hosting: Hunet
r34
  cikkekfotók        
lemezajánló [nagylemez]  2004. április 23. péntek   17:47
nincsen hozzászólás

szerző: Rossika
Superbutt: The Unbeatable Eleven
Warner Records

  Igaz, hogy lassan egy év telt el a The Unbeatable Eleven 2-es számú Superbutt album megjelenése óta, de most kaptam lehetőséget rá, hogy kicsit bővebben kivesézzem” az anyagot.
  
  A 2000 februárjában alakult csapat kezdetben megpróbált saját rajongóbázist kiépíteni magának, s ebből kifolyólag sok feldolgozást játszottak és rengeteg koncertezéssel igyekeztek minél több helyre eljutni. Ki ne emlékezne a jó öreg Sugar feldolgozásra vagy a később meg is jelent AC/DC klasszikusra. Aztán szépen kialakult a saját repertoár”, megjelentek az első kiadott nóták, gyarapodott a Superbutt koncertre járók tábora, s mára az egyik legbiztosabb lábon álló csapattá nőtte ki magát a társaság az underground színtéren. Bejárták már fél Európát, felléptek többek között itthon a Rollins Band előtt majd Téglás Zoli közreműkődésével tavaly nyáron megjelent a szöges” album.
  
  Fotós szemmel azt kell, hogy mondjam igazi kis remekmű a CD-hez tartozó booklet. Nekem nagyon tetszenek a képek talán a halas kicsit gyengébb a többinél és a fekete-fehér kivitelezés is tovább nyomatékosítja az emberben, hogy a szögnek semmi nem képes ellenállni még a műanyagbaba alkarja sem, s valóban egy verhetetlen albumot tart a kezében a hallgató. Természetesen angolul olvashatók a szövegek is, hisz nem titok a Superbutt külföldön is szeretne hódítani”, s a szövegeket illetve András kiejtését figyelembe véve ennek nem lehet akadálya. Külön érdekessége a CD-nek, hogy a tokba egy szög is bele van téve ősszintén nem tudom milyen megfontolásból talán azért, hogy még emlékezetesebbé tegyék ezzel is a fiúk a vásárlónak az albumot.

  Térjünk rá a dalokra, hisz ez a legfontosabb egy CD esetében. Egyből egy a televízióból jól ismert számmal indít a korong a videoklip erre a számra készült a Pioneer-ral, mely talán az anyag legerősebb nótája. Erőteljes kezdés és egy remek nekem nagyon tetszik ”uuuh lalala”-s sorbefejezés rögtön ad valami kis sajátos Superbutt ízt a nótának. A Spilt Milk elején nekem a drive my handes” Freshfabrik ugrott be, hasonlóan vannak itt is elnyújtva a hangok, de később a belassult, mérgesen szenvedős téma már eredeti Butt volt. Nem véletlen, hogy a szöveg is a végére a Mindent ölj meg amit szeretsz és légy szabad!” gondolatig kalandozik, s a sírás értelmetlenségét hangsúlyozza. A Fishmachine a vízalatti világba kalauzol el minket. Nagyon kellemes a vendégénekesnő Juci, az Anima Sound Systemből és András párbeszédszerű éneklése, melyet egy lassabb Juci szóló tör meg csak rövid időre. Ami viszont megdöbbentett, az az I know...” kezdetű rész. Totál olyan, mint az Aqua: Barbie Girl számának hasonló szövegbetéte. Ez kicsit belerondít az egyébként igen pozitív képbe. De mindent kárpótól a Bonestar. A legjobb szám szerintem a korongról. Bódítóan balladás énekkel indul, majd remek tempóra köszönet a Szabolcs-Zsolt gitrákettősnek - egy iszonyat király pörgösebb rész következik, melyet ismét András belassulása követ. Szenzációs nóta, sajnos nem is sikerül a későbbiekben überelnie ezt a csapatnak. Az ötös nóta egy amolyan színházi bejátszással - vagy esetleg filmrészlettel - indul de sajnos én nem tudtam ráérezni a szám varázsára, pedig van neki ezt többen mondták már.

  A következő említésre érdemes dal a Balloonhead túl zakatolósra sikeredett - az Eat My Brains Tükör, tükör a falon...” része. A monotonitása és a háttérben folyamatosan ismételgető hang valami iszonyat súlyos feelinget kölcsönöz a nótának. Kicsit az öregedő Ozzy-ra emlékeztet, de ezzel nem akarok senkit megsérteni. A Helmet And Gloves-ban Salim került előtérbe ha már itt tartunk Béla végig remekül nyomatja a ritmust a srácok alá a Victory meg kicsit unalmasra sikerült nem baj ilyenek is kellenek egy albumra -, viszont a Wild ismét egy olyan darab ami nem sorolható a szokványos kategóriába. Gitár, basszus, lüktető dob és Rollins Band-es András beszéd. A This side, Our side, Take a ride” szöveget meg pont annyi ideig tart elmondani, mint ameddig a rövidke szám tart, de ez is azt mutatja, hogy a Superbutt képes nagyon nem kommersz dolgokra is. Remek. A zárás pedig? Zoli hangja első pillanatra megragadja a hallgatót Téglás Zoli vendégszerepel a számban az Ignite-ból és a dallamos, tényleg éneklős részek kellemes harmóniát suágroznak. Olyan az egész dal, mintha a visszhang válaszolgatna Zolinak, András személyében. Az All you can be...” refrén klasszis a maga tökéletességével, a lassan elhalkuló záróakkordok pedig méltó befejezését adják ennek a hazai szinten páratlan anyagnak.
  
  Sejtelmesség, kemény rock zene, természetesség és sok-sok irónia. Valahogy így lehetne összefoglalni a Superbutt The Unbeatable Eleven korongját, s mindenkinek aki a hazai underground rockzenei élet tagjának vallja magát, nélkülözhetetlen, hogy beszerezzen egyet ebből az európai színvonalú anyagból.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Superbutt

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Vented: Cruelty And Corruption
Drawing: Vol. 6
KabinLáz: Kihajolni Veszélyes EP
Born Again: Mesevilág
Agregator: Semmiből – A Semmin Át
Impovizatív jazztechno performansz Szipka-loops új lemeze
Frank Blackfire: Back On Fire
Megjelent a Quimby 25 éves születésnapi Aréna koncertje DVD-n
Megjelent a Tárkány Művek negyedik nagylemeze: Magyar konyha támad
 kiemelt 
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
  
Nyáron sem maradunk ütős és modern metal bulik nélkül a fővárosban

Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 kalan mikla    johnny depp    in this moment    phoenix    claps for caroline    d.r.i.    n roses    jason rouse    tim ries    drawing    irie maffia rock trio    powerwolf    dance or die!    neo fm    rdø    a-team    the burning aces    hail    footlose    divine ascension    hegyalja fezstivál    kill with hate    korpiklaani    texas in july    man in black iii  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!