hosting: Hunet
r33
  cikkekfotók        
beszámoló [koncert]  2004. április 5. hétfő   14:36
nincsen hozzászólás

szerző: Barnabás
Morbid Angel, Krisiun, Gutted
2004 március 15, E-klub

  Március 15-én, piros betűs nemzeti ünnepünk estéjén került megrendezésre a tavasz egyik legjobb death metal koncertje az E-klubban. A főbanda Morbid Angel Magyarországra látogatása különösen nagy öröm és boldogság volt számomra. A death metal floridai alapbandáját már rég szerettem volna élőben látni, és most meg is adatott a lehetőség. A turnéra pedig egy igazán gyilkos banda csatlakozott hozzájuk, méghozzá a brazil Krisiun képében. Az E-klub előtt ácsorgó tömeg szerencsére nem öltött olyan hatalmas méreteket, mint az Opeth koncert esetében. Persze így is simán megtöltöttük a klubot, de még mozgástere is akadt az embernek, és levegőhöz is jutott. A ruhatár igénybevétele, és a kényelmes elhelyezkedés után szinte azonnal kezdődött is a székesfehérvári Gutted műsora.
  
  A banda nevéből egyből következtethetünk az általuk művelt zene stílusára: ez bizony durva floridai death metal a Cannibal Corpse és a Deicide nyomdokain. A Gutted az egyik legintenzívebb és leggyilkosabb hazai formáció ebben a műfajban. Az énekes Hajnali Sándor különösen erős hanggal rendelkezik: rendkívüli intenzitással és energiával adja elő mély hörgéseit. Zenei téren ugyan nem mutatnak fel túl sok eredetiséget, de amit előadnak, azt jól csinálják. Brutális, szaggatott, megcsavart riffek, villámsebességű dobmunka a zenéjük legfőbb jellemzői. Újdonság a bandával kapcsolatban, hogy egy új gitárossal bővült tagságuk, akit most mutattak be a közönségnek. Eddig már kiadtak egy albumot, amit a Defiled névre kereszteltek. Többségében erről a lemezről játszottak számokat, de a készülő második lemezről is bemutattak egy dalt. Ennek alapján nem kell tartanunk a minőségétől: jó lesz majd ez is. Azonban a mostani fellépésük nem sikerült túl fényesre: a kásás, tompa, gyenge hangzás ag yonvágta az amúgy jó produkciót: a zajmasszából nem sok mindent lehetett kivenni. Ettől eltekintve mindenképp érdemes figyelni rájuk: jó hangzással, jó formában bizony tudnak robbantani a fiúk a színpadon.

  Rövid szünet után eljött a brazil death metalt játszó Krisiun ideje. Sokan miattuk jöttek el erre a koncertre, és bizony hihetetlen brutalitásukkal, gyorsaságukkal és precizitásukkal engem is főhajtásra késztettek.
  
  A három brazil zenész a death metal igazi fanatikusa, és nagyon jó színvonalon művelik ezt a stílust. A trió pár másodperc alatt akkora hangorkánt varázsolt a terembe, hogy először csak megszeppenten néztem. Az erős, jól megdörrenő hangzás pedig még brutálisabbá tette a zenéjüket. A rendelkezésükre álló 45 percet teljes mértékben kitöltötték, a frontember Alex Camargo a számok között nem igen kommunikált a közönséggel. Eldarálták az új lemezük, a Works of Carnage legjobbjait: a Murderer, a Works of Carnage és a Thorns of Heaven különösen nagyot ütöttek. Persze a régebbi albumok is terítékre kerültek, mint például a Conquerors of Armageddon vagy az Ageless Venomous. Számomra azonban kissé monoton, egyhangú a Krisiun zenéje. Nem szól másról, mint a fénysebességű számokról, amik azonnal átrohannak rajtam. Nincs egy igazán megjegyezhető riff, vagy dalrészlet, amibe bele lehetne kapaszkodni. A lassú, őrlő részek pedig egyáltalán nem találhatóak meg náluk. Így hosszabb távon zajkavalkádnak tűnik az egész, amitől megfájdul az ember feje. Mindenesetre változatosságot hozott a fellépésükbe a kb. másfél perces dobszóló Max Kolesne előadásában, ami szerintem fergeteges volt. A Krisiun tiszteletet érdemel: rendkívül precízen, igényesen, és megalkuvásmentesen művelik az általuk elképzelt irányvonalat.

  Ezen az estén a Morbid Angel fellépésére voltam kíváncsi a legjobban, és szerencsére nem is kellett csalódnom bennük. A floridai származású amerikai banda a death metal egyik alapzenekaraként tartható számon. A Cannibal Corpse és a Deicide mellett ők a legnagyobb hatású floridai death metal zenekar. Sőt szerintem zenei téren sokkal egyénibbek és igényesebbek is társaiknál. A Morbid Angelnél már a kezdetektől, az 1980-as évek végétől jelen van egy sajátos megfogalmazásmód, egy egyedi hangzásvilág, ami etalon ezen a téren. A zenekarvezető Trey Azagthoth gitárharmóniái, szólói ezer közül is felismerhetőek, a dobos Pete Sandoval megoldásai szintúgy élményszámba mennek.
  
  Eddigi fennállásuk óta már 8 nagylemezt adtak ki, melyek egytől-egyig mesterművek. Erik Rutan gitáros sajnos kiszállt a csapatból, hogy a Hate Eternalra, a saját zenekarára tudjon koncentrálni. Így most egy turnégitáros segítette ki a zenekart ezen a poszton. Frontemberként pedig Steve Tuckert üdvözölhettük, aki a Formulas Fatal to the Flesh lemeznél került a bandába. A koncert főleg az új album, a Heretic bemutatásából állt, de bőven játszottak régebbi kiadványaikról is. A Hereticről többek között hallhattuk az Enshrined by Grace, a Praise the Strength, a Beneath the Hollow és a Cleansed in Pestilence című remekműveket. A Formulas Fatal to the Fleshről biztosan elhangzott a Chambers of Dis, a Dominationről pedig a Dawn of the Angry. Különösen sokat játszottak még a Covenant című lemezükről: Rapture, Pain Divine, World of Shit és a koncert egyik tetőpontjaként elhangzott a szinte kötelező God of Emptiness. Az első, szerintem a legjobb lemezükről, az Altars of Madnessről csupán két szerzeményt adtak elő: a Lord of Feaver and Plague-et és a ráadásban a hihetetlenül ütős Chapel of Ghouls dörrent meg. Legnagyobb bánatomra viszont nem adták elő a kedvenc számomat: a Maze of Torment kimaradt a műsorból.
  
  A koncert közben óriási elkötelezettség és tapasztalat látszódott a zenekar előadásmódján. A hangulatra sem lehetett panasz: ment a csápolás és a fejrázás a közönség részéről, a frontember Steve Tucker a számok közti megjegyzéseivel lendítette tovább a hangulatot és a hangzás is rendben volt. Óriási élményszámba ment Trey Azagthoth külön gitárszólója: ez az ember a hangszerén egy isten! A másfél órás előadás után, a ráadás szám befejeztével rövid búcsúzkodás után levonult a banda a színpadról. Remélem, hogy hamarosan ismét eljönnek majd, mert ez egy óriási koncert volt.
  
  A death metal rajongói tehát egy újabb maradandó élménnyel gazdagodhattak ezen az estén. Ebben az óriási koncertdömpingben jól meggondolja az ember, hogy mire adja ki a spórolt pénzét: azt viszont bizton állíthatom, hogy ez a koncertest megérte a kiadásokat! Színvonalas, precíz, feledhetetlen produkciót láthattunk és hallhattunk igényes zenekarok tálalásában. Soha rosszabbat!



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 kapcsolódó linkek: 

Concerto Music

 programajánló: 
2024. április 30.
Glenn Hughes: Deep Purple - Burn lemez 50 éves jubileumi turné budapesti állomással!
2024. május 9.
Esti Kornél a Budapest Parkban
2024. május 12.
Budapest Garden Party: Zenei - Gasztrofesztivál
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Akik házibulit csaptak az MVM Dome-ban: a Depeche Mode
Suicidal Angels, Fusion Bomb, Crimson Fire
A Normandie lenyűgözte Budapestet a Dopamine turné keretében
Cattle Decapitation, Signs Of Swarm
Fesztiválhangulat a Dürer kertben- Halflives és az Inferno Turné
Amaranthe, DragonForce, Infected Rain
Meshuggah, Avatar, The Halo Effect
Két zenekar, egy este a Dead Poet Society és a Ready the Prince lángoló show-ja az Akvárium színpadán
Battle Beast, Saint Deamon, Induction
 kiemelt 
Berúgja az évet a Dead Daises: új dal, album és koncert novemberben
  
November 15-én érkezik Budapestre a Dead Daisies 2024-es turnéja, ami az ősszel megjelenő új nagylemezt, és pár nap múlva eléhető címadó dalt is elhozza majd a hazai közönségnek

Il Divo koncert szeptemberben: 20 éves jubileumi turnéjukon sem hagyják ki Budapestet
The Amity Affliction, Infected Rain: csomagban olcsóbb a jegy a nyár két ütős bulijára
Esti Kornél a Budapest Parkban
Mike Portnoy-jal koncertezik Budapesten a Dream Theater
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 dream evil    karma to burn    vörös andrás    olimpia    ian astbury    august strindberg    total world domination    trick or treat    bergendy    tokaj    prosectura    díva    paul giamatti    adrien brody    wintersun    volt fesztivál    dave mustaine    kamarás iván    jim croft    sárkányvadászok    the devil came on horseback    the spirit    zöld darázs 3d    no strings attached    sleepless  

r47
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!