani szavakkal, milyen is valójában. Azt gondolom, ez már eleve egy nehezen megközelíthető szint a zenélésben: olyan egyéni, eredeti, újszerű muzsikát teremteni, ami nem innen-onnan összehajigált stíluselemek kutyulmánya, hanem valami egészen természetesnek ható és mégis páratlan, nagybetűs Zene.

  A Terminal Blue-ban éppúgy ott vannak a pszichedelikus zenék experimentális törekvései, lebegő hangulatai, mint a legjobb indie bandák szenvedélye (játékmódjuk is az ilyen zenekarok magával ragadó fellépéseit idézte), enyhe jazz-es beütések, kifejezetten súlyos elemek, alternatív felhangok, és még ki tudja, mi minden. Talán eleget elmond róluk az, hogy éppen akkor, amikor valaki megjegyezte két szám között, hogy „ebben a zenében semmi ska nincs”, az énekes bejelentette: „Most táncolhattok, ha akartok”, azzal hátrament dobolni, az ütős meg előre jött szaxofonozni, és elnyomtak egy akkora ska-nótát, amire minden jelenlévő pepitaszívű elégedetten csettintett. Hangsúlyozom, hogy ezzel együtt sem lóg ki sehol a lóláb, tökéletesen érthető és feldolgozható, amit tőlük (és csak tőlük!) hallhatunk. Talán annak köszönhető, hogy organikus egységet alkotnak zenéjükben a legkülönbözőbb hangulatok és témák, hogy mindent szerényen, mértékletesen adagolnak, kerülik a hivalkodást.
  Egyszerűbben megfogalmazva: belőlük ez jön, ők így zenélnek, máshogy valószínűleg nem is tudnának és nem is akarnának, mert ez van a szívükben. Ugyanis ez a zene pontosan onnan jön. És ennél fogva súlya van, komolyan kell venni, oda kell rá figyelni. Ráadásul érdemes is, hiszen olyan dolgokra akarják felhívni a figyelmet, mint a kommunikáció, az emberi kapcsolatok fontossága, a rasszizmus értelmetlensége és veszélye, és részükről ez nem csak üres papolás. Amellett, hogy a zenéjüket is áthatja ez a (fontos megjegyezni, hogy minden kényszerítő erő nélküli, inkább elgondolkodtató, mintsem tolakodó) „felkiáltójeles” hangulat, a fellépéseiken is megtesznek mindent, hogy kifejezésre jusson a véleményük, hogy létrejöjjön a kommunikáció a közönség és a zenekar között, hogy több legyen az egész egy hagyományos koncertnél. És több is, de még mennyire!

  Hisz hol látunk még olyat, hogy az énekes, hangosbeszélőbe szónokolva lemegy a színpadról és körbejárja az egész klubot, beleértve az ivót és a nézőteret is? De hasonlóan meglepő jelenet volt az is, amikor a színpad előtt termett egy srác (aki egyébként egy-két számban zenélt is velük), és elképesztő zsonglőrmutatványba kezdett, vagy amikor a gitáros - némi ökörködést követően - nekiállt egyszerre két furulyán játszani, az egyiket a szájával, a másikat az orrával(!) fújva. A csúcs azonban még csak nem is ez volt, sőt nem is az, hogy a vége felé előkaptak egy jókora kartonpapírt, rajta az éppen játszott szám refrénjével, hogy mindenki együtt énekeljen velük, hanem a legutolsó dal befejezése, amikor a már emlegetett olajoshordót betolták a nézőtér közepére, kiosztottak vagy hat-nyolc pár dobverőt a publikum között, és belekezdtek egy hipnotikus, sulykoló témába... Ezek után nem is csoda, hogy a kezdeti döbbenetet szenzációs zenéjükkel és előadásukkal szépen lassan lelkesedéssé változtatták, ugye? Még egy adalék azzal kapcsolatban, hogy mennyire komolyan veszik, amiről beszélnek: nem volt hagyományos merch-pultjuk sem, ehelyett inkább a koncert végén mindegyikük megmarkolt néhány cd-t és egyenként mindenkinek felkínálták őket. Kaptam az alkalmon, és nem is bántam meg: lemezen pontosan olyan izgalmas és zseniális a Terminal Blue, mint élőben.
  
  Ez a koncert is azt bizonyította: megéri járni az undergroundot, ellátogatni akár „látatlanban” is egy-egy koncertre, mert fantasztikus meglepetések érhetik az embert. Ezentúl, ha tökéletesen szabad, intelligens, innovatív, vagy különleges rockzenéről hallok, a Terminal Blue neve mindig eszembe fog



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Vörös Yuk

 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 vam design center    brutally deceased    secret sphere    doro pesch    coheed and cambria    virrasztók    vasko krapkata    csihar    core leoni    budapest hardcore    ill disposed    davey and the porchmonkies    decaying incest    twin temple        a38 hajó    auróra    cloud 9+    pain of salvation    doves    gothica fesztivál    needless    dudás zsombor    silver church    deadly apples  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!