hosting: Hunet
r35
  cikkekfotók        
hírek   2016. június 24. péntek   06:26
nincsen hozzászólás

szerző: ma
Itt a világutazó világzenekar, a Meszecsinka új lemeze


  Július 2-án jelenik meg a hazai világzenei színtér egyik legfontosabb, határainkon túl is ismert együttese, a Meszecsinka új albuma, az Álomban ébren. A formáció, mely az elmúlt években Oroszországtól az Egyesült Államokig bemutatta már különleges zenéjét, július 13-án, Budapesten a Kobuci kertben adja elő élőben az új lemez anyagát.
  
  A Meszecsinkát Oláh Annamari (ének) és Biljarszki Emil (zongora, gitár) alapította 2009-ben. Eleinte duóként léptek fel, később a zenekar bőgőssel és ütőhangszeressel is bővült (Krolikowski Dávid - ütőhangszerek, Vajdovich Árpád - nagybőgő, basszusgitár). Saját dalokat és népzenei feldolgozásokat adnak elő, zenei világuk több hagyományt és nyelvet egyesít a funktól a latinon át a cigány népzenéig, a magyar nyelvtől a bolgáron át a spanyolig és az arabig. Első nagylemezük 2012-ben jelent meg, akkora már nyertek egy neves nemzetközi világzenei tehetségkutatót (Folkbeats), melynek nyomán az Egyesült Államokban és Kanadában is turnéztak.
  
  A zenekar egyébként is aktív külföldön és ismert a nemzetközi világzenei életben: rendszeresen turnéznak Európában, a Kinyílok című klipjük a vezető világzenei kiadó World Music Network és Európa egyik legismertebb népzenei magazinja, az fRoots video Top10-ében érte el a hatodik helyet, de a Meszecsinkát beválasztottak azon tíz zenekar közé is, amelyek a tavaly Budapesten megrendezésre került nagy és patinás világzenei szemle, a WOMEX nulladik napján léptek fel a nemzetközi szakemberek előtt. A most megjelenő Meszecsinka-albumot 2014-ben előzte meg a legutóbbi dalcsokor, a Kinyílok, majd tavaly egy négyszámos EP, az Ai.
  
  A Meszecsinka új nagylemeze, az Álomban ébren július 2-án kerül a boltokba, aznap már kapható a zenekar Everness Fesztivál-beli koncertjén. „Az álmodás és az ébrenlét határa elmosódott és azon a furcsa mezsgyén születtek ezek a zenék és szövegek. Ez eddigi legerősebb és legegységesebb anyagunk” - mondja Biljarszki Emil. Az albumot egy különleges, 15 perces kompozíció, a Hajnalban vezette fel, mely egy népdalból indul, és - ez nem meglepő ettől a különleges formációtól - egészen máshova köt ki. „Ebben a népdalban nem a hagyományőrzést, hanem a transzcendenciát kerestük. A 15 perces darab elsőre született meg, mindenféle megbeszélés nélkül és hűen tükrözi a próbákon uralkodó hangulatokat. A stúdiófelvétel is meglepetést hozott: bár meg volt már szerkesztve a darab, nem akaródzott a zenekarnak abbahagyni a végén. Így tiszta improvizációból jött a visszatérés, amely olyan jól sikerült, hogy ez a változat került rá a lemezre. Keveréskor hozzátettünk egy erős személyes élmény felvételét: egy ciprusi templomban felvett emberi és madáréneket „ – meséli a dalról Biljarszki Emil.
  
  Az új Meszecsinka-dalcsokor lemezen is, élőben is különleges élményt jelent. A zenekar az album anyagát július 2-án az Everness Fesztivál nagyszínpadán, a fővárosban pedig július 13-án a Kobuci kertben mutatja be. A koncerteken vendégeskedik az örmény multiinstrumentalista Karen Arutyunyan, a Deti Picasso és Wattican Punk Ballett tagja, aki a lemez több dalában is zenél. A zenekar idén is aktívan turnézik. Nemrég jött vissza egy szerb-bolgár körútról, június végén Moldáviában és Romániában játszik. Augusztusban Szicíliában lép fel két fesztiválon, őszre németországi és holland turné várható.
  A lemez megjelenését az NKA támogatta.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 20.
Dan Patlansky Budapesten
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Amanna bemutatja legújabb dalát „Valamiér´”
Trash Boat kiadja a „Break You” című legújabb dalát
Megérkezett a Banks Arcade a Self Help című vadonatúj dala
Együtt érkezik a Dürer-be a Hatebreed és a Crowbar
Megjelent Bognár Szilvia - Király Nóra - Kovács Zoltán: Parallel című albuma
Einstürzende Neubauten alien pop music az Akváriumban
Rifflord: Dél-Dakota metal titánjai visszatérnek
A Paraline új videoklippel tiszteleg Kurt Cobain előtt: „One Shot, One Kill”
 kiemelt 
Megint Budapesten, most a Barba Negra-ban koncertezik a Nanowar of Steel
  
„Kezdünk megöregedni, úgyhogy ne hagyd ki ezt a turnét” – ezzel az őszinte figyelmeztetéssel hirdette meg tavaszi koncertjeit a Nanowar of Steel

Dan Patlansky Budapesten
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
Először látogat Magyarországra a City Morgue
Megint Budapesten koncertezik Sting
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 az igazi kaland    zsákbamacska    macabre    the treatment    hope the last    over my dawn    mitch lucker    demjén ferenc    wormrot    tank    une misére    jeff scott soto    alter bridge    striker    lillian axe    mighty boosh    yngwie malmsteen    lich king    just go with it    artillery    the hives    in vain    liam neeson    libido wins    devil sold his soul  

r44
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!