hosting: Hunet
r40
  cikkekfotók        
kultúra [előadás]  2016. július 12. kedd   16:02
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
XXVI. Keszthelyi Reneszánsz és Barokk Napok
2016. július 15. 20h, Keszthelyi Festetics Kastély Nagybálterme

  ”Udite Amanti - Halljátok szerelmesek” - 17. századi olasz és angol dalok, táncok különleges előadásra a Company Canario Histórikus Táncegyüttes, Bodrogi Éva szoprán és Tokodi Gábor lant művész közreműködésével.
  
  A század első harmadának érdekessége, hogy a táncok még késő reneszánszok, de a zene már barokk. Így az előadáson többek közt F. Carosso, C. Negri balloi mellett felcsendülnek Cl. Monteverdi, G. Carissimi és Barbara Strozzi dalai. Majd Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezve, a Szentivánéji álmot idézzük meg H. Purcell Fairy Queen semi-operájának egy-egy tánctételére és áriájára.
  Az előadás ezen a varázslatos helyszínen különleges nyár esti csemegét ígér a szemnek és a fülnek egyaránt. Aranyos Ágota a Company Canario koreográfusa, Bodrogi Éva és Tokody Gábor egyaránt a magyar régizene élet ismert művészei itthon és külföldön egyaránt.
  
  Company Canario Historikus Táncegyüttes 1993-ban azzal a céllal alakult, Aranyos Ágota koreográfus, táncművész művészeti vezetésével, hogy az egyre népszerűbb régi zene mellett Magyarországon is ismertebbé tegye a régi korok táncait, komplex élményt nyújtva a koncertlátogató közönségnek.
  
  Szerte a világon egyre kedveltebb a régi korok muzsikája. E korszakok mindennapjaihoz hozzátartozott a zene, a tánc, a színház. A mindennapok sodrásából igazi kikapcsolódást jelent e korok nyugalma, eleganciája, szépsége.
  Az együttes az ország egyetlen olyan, történelmi tánc együttese, aki repertoárjában közel 800 év tánckultúráját idézi meg, híres királyi, fejedelmi és főúri udvarok táncainak, szokásainak felelevenítésével, kastélyok, várak termeiben, kertjeiben vagy pont kontrasztként, modern környezetben.
  A négy párból álló együttes tagjai különböző magyar néptánc és balett együttesek táncosai. A produkciókat eredeti tánckönyvek alapján készült koreográfiák alkotják, melyek az európai reneszánsz és barokk korát, a 19. század báli táncait, a 20. század első évtizedeinek divattáncait mutatják be táncszínházi feldolgozásban.
  Az előadások bepillantást nyújtanak az európai reneszánsz, barokk, romantika korának világába, a magyar tánckultúra kevésbé ismert kincseibe, egyediségébe.
  
  A magyar udvari, főúri táncok az egységes európai tánckultúra hagyományait reprezentálják, de hol zenében, hol viseletben, hol egy-egy táncban, tánclépésbe, viselkedésmódban egyediek, különlegesek.
  Az évszázadok során a magyar udvarok egyenrangúak voltak bármely európai királyi, főúri udvarral, nem maradtak el pompájukban, tánc gazdagságukban egyiktől sem.
  
  Az együttes többször meghívást kapott a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, a Zempléni Művészeti Napokra, a Győri, Pápai, Tatai Barokk Fesztiválra, a Közép-Európai Régi Zene Fesztiválra, a Miskolci Operafesztiválra. Rendszeresen tart előadásokat a Gödöllői Királyi Kastélyban, a Nagytétényi Kastélymúzeumban, a Budapesti Történeti Múzeumban és közreműködője a Budapesti Kamaraopera előadásainak. Az évek során fellépett Angliában, Olaszországban, Ausztriában, Szlovákiában, Kínában és az Egyesült Államokban.
  
  Számos régizene együttessel és nagy zenekarral léptek fel előadásaik során. (Mandel Qartet, Camerata Hungarica, Musica Profana, Musica Historica, Kecskés Együttes, Excanto, Philippe Ensemble Capella Savaria, Erkel Ferenc Kamarazenekar, Savaria Barokk, Mendelssohn Kamarazenekar, MÁV Szinfónikus Zenekar, Szent István Szinfónikus Zenekar stb.)



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Hiánypótló ritkaságok és műfajteremtő zenészek a negyedik Liszt Ünnep első programjai közt
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt
Kuriózumok a Főapátsági orgonahangverseny-sorozaton Pannonhalmán a Bazilika800 emlékévben
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 futurspektiv2    the offspring    callisto    kovács attila    alice ricciardi    gallows    krisiun    airbourne    crushing caspars    brendan perry    ektomorf    underground magazin    veréb fesztivál    prong    negura bunget    guilhem desq    alkonost    simpson család    elviszlek magammal    takács tamás band    dresch mihály    Üllői Úti fuck    waxy    dragon hunters    tornűr  

r45
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!