hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. április 13. kedd   14:56
nincsen hozzászólás

szerző: Morello
Kalapács, Wisdom
2003 március 20, Wigwam

  A Kalapács zenekar új lemeze, a Totem zajos elismerést váltott ki a rajongók körében. A fogós dallamok és a karcos hangzás sokakat megérintett, és ez az album minden valószínűség szerint tovább fogja erősíteni a zenekar pozícióját a magyar heavy metal bandák között.
  
  Kalapács Józsefet gondolom senkinek nem kell bemutatni, a Pokolgép és az Omen egykori énekese fáradhatatlan szívvel és lélekkel járja tovább a maga útját. E mostani zenekara a legrégebbi Pokolgép dalok újrafelvételével (Az Első Merénylet, 2000) kezdte a pályáját, ami sokakból kétkedést váltott ki, mondván Józsi is csak a múltjából akar megélni. Ám a finnyáskodók egy szempillantás alatt elcsendesedtek, mihelyt megérkezett az új, saját nótákat tartalmazó album, Ösztön néven. Ez a lemez szerintem az egész magyar heavy metal színtér egyik csúcsa. De nem is csoda, hiszen olyan kiváló zenészek alkotják az együttest, mint az Omen-ben már Kalapács oldalán gitározó Sárközi Lajos; Weisz Kicsi” László, aki a Dirty Dance-ben is penget; Beloberk István, akit nemrégiben az év basszusgitárosának választottak; és tesója, Beloberk Zsolt, aki dobos létére elképesztően aktív dalszerzés terén.
  
  Az Ösztön lemezben minden megvolt, ami kellett. Szélvészgyors, agresszív dalok, középtempós döngölések, és a leggyönyörűbb lírai balladák, amit valaha hallottam. És mindez értelmes, szívhez szóló mondanivalóban megtestesülve (ebben Vadon Jánosnak is elévülhetetlen érdemei vannak). És most megjött az új album, a Totem, amely nagyjából az Ösztön irányvonalát viszi tovább, némi hangzásbeli és zenei változásokkal. Igazából egy dolgot hiányolok belőle, a lendületességet. Mert az egy szem Bűnöm A Rock-on kívül (ami már most nagy slágerré nőtte ki magát) nemigen akad más pörgős, speed-elős nóta a lemezen. Mert OK, hogy a Kalapács zenekar nomen est omen (na, még az Oment is sikerült belekeverni) alapon a kalapálós, középtempós döngölésben éli ki magát, de az Ösztön néhány száma leginkább egy légkalapácshoz hasonlított. Lírai dalokból egy darab képviselteti magát (Nincs Baj), amely nem rossz, de jól jöhetett volna még egy, fogósabb refrénű. Szóval szerintem az Ösztön szintjét nem éri el a Totem, habár nem sokban marad el tőle.

  A bejutás kisebb-nagyobb macerák után végül sikerrel megtörtént (az ajtónállónál nagyobb tahót még életemben nem láttam!), a kezdésre való várakozás ideje alatt az Iron Maiden szórakoztatott minket Rock In Rio felvételével, amelyet kivetítőn sugároztak. Majd hamarosan indított a Wisdom. Valamelyik cikkemben már leírtam (vagy talán többen is), hogy mennyiszer láttam már őket mindenféle zenekar előtt, és már szinte kezdem kívülről fújni a témáikat, noha még csak koncerteken találkoztam velük. Nachladal István fantasztikus énekes, és ma kifejezetten vidám hangulatban volt, a riffek és szólók alatti holt időben” még egy jókora sör- és borkóstolót is megengedett magának. Bemutatkozott az új dobos is, aki a Csibe” becenévre hallgat. Wisdom-ék a mai napon is beleadtak mindent, a saját számok mellett jöttek feldolgozások a Helloween-től és az Iron Maiden-től (fantasztikus volt hallani a Hallowed Be Thy Name-et és az Aces High-t! Bár utóbbi szövegét most már ideje lenne normálisan megtanulnia Nachladal Istvánnak!). Ennél jobb hangulat nem is kellett a Kalapács előtt.
  
  Hosszabb átszerelés következett, ami alatt remek számokat játszottak be, néha olyan zúzás és headbang-elés alakult ki rájuk, hogy öröm volt nézni. Az általam valaha hallott legfantasztikusabb dal, a Metallica One-ja után színpadra robbant a Kalapács, és elindították a Totem lemezt a címadó dallal. Aztán folytatódott az album a nagyon húzós Őszintén c. számmal, majd következett a Kezdj Új Életet. A középtempó után megdörrent egy igazi szélvész, Nem az A Harc, az Ösztön leggyorsabb dala. Szusszanásnyi pihenő keretében Kalapács Józsi elmondta, hogy a „www.kalapacs.net” honlapjuk vendégkönyvében igen sokan kérték a Pokoli Évek c. dalt az Omen időszakból, és ennek eleget téve folytatták is a bulit. Hát ilyen banda ez a Kalapács! Mindent a közönségért!
  
  Még soha nem hallottam, hogy ezt a dalt játszották volna, de most mégis megtették, miértünk! Példaértékű magatartás!
  Lassulásnak helye nincs, folytatódott a program az egyik legnagyobb magyar heavy metal himnusszal, a Gép Indulóval. Aztán a bandának eszébe juthatott, hogy ez mégiscsak valami lemezbemutató féleség, mert visszatértek az új albumhoz, következett a Korcs. A sok zúzás után némi pihenőt engedélyezett nekünk az együttes, két lassabb szám következett, név szerint a Bízd Rám Magam és az Itt És Most az Omen ill. a Pokolgép időszakból. És ha már a Pokolgépnél tartunk, még régebbi vizekre eveztünk, a legkoraibb Gép nóták közül a Bűnt és a Cirkusz és Rácsot játszották el nekünk, amelyek Az Első Merénylet lemezen is megjelentek. Kalapácsék kissé érezhették az adósságukat, mert most eljátszották a méltatlanul mellőzött csodálatos Felébredés c. dalt. Motoros induló következett, Sebességláz címen. A régi Tépett Madár és azt új Sebek után az utolsó Omen-es nóta, a Fagyott Világ hangzott el.

  Végül pedig rock himnuszok dömpingjével zárt a Kalapács együttes, azt hiszem a vadonatúj Bűnöm a Rock-ot is nyugodtan idesorolhatjuk immár. De ugyanide tartozik a háborúellenes A Háború Gyermeke, a lázadó ifjú lelkek tükre A Jel, a vészjósló Éjféli Harang, és a bulizós Mindhalálig Rock & Roll.
  
  Utóbbi dal minden rutinos Kalapács rajongó számára egyértelművé tette, hogy a koncert immár valóban véget ért. Pedig micsoda este volt! Kezdjük ott, hogy valamilyen oknál fogva az egész koncert alatt iszonyatos hőség keletkezett. Mi a teremben alig bírtuk, vajon mit élhetett át a zenekar a színpadon? (úgy tűnik, Kalapácséknak nincs szerencséjük a fűtéssel/hűtéssel, mert a tavalyi 20 éves Pokolgép jubileumon, a Pecsában is olyan észveszejtő hőség kerekedett, hogy az összeesés és a totális végkimerülés határára kerültem már a koncert közepén). Józsi a buli vége felé már úgy nézett ki, mint valami vízelementál, az egész emberből facsarni lehetett a vizet, göndör haja fürtökben lógott az arcára tapadva, és minden bólintásnál kisebb tavat fröccsentett maga elé. Lajcsi igazán kiérdemelné a The Guitar Crusher” becenevet, megint sikerült eltépnie egy húrt, szegény Kicsinek pedig addig egyedül kellett tartania a frontot. A gitár úgy tűnik menthetetlen lett, mert Lajcsinak az új (vagy legalábbis általam még nem látott) explorer-ével kellett befejeznie a koncertet.
  
  Csodálatos élmény volt a mai koncert, remek lemezbemutató. A Kalapács együttes zeneileg és emberileg is megmutatta (ismét), hogy ott a helye az élmezőnyben. Most a Total Hard fesztivál keretében járják az országot, legközelebb Budapesten május 22-én, a Ráday Klubban találkozhat velük az érdeklődni vágyó rocker. A tapasztalatok alapján, véleményem szerint nem lesz érdemes kihagyni azt a bulit (sem)!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Kalapács

Wigwam Rock Club

 programajánló: 
2024. április 25.
Amit még sohasem láthattál a Parkból - a kulisszák mögé enged betekintést a Blahalouisiana vadonatúj live session videója
2024. április 26.
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
Black Foxxes szárnyalása, azaz egyedülálló élmény a Dürer Kertben
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Nanowar of Steel- Sör, Metal és Buli a Barba Negra-ban!
Esti Kornél a Budapest Parkban
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 foundation    tool    leander kills    godflesh    tintin    dumaszínház    eric bana    kaszás géza    artweg    anna& the barbies    bloody roots    trivium    liam nieson    the black dahlia murder    idris elba    give it a name    paul bettany    born from pain    adimiron    heidenfest 2010    russell crowe    tűzmadár    pure love    aetrigan    hajdu zsolt  

r41
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!