hosting: Hunet
r39
  cikkekfotók        
kultúra [fesztivál]  2016. március 24. csütörtök   16:59
nincsen hozzászólás

szerző: Pjotr
Két hét múlva kezdődik a tavasz kulturális seregszemléje


  Ramón Vargas, Martin Haselböck, Rost Andrea, Wayne Shorter, Jeff Mills, Sarah McKenzie, a Mihajlovszkij Balett, Robert Glasper, Cheikh Lô, a milánói Scala zenekara, kínai szuperprodukciók - világszerte ünnepelt művészek és együttesek, ősbemutatók, Magyarországra először érkező társulatok. 17 tavaszi nap, amikor több mint 60 helyszínen közel 150 program várja az érdeklődőket. Az eseménysorozat kulisszatitkairól beszélgettek a szervezők és a fesztiválon közreműködő művészek március 24-én a Müpában egy rendhagyó sajtótalálkozó keretében.
  
  Az európai fesztiválszezont indító Budapesti Tavaszi Fesztivál sajtóbeszélgetésén nemcsak az eseménysorozatot szervező Operatív Testület (OT) elnöke, Káel Csaba és az OT tagja, Bán Teodóra kapott szót Becze Szilviától, a beszélgetés moderátorától, hanem a rangos fellépők közül Martin Haselböck orgonaművész-karmester, Vincze Balázs koreográfus és Gadó Gábor gitárművész.
  A három éve közös szervezésben - Müpa és Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ -, a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával megvalósuló sorozat három fontos súlyponti témát tár a közönség elé, az idén már hagyományosnak mondható Liszt-fókuszt, idén megemlékeznek Bartók Béla születésének 135. évfordulójáról és a fesztivál külföldi kitekintését erősíti Kína kultúrájának bemutatása. Társfesztiválként a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó április 11. és 24. között csatlakozik a BTF-hez. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, az OT elnöke kitért rá, hogy jól haladnak a következő három fesztivál műsorának előtervezésével, ez fontos momentum nemcsak a híres előadók naptárának foglaltsága, hanem az együttműködések, a tartalmi gondolatok erősítése miatt is.
  
  Liszt kimeríthetetlen életművéből idén igazán gazdag választékot kap az érdeklődő, nemcsak ismert zongoraművei, hanem romantikus költemények által inspirált dalaiból csendül fel egy válogatás. „Liszt hatalmas életművének csak kisebb hányadát ismerik még a zenerajongók is” – jegyezte meg a Martin Haselböck, aki a Krisztus című művét vezényli a Staatskappelle Weimar élén. Az ausztriai Raidingban, a zeneszerző szülőfalujában működő fesztivál rezidens karmestere elmondta, hogy az alkotó az oratórium műfaját is magasabb szintre emelte; hihetetlen drámaisággal szólalnak meg a zenekari számok, a kórustételek, a szólisták, úgy bánik a formákkal mintha „multimédiás” darabot hozna létre, úgy „vágja” a részleteket, mintha egy filmen dolgozna. Az együttes elődje mutatta be egykor a kompozíciót a másik fontos Liszt-városban, Weimarban.
  
  Vincze Balázs koreográfus állítja színpadra Dubrovay László Faust az elkárhozott című táncjátékát. A zeneszerzőt ugyancsak Liszt ihlette, amikor először megfogalmazta kompozícióját, amely hosszú évekig az íróasztalában pihent. A fesztivál teremti meg ősbemutató lehetőségét a Pécsi Balett művészeivel. A társulat vezetője, a mű koreográfusa elmondta, a maga egyéniségére formálja át a librettót. Így az egyetemes kérdésen túl, hogy mi fontos az ember életében, személyes érzéseit, életszemléletét is beleszövi a műbe, megrajzolja Mefisztó alakjának groteszk voltát.
  
  A Franciaországban élő Gadó Gábor világhírű gitárművész estjén hangzások és korosztályok találkozását élheti át a közönség, a fiatalokból álló Classicus Ensemble-lal lép fel a koncert első részében. A második felében triója játszik: Gadó társaságában a műfaj két óriása: Sébastien Boisseau nagybőgős és Will Guthrie dobvirtuóz.
  
  A nemzetközi ranglistákon előkelő helyen álló Budapest a kultúrájának bemutatásával küldheti a legjobb, leginkább célt érő üzeneteket magáról – hangsúlyozta Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja. A város igazi fesztiválhangulatot áraszt e 17 nap alatt, több izgalmas szabadtéri program várja az érdeklődőket, a pesti Belvárosból induló fesztiválnyitó Promenád 9-én délelőtt az Andrássy utat népesíti be és a Hősök terén teljesedik ki. A zárónapon az ország legjobb kórusai adnak Bartók Béla kórusműveiből hangversenyt a Zeneakadémia nagytermében, de a koncert előtt közös éneklésre szólítják a járókelőket a Liszt Ferenc téren. A Fischer Annie-ösztöndíjas fiatal tehetségek két koncerten is számot adnak eredményeikről. A képzőművészek 60 helyszínen mutatják be friss alkotásaikat a Budapest ArtWeek keretében.



Szólj hozzá!
azonosító (nem kötelező):ellenőrző kód:gépeld be ide:

új hozzászólás írása:




 Hozzászólások:
 nincsen hozzászólás


 programajánló: 
2024. április 4.
Leaves’ Eyes´, Northtale, Catalyst Crime Budapesten
2024. április 7.
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
2024. április 12.
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
 a rovat legfrissebb cikkei: 
Mi komolyan vesszük a könnyűzenét is - Áprilisban jazzel folytatódik a Semmi komoly, ősztől pedig új helyszínre is költözik
Európa egyik legjobbja Pannonhalmán – Nagyböjti koncertsorozat a Capella Savariával
Elfajzott művészet II.
Ritkán játszott hegedűversenyt szólaltat meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral
Szervátiusz Jenő-díjasok 2003-2013.
Gyermelyi Művésztelep 30. (1994 - 2024)
Várják a jelentkezéseket a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiájára
Tavaszi műsor a füsziben
 kiemelt 
Mr BIG: áprilisban érkezik a búcsúturné Budapestre
  
Budapest is szerepel a Mr BIG búcsúturnéjának tavaszi állomásai között: április 7-én a Barba Negrában lép fel Eric Martin, Paul Gilbert, Billy Sheehan és Nick D’Virgilio

Sting újra Budapesten
Crypta: brazil death metal a Barba Negra-ban
Republic 35
Búcsúkoncertet ad Budapesten a Buena Vista Social Club sztárja
 friss hozzászólások 

Nulladik Változat az Almássy klubban (1)
Wolfheart, Before The Dawn, Hinayana (1)
Új Falcongate LP: Blood Red Roses (1)
Böngésző
rovatok
hírek
fotó
videó
előzetes
beszámoló
interjú
lemezajánló
magazin
kultúra
előadó
napló
alrovat ajánló
asztaltársaság
blog
botrány
dalszöveg
díjátadó
életrajz
építészet
festészet
film
gasztronómia
háttér
internet
kis pipa
médiaművészet
mese
posztumusz
próza
retro
rizikófaktor
skandalum
szobrászat
tévématiné
vers
PlayDome ajánló
PlayDome magazin

Partnerek
Concerto
Live Nation
Livesound
Tukker Booking
New Beat

Impresszum
Médiaajánlat
Adatvédelem

 címkefelhő
 heidevolk    dead men tell no tales    rooney mara    sabaton    metalcamp    namtar    mtv    mission impossible    banco de gaia    carpathian forest    before the dawn    vince neil    depresszió    hawthorne heights    dawncore    crippled fox    org4org    black swan    jazzékiel    dumaszínház    kiskalász    jahoda réka    serenity    ease of disgust    barney és a nők  

r43
Copyright 2000-2024 Underground Magazin
Minden jog fenntartva! A lap bármely része csak engedéllyel használható fel!